Mergi la conţinutul principal

35% dintre tinerii braileni injura

Proiectul "Stop Violenta Verbala!" este o ramura a "Brandului European al tinerilor braileni", un proiect derulat de grupul "Voltin" pe parcursul anului 2007, cu scopul de a analiza anumite aspecte ale societatii si aplicarea unor strategii pentru a reduce nivelul violentei verbale. Spre deosebire de activitatile de anul trecut ce au constat doar in crearea afiselor pe tema "Stop violenta!", grupul Voltin isi propune anul acesta activitati practice de implicare a voluntarilor si de realizare a unei schimbari reale. Astfel, prima etapa a fost aplicarea unui chestionar pentru a realiza o statistica in privinta nivelului violentei in scoli si in alte institutii.
S-a realizat faptul ca 35% dintre cei chestionati folosesc injurii, 17% violenta verbala, iar 15% violenta fizica. Totodata, 47% au afirmat ca au trait sentimentul de neplacere cauzat de folosirea poreclelor si a cuvintelor jignitoare, reprezentind un procentaj destul de ridicat intr-o societate in care educatia ar trebui sa reprezinte termenul cheie. O intrebare destul de importanta s-a referit la factorii care determina folosirea violentei verbale: 26% au recunoscut influenta anturajului, 21% - nivelul de educatie, 16%- lipsa disciplinei, 9%- neimplicarea factorilor de decizie. Odata stabilite aceste procentaje, grupul va realiza diferite scurt-metraje ce vor fi derulate in scolile si liceele cu probleme de violenta verbala si fizica.
"In ultimii ani s-a pus accent indeosebi pe violenta fizica, trecindu-se cu vederea un aspect important si grav in aceeasi masura: violenta verbala. Aceasta ne afecteaza pe toti, indiferent daca sintem pe strada, la scoala sau chiar acasa. Si efectele sale sint cu atit mai accentuate cu cit aceasta problema este desconsiderata mai ales de tineri. Contextul european si nu numai ne obliga sa ne responsabilizam si sa luam atitudine, iar initiativele tinerilor privind violenta verbala ar trebui sa fie sprijinite de institutii si presa pentru a avea un impact maxim in comunitatea locala sau chiar la nivel national", a precizat Mihai Dima, unul dintre voluntarii grupului "Voltin".
"Ar trebui sa incepem sa avem o atitudine mai responsabila si sa fim mai gravi, pentru ca violenta verbala e o problema serioasa! Si asta nu o dovedesc numai statisticile, ci e suficient sa ne uitam in jurul nostru. Sincer, imi doresc sa gasesc o solutie eficienta pentru a diminua violenta, pentru ca pliantele sau diferitele dezbateri pe aceasta tema nu mai sint suficiente. Cred ca, in mod ironic, avem nevoie de o campanie agresiva si de durata in locuri publice", a declarat Anca Pascu, un alt reprezentant al "Voltin".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro