Mergi la conţinutul principal
Hramul celei mai vechi biserici din Brăila

35 de copii orfani, de la Fundația „Lumina”, au primit daruri de Sfinții Mihail și Gavriil

• în ajunul sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, parohia din Centrul Vechi a dăruit haine groase, pături, produse sanitare, precum și o masă cu produse tradiționale celor 35 de orfani de la Fundația „Lumina” • totodată, parohia a oferit o masă caldă pentru 30 de copii nevoiași, în cadrul Centrului social „Sf. Vasile cel Mare” • fostă geamie turcească, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” poartă cu sine o istorie de aproape trei secole

 

Brăila în sărbătoare. Credincioșii îi cinstesc, astăzi, pe Sfinții Mihail și Gavriil, iar biserica din Piața Traian se roagă patronilor spirituali, făcând, totodată, milostenie.

Astfel, cu prilejul zilei de hram și împlinirii a 30 de ani de când Sf. Apostol Andrei a devenit ocrotitorul orașului Galați și al Eparhiei Dunării de Jos, Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Brăila le-a dăruit, ieri, la sediul Centrului social „Sf. Vasile cel Mare”, celor 35 de tineri orfani din cadrul Fundației „Lumina”, îmbrăcăminte groasă, lenjerii, pături, produse igienico-sanitare, electrocasnice, precum și o masă cu produse tradiționale - bunuri de peste 15.000 de lei. Pe lângă toate acestea, parohia a pregătit o masă caldă pentru 30 de copii nevoiași care trăiesc în zona centrală a orașului. De altfel, acești copii primesc zilnic câte o masă caldă la „Sfinții Arhangheli”.

Aseară, a fost oficiată Vecernia, iar astăzi Sf. Liturghie de hram la Biserica „Sfinții Arhangheli”, cea mai veche dintre bisericile orașului, așezată în inima Brăilei - mărturie a stăpânirii turcești de până la 1829.

 

Prințul Mihail Romanov, ctitor al bisericii

Biserica „Sf. Arhangheli” a fost lăcaș de cult musulman construit, cel mai probabil, în secolul al XVII-lea. Mai apoi, a fost transformat în biserică (prima dată, temporar, între 1808-1810, și definitiv după eliberarea Brăilei de sub turci) din initiațiva marelui duce Mihail Romanov, comandantul oștilor rusești. Prințul a cerut Episcopiei Buzăului, sub jurisdicția căreia se afla Brăila, aprobarea de a transforma moscheea în biserică, pentru a sărbători eliberarea Brăilei de sub ocupație otomană. Tot el a construit Monumentul din parcul care astăzi îi poartă numele, după ce un proiectil turcesc, lansat din cetatea Brăilei (garnizoana otomană dispunea de peste 200 de guri de foc), a fost la un pas de a-l ucide. Monumentul a fost distrus în anul 1917, în timpul ocupației turco-bulgaro-germane. 

În duminica Ortodoxiei a zilei de 8 Martie 1831, s-a oficiat sfințirea bisericii, de către un arhimandrit, dându-i-se hramul Sfantului Arhanghel Mihail, după numele arhiducelui. Tradiția  acordă edificiului o vechime de peste 250 ani. Vechiului lăcaș de cult, construit din cărămidă nearsă, i s-a adăugat absida altarului, din cărămidă bine arsă; în anul 1862, biserica a fost mărită cu șapte metri spre vest, ajungând la forma și dimensiunea actuală. Totodată, în anul 1922, cu aprobarea Ministerului Cultelor și Artelor, zidul bisericii a fost refăcut la exterior, pe cheltuiala filantropilor Nedelcu și Ana Chercea, ctitorii Bisericii „Sf. M. M. Mina”.

Partea veche a edificiului este susținută de pilaștri de stejar. De asemenea, tavanul bisericii este frumos ornamentat cu baghete de lemn în stil oriental, având în centru figura Pantocratorului. Minaretul de zid a fost înlocuit cu o clopotniță de lemn (în anii 1828-1829), care a ars în noaptea de 1/2 iulie 1885, după care a fost construită o alta, tot din lemn. Aceasta a fost înlocuită, în anul 1923, cu actuala clopotniță de zid, ridicată în stil românesc, de soții Chercea.

 

Clopote turnate din oțelul tunurilor turcești

Din tunurile turcești capturate de ruși în bătălia de la cetatea Silistrei s-au turnat, în Rusia, trei clopote pentru biserică, cu inscripția: „Acest clopot făcutu-s-au din tunuri turcești ce s-au luat de la cetatea Silistrei, în leatul 1829, luna decembrie, de către tutorele Rusienești oștiri și s-au hărăzit spre pomenire de Prea Puternicul a toatei Rusii Împăratul Nicolae I la biserica cea nouă din Valahia, unde se prăsnuiește hramul Sfântul Arhanghel Mihail, 1832. Maistor Grigore Federisev, Petersburg.”

Clopotele s-au spart, însă, când a ars clopotnița, în 1885. Iar clopotele noi, instalate de epitropie, au fost sparte și luate de armatele de ocupație, la 6 iunie 1917, pentru fabricarea de armament. Actualele două clopote sunt donate de soții Nedelcu și Ana Chercea, în 1923.

La catapeteasmă, este așezată icoana Sfântului Arhanghel Mihail, din argint aurit, executată în Rusia și dăruită bisericii de marele duce Mihail Romanov, în anul 1834, laolaltă cu un rând de cărți de cult în limba slavonă, legate în piele.

Referindu-se la Brăila, prof. univ. I. Simionescu, de la Universitatea din Iași, relata, în perioada interbelică, în lucrarea sa „Orașe din România”:  „Cum urci în port, pe la debarcader, dai într-o rotondă frumoasă, bine întreținută, spațioasă. Dacă n-ar fi vechea geamie, prefăcută în bisericuță, care să-ți arate că pe aici a fost o raia turcească, te-ai crede - după flori, ca și după clădirile împrejmuitoare - în vreun oraș din apus.”

Nu degeaba i s-a spus Brăilei „mica Marsilie”! Mai trebuie precizat faptul că monumente similare cu Biserica „Sf. Arhangheli” - geamie transformată în biserică - se mai află doar în Serbia și Bulgaria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro