Anul 2011 a fost unul destul de agitat pentru scena politică brăileană, presărat cu anchete DNA şi ANI, cu scandaluri în familiile unor politicieni şi chiar cu pedepse cu închisoarea pentru alţii. Anul a debutat în forţă, cu schimbarea unuia dintre viceprimari şi a unuia dintre vicepreşedinţii de CJ. Mai precis, în urma certurilor dintre viceprimarul Stănel Necula (PDL) şi vicepreşedintele CJ Brăila Giana Pătraşcu (PDL) pe de o parte şi noua conducere a PDL Brăila de partea cealaltă, cei doi au pierdut sprijinul politic al organizaţiei. După câteva scandaluri prin presă, cei doi şi-au dat demisiile din funcţiile publice pe care le ocupau, ei fiind înlocuiţi, în urma negocierii dintre PSD şi PNL, majoritari atât în CLM cât şi în CJ, cu liberalii Alexandru Dănăilă, respectiv cu Adrian Rădulescu.
Primăvara a adus cu ea o nouă alianţă politică, cât se poate de oficială de această dată, între PSD şi PNL, cele două partide formând Uniunea Social Liberală - USL. La Brăila, protocolul s-a semnat pe 25 martie, între Alianţa de Centru Dreapta (ACD) Brăila, formată din PNL şi PC Brăila, şi organizaţia locală a PSD. Liderul PNL Brăila, Cătălin Boboc, a reprezentat ACD, conservatorii nefiind prezenţi la eveniment. La câteva zile după eveniment, conservatorii brăileni au început să facă opoziţie în CJ şi CLM, pe motiv că nu sunt băgaţi în seamă nici de PNL şi nici de PSD. De altfel, situaţia dintre conservatori şi aliaţii lor a fost una tensionată pe tot parcursul anului, ea nerezolvându-se clar până la finalul lui 2011.
Începutul lunii mai a adus în scenă un nou jucător, mai precis pe Sergiu Diacomatu şi fundaţia înfiinţată de el, "Fiii Brăilei". Conform propriilor declaraţii, Diacomatu îşi propunea ca "Fiii Brăilei" să devină o "voce" a cetăţenilor în plan local şi regional, dar şi "principalul partener civic al actorilor publici din Regiunea Sud Est, reprezentând la cel mai înalt nivel interesele cetăţenilor". În scurt timp, organizaţia a devenit activă în zona politică, Diacomatu atacându-i destul de dur, cu plângeri la Parchet şi tot tacâmul, pe primarul Aurel Simionescu şi preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.
Stancu - scandal naţional din cauza comportamentului grosolan
La sfârşitul lunii mai, Brăila a avut parte de o atenţie nedorită, ajungând în prime-time-ul televiziunilor naţionale din cauza comportamentului grosolan al preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu faţă de o ziaristă, în cadrul unei conferinţe de presă. Imaginile cu Stancu dându-şi în petec au făcut înconjurul televiziunilor naţionale, aducându-i acestuia critici din partea tuturor, inclusiv a liderului său politic, Victor Ponta.
Luna iunie îl are ca vedetă pe alt PSD-ist, şi anume pe deputatul Cristian Rizea. Acesta a fost adus în lumina reflectoarelor de Comisia Europeană, care a notificat Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret să returneze peste un milion de euro cheltuiţi ilegal în perioada 2003 - 2005, când la conducere se afla nimeni altul decât Rizea. De altfel, Rizea este cercetat şi de către DNA pentru modul în care a utilizat fondurile eurepene alocate Autorităţii în perioada respectivă.
În luna iulie, preşedintele CJ Brăila s-a decis să organizeze referendum la Brăila pe tema desfiinţării judeţului, începând astfel războiul în instanţă cu Prefectura Brăila, care a atacat în contencios administrativ hotărârea CJ dată în acest sens. Războiul nu a fost însă de lungă durată, Prefectura Brăila pierzând inclusiv la Curtea de Apel Galaţi procesul intentat CJ Brăila. Până la urmă s-a dovedit a fi mai mult o furtună într-un pahar cu apă, în contextul în care nici Stancu nu s-a mai arătat atât de dornic de aruncat banii pe referendum, deoarece nici măcar nu se ştie sigur dacă judeţele se vor desfiinţa sau nu.
Sfârşitul verii a adus cu sine şi stabilirea candidaţilor USL la CJ şi Primăria Brăila. Mai precis, conducerea centrală a uniunii a decis ca aceştia să fie PSD-işti, Stancu pentru CJ şi, probabil, Simionescu pentru Primărie.
Tot în august, însă, Rizea a revenit cu un nou scandal, de această dată fiind acuzat de afaceri imorale cu locuinţe ANL. Jurnaliştii de la "Evenimentul Zilei" au descoperit astfel că deputatul PSD de Brăila a făcut în perioada 2002 - 2005 o afacere profitabilă cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Mai precis, în 2002, cu un dosar impecabil, acesta a contractat o vilă ANL pe care a dat aproximativ 80.000 de euro şi a vândut-o în 2005 cu 180.000 de euro. Cum era de aşteptat, Rizea s-a apărat atunci spunând că acest nou scandal a fost "ordonat" de "rivalul" său de la PDL Diaspora - William Brînză şi afirmând că la afacerea imobiliară din 2005 nu a câştigat nimic, dimpotrivă, a ieşit în pierdere.
Vedetele toamnei - Stancu şi Rizea
Prima lună din toamnă a demarat cu un scandal între Primărie şi Fundaţia "Fiii Brăilei", preşedintele fundaţiei acuzându-l pe primar că nu a dat autorizaţie pentru un foc de artificii la un spectacol organizat de ONG-ul său, din simplul motiv că el era organizatorul. În replică, primarul a explicat atunci că nu Primăria a fost aceea care nu a dat avizul pentru focul de artificii de la spectacolul organizat de fundaţie, ci ISU Brăila, deoarece locaţia era prea aproape de o staţie de combustibili lichizi. Tot în septembrie, revine în forţă Gheorghe Bunea Stancu, de această dată anchetat de ANI şi bănuit că s-ar afla într-o situaţie de conflict de interese. De fapt, inspectorii ANI au afirmat atunci că Stancu ar fi atribuit 5 contracte finanţate din bani publici în valoare de peste 638.000 euro unei companii la care, indirect, deţine acţiuni, nimeni alta decât "Concivia". ANI a dispus astfel demararea procedurilor în vederea anulării contractelor respective şi a sesizat organele judiciare competente. În apărarea sa, Stancu a declarat că acuzaţiile aduse împotriva lui nu stau în picioare şi că ANI nu are un caz solid. Ancheta este încă în curs.
În luna octombrie, valuri în politică a făcut deputatul PDL de Brăila Eugen Bădălan, care a decis să se autosuspende timp de 30 de zile din funcţiile pe care le deţinea în cadrul PDL Brăila, în semn de protest faţă de atitudinea unor membri ai BPJ Brăila, dar şi a unora din cadrul Biroului Permanent Naţional, faţă de organizaţia brăileană. În noiembrie intră din nou în lumina reflectoarelor PSD-istul Cristian Rizea, acesta fiind "turnat" la Parchet de propriul frate, care îl acuza că fără ştirea lui i-ar fi vândut un imobil pentru suma de 300.000 de euro. În replică, Rizea a negat orice acuzaţii, afirmând că fratele său ar fi bolnav psihic. Luna continuă la fel de agitat, cu un Gheorghe Chiru furios, care îşi dă demisia din PPDD Brăila şi anunţă că nu pleacă cu mâna goală, ci urmat de 39 de lideri de filiale comunale şi de majoritatea membrilor BPJ ai filialei. La numai o zi după gestul său, intră în scenă OTV-istul Sorin Ovidiu Bălan, numit de la centru lider interimar al PPDD Brăila.
Toamnă neagră pentru deputatul Eugen Bădălan
În alt spectru politic, şi anume în curtea PSD, liderul social - democraţilor brăileni, Gheorghe Bunea Stancu, s-a abţinut la votul privind excluderea lui Geoană din partid, asta deşi PSD-iştii brăileni îşi exprimaseră clar dorinţa ca Geoană să nu fie exclus din partid. Stancu şi-a motivat gestul spunând că atitudinea lui Geoană a fost deplasată şi că, în acest context, a preferat să fie echilibrat şi să se abţină. Tot în noiembrie, Stancu este din nou subiect de primă pagină, fiind cercetat de DNA pentru abuz în serviciu. De această dată, preşedintele PSD Brăila este acuzat că în campania electorală din 2009 ar fi negociat cu Niculae Ioan, acţionarul principal al grupului INTERAGRO SA, obţinerea sumei de 1 milion de euro pentru Mircea Geoană. În schimb, dacă Geoană ar fi ieşit preşedinte, Niculae ar fi urmat să îşi numească propriii oameni atât la Ministerul Economiei şi Comerţului, cât şi la Transgaz şi Romgaz. Din nou, Stancu neagă acuzaţiile.
Finalul lunii noiembrie a adus o veste năucitoare pentru deputatul PDL Eugen Bădălan. Inculpat în dosarul "Tofan", alături de alţi 5 ofiţeri, Bădălan a primit de la magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu suspendare pentru că a prejudiciat statul român cu suma de 1,26 milioane de euro. Sentinţa nu a fost însă definitivă, aşa că cei 6 au atacat-o cu recurs.
Ultima lună din an a fost marcată de moartea fostului deputat şi preşedinte al PD Brăila, Horia Văsioiu. Grav bolnav, acesta s-a stins din viaţă într-un spital din Bucureşti. Horia Văsioiu a fost, vreme de 10 ani, şeful Partidului Democrat Brăila şi, timp de 3 mandate, deputat PD de Brăila.
Pe scena politică revine însă fostul PRM-ist Mihai Dănuţ, de data aceasta în barca PPDD, alături de Sorin Ovidiu Bălan. Printre primele promisiuni făcute brăilenilor - nu campanie electorală, ci baie de sânge, ţinta principală fiind preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.
Anul s-a încheiat cu autosuspendarea din PDL a deputatului Eugen Bădălan, care a preferat, până la judecarea recursului în dosarul "Tofan", să renunţe la toate funcţiile deţinute în PDL dar şi la calitatea de membru al partidului. Deputatul a explicat că a făcut acest gest pentru a nu prejudicia imaginea PDL. Bădălan a anunţat însă că va vota în continuare alături de grupul parlamentar PDL.