Potrivit datelor prezentate de catre conducerea ITM Braila, la nivel local, in cursul anului trecut, au fost inregistrate 79 de accidente de munca in urma carora 82 de salariati braileni au avut de suferit din care 9 au decedat, iar 73 s-au ales cu incapacitate temporara de munca. "Din totalul accidentatilor la nivel national, in anul 2005, ponderea accidentelor inregistrate la nivelul judetului Braila a reprezentat 1,7% din numarul total al accidentatilor, din care 2,2% a reprezentat numarul accidentatilor mortal", a declarat Dumitru Vaduva Inspectorul sef al ITM Braila. In plus, sursa citata a explicat ca, in urma analizei Imprejurarilor In care s-au produs accidentele de munca, a rezultat ca cele mai multe incidente de acest gen au avut loc prin caderea, prabusirea de materiale si obiecte, prinderea, lovirea sau strivirea de masini, de mijloace de transport in incinta sau in exteriorul unitatii, caderea de la inaltime si de la acelasi nivel, contact cu substante fierbinti sau contact cu substante nocive. "In ceea ce priveste accidentele mortale, cele mai multe s-au produs din cauza prinderii si strivirii de mijloace de transport in exteriorul unitatii, caderea si prabusirea de materiale si obiecte, precum si in urma contactului cu substante nocive", a mai spus Vaduva. Referitor la imbolnavirile profesionale inregistrate in judetul Braila, sursa citata a precizat ca, in anul 2005, au fost inregistrate 38 cazuri din care cele mai frecvente au fost surditate - 27 cazuri.
In acest context, conducerea ITM Braila a subliniat ca, in acest an, va pune accent In activitatea desfasurata, printre altele, pe constientizarea patronatului cu privire la necesitatea respectarii masurilor de securitate si a celor care contribuie la cresterea capacitatii de prevenire a salariatilor care au ocupatii In care frecventa de accidentare este mare, precum si pe pe cresterea exigentei inspectorilor de munca In controale. Inspectorul sef al ITM Braila a subliniat ca se impune dezvoltarea unei abordari globale a sanatatii si securitatii in munca, "de aceea trebuie promovata crearea unui mediu de munca mai sigur si mai sanatos ca tendinta generala. Pentru promovarea acestui concept este necesara sensibilizarea tuturor actorilor din domeniul SSM, precum si integrarea preocuparii pentru SSM in alte politici", a precizat Vaduva.
Pentru prima data, la 28 aprilie 1996, la sediul Natiunilor Unite, delegati ai sindicatului "Global Union" au comemorat victimele accidentelor de munca lansind un semnal pentru promovarea unui mediu de munca sanatos si sigur. De atunci, ziua de 28 aprilie a devenit Ziua internationala a victimelor accidentelor de munca, fiind comemorata si in tara noastra.