Primul si in topurile brailene
Dupa cum precizeaza publicatia "Capital", produsele realizate de firma braileana - de la votca "Imperial" si pina la carnea de porc sau preparatele din carne marca "Marex" - sint distribuite in toata tara, prin mai multe lanturi de angrouri, ele fiind prezente in aproape toate super si hipermarket-urile marilor retele.
La origine, afacerea "Marex" a fost una de familie, demarata in urma cu 15 ani, cind Marin Moraru a preluat, in locatie de gestiune, o fosta sectie industriala de la marginea municipiului Braila. Acum, societatea are active de peste 40 de milioane de euro, iar produsele realizate de "Marex" sint printre cele mai cautate in intreaga tara. Ca "Marex" inseamna calitate, o demonstreaza si faptul ca zilnic, firma vinde circa 50 tone de produse. "Credem ca pina la sfirsitul anului vom depasi 37 milioane de euro cifra de afaceri", confirma Marin Moraru. Si tot ca o confirmare a calitatii sint si pozitiile fruntase ocupate an de an in topurile brailene. Anul acesta, de exemplu, la cea de-a XIII-a editie a "Topului firmelor brailene", organizata de Camera de Comert, Industrie si Agricultura, una dintre firmele cel mai bine reprezentate a fost "Marex" SA, care a ocupat locul I la categoria "Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului" - intreprinderi mari, si locul I in topul creativitatii. De asemenea, pentru ca din 2001 este o prezenta constanta in topurile locale, la cea de a XIII editie, "Marex" a primit si mai multe distinctii si trofee de excelenta, alaturi de alte unitati brailene de renume.
Vecinii nostri, mai bogati si mai rivniti de domnisoare
Conform revistei "Capital", cei mai multi oameni bogati provin din Bucuresti (121), Cluj (18), Constanta (14), Brasov (13), Timis (12). Urmeaza cu cite 8 milionari, judetele Bihor, Iasi, Prahova si Sibiu, dupa care esalonul cu cite 6 - 7 bogati, din care face parte si judetul Galati (anul acesta cu doar 6 milionari, fata de 7, anul trecut). De precizat ca, unii din milionarii Galatiului deruleaza afaceri si in judetul nostru, cei mai cunoscuti fiind fratii Petrica si Marius Herascu, proprietarii "Galmopan", "Demopan" si "Glubedex", cu o avere estimata la 11 milioane dolari.
Galateanul Catalin Chelu, care in postura de patron al "Cony- Sat" si "Mega-Construct" a facut ceva avere si in judetul nostru, a urcat anul acesta vertiginos in topul bogatilor tocmai pentru ca a facut o afacere destul de frumoasa din vinzarea actiunilor pe care le-a detinut in reteaua de cablu. Oricum, fata de averea estimata anul trecut la 65-70 milioane de dolari, anul acesta Chelu a ajuns la 95 - 100 milioane de dolari ceea ce l-a propulsat si intr-un top extrem de interesant, respectiv al celor mai bogati burlaci, unde ocupa locul 8.
Revenind insa la topul general, in 2006, cel mai bogat om din Romania a fost decretat Iosif Constantin Dragan, cu o avere estimata la 1,3 - 1,6 miliarde de dolari, urmat de Ion Tiriac, 1,2 - 1,5 miliarde de dolari, si Gigi Becali, 950 milioane de dolari.
Caseta:
Banul muncit e pretuit
Prezenta in Top 300 al celor mai bogati oameni din Romania este o onoare si o mare bucurie pentru Marin Moraru, insa, spune el, nu trebuie uitat ca una este sa ai 25 milioane de dolari intr-un cont si alta e sa ii ai in produse, active sau utilaje. Oricum sint bani cistigati cinstit, cu foarte mult efort, in 15 ani. Si, totusi, in ciuda faptului ca este unul din cei mai bogati romani, Moraru, este extrem de modest. "Ma mindresc cu aceasta prezenta in top si, recunosc, sint foarte bucuros, eu si familia mea, pentru ca noi, aici, sintem o echipa. Cum e sa fii bogat? Nu stiu ce sa va spun, cred insa ca e vorba in primul rind de o mare responsabilitate, sint 1.000 de oameni in spatele meu, fiecare cu familia lui, care depind de banii acestia, iar ei trebuie sa fie multumiti, daca vrei performanta. Eu, personal, duc un trai decent, banii cistigati prin munca nu prea te induri sa ii arunci asa, oriunde, oricum. Muncim cu totii de noapte, pina-n noapte, iar banul muncit e pretuit", a spus Moraru.
Timp de 10 zile pe an, familia Moraru merge in concediu, de 7 ani in acelasi loc, in Antalya, o statiune fara fite, dar in care se simte foarte bine. Moraru are 2 masini, una pentru oras, "Renault Megan" si una cu care circula prin tara sau in strainatate, marca "Mercedes". A tinut insa sa precizeze ca nu a luat-o pentru "fala", ci strict pe principii de siguranta si confort. In general, spune Moraru, a avea bani si a te afisa cu ei, intr-un oras in care nu toata lumea o duce pe roze, e lipsa de bun simt, de demnitate si omenie.
A avea bani nu inseamna, in opinia lui Moraru, huzur. Banul inseamna si griji. De exemplu, cea mai mare temere a lui este aceea ca fabricile nu vor fi suficient pregatite pentru integrarea in Uniunea Europeana. Aceasta, desi in ultimii ani, milioane de dolari au fost investite numai in modernizari si retehnologizari. Si o alta grija mare este achitarea datoriilor, de la inceputul anului si pina in prezent, "Marex" platind catre stat taxe si impozite in valoare de aproape 100 miliarde de lei, adica vreo 3,5 milioane de dolari.