Mergi la conţinutul principal

In 2005, fermierii braileni au finalizat 12 proiecte "Sapard"

Programul "Sapard" (Program Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) este un program prin care Uniunea Europeana finanteaza investitiile in agricultura si dezvoltare rurala. Domeniile in care se pot face investitii sint cunoscute sub denumirea de "masuri" si sint incluse in Planul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR). In Romania, pentru programul "Sapard" pentru agricultura au fost acreditate 3 masuri: Masura 1.1 - "Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", Masura 3.1 "Investitii in exploatatii agricole" si Masura 3.4 "Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative".
In 2005, la Serviciul Tehnic Delegat (STD) din cadrul Directiei de Dezvoltare Rurala a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, au fost depuse 36 de proiecte, din care 12 au fost finalizate, 22 sint in diferite stadii de realizare iar 2 au fost respinse.
"Anul acesta, specialistii STD au monitorizat si expertizat peste 30 de proiecte. Pe Masura 1.1, au fost depuse 6 proiecte, cu o valoare de 9.201.218 euro, din care la aceasta ora au fost finalizate 2, cu o valoare de 1.455.000 euro. De remarcat faptul ca, in afara acestor 6 proiecte, au mai fost depuse 2, dar respinse, cu o valoare foarte ridicata, aproape 9 milioane de euro. Pe Masura 3.1 au fost depuse 23 de proiecte cu o valoare totala de 4.723.779 euro, finalizate la aceasta ora 8 proiecte, cu o valoare de aproape 1 milion de euro. Pe Masura 3.4. au fost depuse 5 proiecte, in valoare de 281.287 euro, din care finalizate 2, cu o valoare de 112.000 euro. Astfel, valoarea proiectelor instrumentate in 2005 de STD Braila, a fost de 14.206.285 euro, din care finalizate 12 cu o valoare totala de 2. 653.199 euro", a precizat Gheorghe Voicu, director executiv adjunct al DADR Braila, seful Directiei de Dezvoltare Rurala.
Conform precizarilor directorului Voicu, in afara acestor proiecte trecute de filtrul STD, BRIPS Constanta si Agentia "Sapard", la acest moment mai sint in verifcare, pe Masura 1.1. un proiect in valoare 1.141.000 euro si pe Masura 3.1., sase proiecte cu o valoare de 1.686.661 euro, urmind ca in scurt timp si acestea sa intre in procedurile finale de aprobare si semnare a contractelor.

STD se implica activ si in realizarea Programului "Fermierul"

In afara implementarii pe plan local a Programului "Sapard", STD Braila s-a implicat activ si in promovarea Programului Fermierul, actiune realizata impreuna cu Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA). De la lansarea oficiala a programului, specialistii DADR si OJCA au strabatut si organizat intilniri in mai multe comune ale judetului. "32 de localitati au fost strabatute deja de caravana Fermierul, aproape 520 de potentiali beneficiari au fost contactati si li s-a prezentat acest program. ""Fermierul" nu numai prin dimensiunea valorii pe care o are, 7.000 miliarde de lei, reprezinta un lucru exceptional, ci mai are o componenta foarte importanta - viziunea privind investiitile pentru ca, este prima data cind se ia in calcul rezolvarea celei mai mari probleme cu care se confrunta producatorii agricoli, finantarea investitiilor si asigurarea cofinantarii "Sapard", o problema majora rezolvata acum", a mai spus Voicu.
Programul "Fermierul"va incepe sa functioneze la 1 ianuarie 2006, si se adreseaza tuturor celor care vor sa desfasoare o afacere profitabila in sectorul agrar, conforma cu standardele impuse de UE. Pentru realizarea acestui program, Ministerul Agriculturii pune la dispozitia bancilor comerciale, cooperativelor de credit si agentiilor de microcredite, sume de bani pe care acestea sa le dea mai departe celor interesati, sub forma de credite pentru investitii In agricultura.
Pentru 2006, Ministerul Agriculturii a alocat pentru Programul
Fermierul suma de 7.000 de miliarde lei vechi, adica aproximativ
200 milioane euro. Acesti bani vor fi directionati In special catre
Infiintarea de ferme familiale zootehnice si vegetale, pentru crearea
si modernizarea de unitati de procesare a laptelui si a carnii si
pentru diversificarea activitatilor economice In mediul rural.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro