Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) are, în anul școlar 2019-2020, care tocmai a început, un număr egal de studenți cu cel de anul trecut. „Anul acesta, numărul de studenți a rămas constant în comparație cu anul trecut. Considerăm că este un succes, pentru că tendința în mediul universitar este de scădere a numărului de studenți”, ne-a declarat Răzvan Teodorescu, prorector al USAMV București.
La USAMV sunt înscriși, în anul universitar în curs, 1.300 de studenți la studiile universitare de licență cu finanțare de la buget și 400 de studenți cu plata unei taxe de studii. Pentru programele de studii universitare de master sunt înscriși 1.200 de studenți la buget, la care se adaugă 100 de locuri cu taxă. La studiile de doctorat sunt înscriși 82 de doctoranzi plus 30 cu taxă. Aceasta înseamnă că universitatea are un număr de aproximativ 3.000 de noi cursanți, în acest an.
„Prioritatea universității este de a dezvolta relații de colaborare cu instituții de învățământ de profil din Europa, Statele Unite sau China. Internaționalizarea este o prioritate pentru universitatea noastră, adică o strângere a relațiilor cu o serie de universități din străinătate”, a declarat Răzvan Teodorescu.
Colaborarea cu universități de profil din lume include stagii de practică reciproce atât pentru studenți, cât și pentru profesori.
În același timp, universitatea din București este preocupată să dezvolte activitățile de cercetare care, în prezent, se desfășoară în două stațiuni didactice: cea din Belciugatele (județul Ilfov), specializată în material săditor și pomicol, și cea din Pietroasa-Istrița (județul Buzău), cu specific viti-vinicol.
Un indicator important al universității este rata de angajări după absolvirea facultății, care, în prezent, a ajuns la 65%-70%.
În ceea ce privește liceele agricole, World Vision România ne-a transmis următoarele date: numărul de locuri disponibile la licee a scăzut cu 25% în anul scolar 2019-2020, comparativ cu anul școlar precedent, în timp ce locurile disponibile la școlile profesionale a crescut cu 40%; numărul de locuri la licee s-a completat integral în anul scolar 2019-2020, comparativ cu un grad de ocupare de 92% în anul scolar 2018-2019.
De asemenea, gradul de ocupare a locurilor la licee în sesiunea de vară a fost de 97% în anul scolar 2019-2020, comparativ cu 74%, în vara anului 2018. La școlile profesionale, gradul de ocupare a locurilor este de 99% în anul școlar 2019-2020, față de 95%, în anul școlar 2018-2019.
Cifrele ne arată că școlile cu profil agricol devin mai căutate de către tineri. „Ar putea fi vorba despre rodul eforturilor pe care le fac tot mai multe instituții pentru promovarea învățământului agricol”, afirmă Crenguța Bărbosu, manager proiecte agricultură și dezvoltarea rurală la World Vision România.
Sursa: www.fermierinromania.ro