200 de elevi brăileni s-au întâlnit cu ierarhul Dunării de Jos la Biserica Greacă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

200 de elevi brăileni s-au întâlnit cu ierarhul Dunării de Jos la Biserica Greacă

• la împlinirea a două veacuri de la nașterea Episcopului Melchisedec Ștefănescu, fondatorul Eparhiei Dunării de Jos, IPS Părinte Arhiepiscop Casian i-a mulțumit Domnului pentru binefacerile revărsate asupra tinerilor • au fost prezenți elevi de la „Murgoci”, „Bălcescu”, „Iorga” și „Perpessicius”, care au primit daruri de la ierarh • în aceeași zi, a avut loc întâlnirea semestrială a ierarhului cu preoții brăileni, cu participarea  acad. Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române

 

Comemorarea Episcopului Melchisedec Ștefănescu, ierarhul care a sfințit Biserica Greacă în anul 1872, urmată de întâlnirea semestrială a preoților brăileni cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. Sute de elevi și de slujitori ai altarului de la Brăila l-au întâmpinat pe ierarhul Dunării de Jos, care le-a oferit tuturor  binecuvântări și s-a rugat pentru binele și prosperitatea brăilenilor. 

„În Arhiepiscopia Dunării de Jos continuă manifestările comemorative dedicate Episcopului Melchisedec Stefănescu, la împlinirea a două veacuri de la naștere și 131 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Un moment evocator, doxologic și duhovnicesc dedicat mareului ierarh s-a desfășurat în ziua de 12 mai 2023, la Biserica româno-elenă „Buna Vestire”, sfințită pe 29 octombrie 1872 de Episcopul Melchisedec - cel mai frumos și important lăcaș de cult și monument istoric al Brăilei, devenit simbol Dunării de Jos”, precizează, într-un comunicat, părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.

Personalitatea Episcopului Melchisedec, membru fondator al Academiei Române, cel care a reorganizat Eparhia Dunării de Jos prin actul semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1864, a determinat înființarea, în acest an, a Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române, Brăila-Galați, căruia i-a fost conferit numele vrednicului ierarh.

Întâmpinat de 200 de elevi de la Colegiile „Gh. M. Murgoci”, „Nicolae Bălcescu”, „Nicolae Iorga” și „D. P. Perpessicius”, dar și de preoții din municipiu și județ, sosiți la Biserica „Buna Vestire”, ierarhul Dunării de Jos i-a avut oaspeți pe vicepreședintele Academiei Române, acad. Victor Spinei, și pe prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al celui mai înalt for de știință și de cultură din România. Înaltpreasințitul Părinte a citit Acatistul Maicii Domnului și a rostit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile Lui Dumnezeu revărsate asupra tinerilor, credincioșilor și preoțimii. Totodată, ierarhul le-a vorbit celor prezenți „despre omul, cărturarul, academicianul, patriotul și ierarhul diplomat care a fost și a rămas întru veșnicie, vrednicul de pomenire Melchisedec Ştefănescu”.

Elevii brăileni au primit din partea Părintelui Arhiepiscop, cărți de rugăciune, broșura „Episcopul Melchisedec Ștefănescu: dascălul-apostol și lecția iubirii pentru viitorime”, revista eparhială „Călăuză Ortodoxă”, precum și alte publicații apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În aceeași zi, s-au desfășurat, în Sala „Sf. Ioan Evenghelistul” din cadrul Așezământului social-filantropic „Sf. Pantelimon” Lacu Sărat, lucrările conferinței preoțești semestriale, centrate pe tema omagială a anului 2023. În afară de preoții celor trei protopopiate (Brăila, Făurei și Însurăței), la conferință au participat profesori seniori de istorie și limba și literatura română, din Brăila.

Potrivit pr. Rareș Bucur, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre iubirea pentru semenii noștri și despre pastorația persoanelor vârstnice, evidențiind importanța rugăciunii în viața creștinului, a educației și a iertării pentru luminarea sufletelor și apropierea de Dumnezeu. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea Episcopului Melchisedec Ștefănescu, aducând în atenția auditoriului aspecte definitorii din viața și activitatea desfășurată de vrednicul ierarh, comemorat în această perioadă de toată Biserica Ortodoxă Română.

În cadrul conferinței, Înaltpreasfinția Sa a prezentat cartea istoricului martir Gheorghe I. Brătianu (profesor universitar mort la Sighet, în 1953) „Chestiunea Mării Negre”, ediție îngrijită de cei doi distinși oaspeți.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro