Pina ieri, inspectorii Inspectiei Sanitare de Stat au efectuat controale in 312 unitati scolare, din cele 366 aflate in evidenta Autoritatii de Sanatate Publica Braila, obiectivele reprezentind gradinite, scoli, licee si grupuri scolare, facultati.
Astfel, la gradinitele cu program normal au fost controlate 151 unitati, din care doar 16 sint autorizate sanitar, la celelalte inregistrindu-se deficiente la aprovizionarea cu apa, lipsa canalizarilor si a anexelor, grupuri sanitare insuficiente - in mediul rural.
La gradinitele cu orar prelungit s-au efectuat controale in 20 unitati, din care 16 sint autorizate sanitar, motivele neautorizarii celorlalte fiind spatiile comune de invatamint si cazare si anexe necorespunzatoare, iar la gradinitele cu orar saptaminal s-au verificat 2 unitati, ambele avind autorizatie sanitara de functionare.
Din cele 133 scoli generale verificate de inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica si ai Inspectiei Sanitare de Stat, doar 32 sint autorizate sanitar, motivele neautorizarii pentru majoritatea unitatilor fiind: grupuri sanitare insuficiente, lipsa cabinetelor medicale, in mediu rural, lipsa apei potabile si evacuarea necorespunzatoare a deseurilor, tot in judet.
La licee si grupuri scolare s-au efectuat 28 de verificari si a rezultat ca 20 de unitati sint autorizate sanitar, la celelalte inregistrindu-se deficiente la spatiile de cazare, care sint necorespunzatoare, la care se adauga lipsa apei potabile si a grupurilor sanitare in mediul rural.
Singurul segment in care nu s-au constatat probleme din punct de vedere igienico-sanitar il reprezinta cele doua facultati din Braila, ambele fiind autorizate sanitar.
Pericolul pindeste in instalatiile sanitare
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Sanatate Publica si inaintata recent Ministrului Sanatatii, in Braila exista 33 unitati de invatamint care pun in pericol sanatatea copiilor.
Dr. Lavinia Craioveanu, sef serviciu Inspectia Sanitara de Stat, ne-a informat ieri ca unitatile de invatamint cu probleme din punct de vedere igienico-sanitar se regasesc in special in mediul rural.
Astfel, in comuna Ciresu, scoala centrala are mobilier vechi de 50 de ani, dar care a fost reparat, si WC-ul neintretinut si nevidanjat, iar pentru scoala din satul Scarlatesti exista instalatie de apa fara filtre.
In comuna Zavoaia, la scoala cu clasele I-VIII exista instalatie de apa, dar fara filtre, la scoala din comuna Ulmu WC-urile sint insalubre, deteriorate, nevidanjate, iar pentru scoala din satul Jugureanu exista un proiect pentru construirea unui nou WC, au constatat inspectorii sanepidisti.
La Bordei Verde, caminul de apa potabila exista in curtea scolii, dar cu instalatia nefunctionala, in comuna Gradistea - scoala cu clasele I-IV din satele Maraloiu si Ibrianu si gradinitele cu orar normal au anexe social-sanitare insuficiente numeric si cu instalatiile necorespunzatoare igienico-sanitar.
Nereguli s-au inregistrat si in comuna Sutesti, la gradinita cu orar normal si la Scoala de Arte si Meserii, precum si in satul Mihail Kogalniceanu, atit la gradinita cu program normal, cit si la clasele I-IV, unde anexele social-sanitare sint insuficiente numeric si cu instalatiile necorespunzatoare igienico-sanitar, cit si in comuna Movila Miresii, satele Tepes Voda si Esna, la gradinita cu orar normal si la scoala cu clasele I-IV, unde anexele social-sanitare sint insuficiente numeric si instalatiile sint corespunzatoare, in comuna Tudor Vladimirescu, satul Scortaru Nou, in Cazasu si Silistea, atit in comuna, cit si in satele Cotu Lung si Muchea.
Situatia ramine tulbure pina la iarna
Deoarece unitatile de invatamint sint in reorganizare, prin comasare de unitati, schimbari de conducere si mutari fizice ale copiilor din cladirile revendicate, datele actuale sint provizorii, ne-a informat dr. Lavinia Craioveanu, adaugind ca, in jurul datei de 1 decembrie 2006 vor fi centralizate datele finale cu privire la verificarile efectuate in unitatile de invatamint.
"De altfel, in anul scolar 2006-2007 vor functiona unitati de invatamint cu mai multe sedii, iar numarul exact si denumirea unitatilor le vom obtine dupa inceperea anului scolar. Situatia scolara este provizorie, urmind ca sa reluam verificarile unitatilor de invatamint dupa octombrie 2006", a precizat dr. Lavinia Craioveanu, adaugind ca, in judetul Braila, exista scoli in care sint diverse programe de reabilitare si acestea urmeaza sa fie autorizate, cit si unitatile care nu vor obtine autorizatia de functionare.