200 de brăileni la hramul bisericii "Sfântul Antonie cel Mare" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Slujbă la minus 8 grade Celsius

200 de brăileni la hramul bisericii "Sfântul Antonie cel Mare"

* duminică, biserica din cartierul Vidin și-a sărbătorit patronul spiritual * slujba a fost oficiată de părintele paroh Cristian Gagu * parohia le-a oferit ceai cald credincioșilor, precum și pachete cu sărmăluțe, așa cum se obișnuiește încă de pe vremea primarului Anton Lungu * alți 65 de nevoiași au primit hrană caldă cu o zi înaintea sărbătorii * biserica din Vidin a fost ctitorită în urmă cu două decenii, pe un teren pus la dispoziție de municipalitate

 

Peste 200 de credincioși din Vidin, Brăilița și din alte cartiere ale orașului au participat, duminică, 17 ianuarie, la hramul bisericii "Sf. Cuv. Antonie cel Mare", în pofida gerului care coborâse mercurul termometrelor până la -8 grade C. Cei mai mulți credincioși au stat în curtea bisericii, închinându-se Lui Dumnezeu, alții au participat la slujbă în interiorul sfântului lăcaș. Tuturor credincioșilor le-au fost împărțite pachete cu hrană caldă - inclusiv vestitele sărmăluțe cu carne și afumătură - obicei statornicit încă de la sfințirea sfântului lăcaș, pe vremea răposatului primar Anton Lungu, ctitor al bisericii.

"Cu ocazia hramului bisericii, 65 de persoane nevoiașe au primit câte o masă caldă. Pe acești oameni îi ajutăm în mod constant. De asemenea, duminică, după Sfânta Liturghie, le-am împărțit credincioșilor ceai cald, pentru că era foarte frig, iar la urmă pachete cu hrană caldă și câte un calendar ortodox gratuit. Din pricina pandemiei, la Vecernie, au participat numai părintele Mircea Ciubotaru și părintele Sorin Marinescu. Au venit credincioși din toată Brăila", ne-a spus părintele Cristian Gagu, parohul bisericii.

Tot duminică, după Sfânta Liturghie, a fost oficiat un parastas de pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală și pentru fostul primar al Brăilei, Anton Lungu, ctitor al bisericii "Sf. Antonie cel Mare", la care a participat și soția fostului edil șef. Timp de 20 de ani, parohia a oferit și o masă de prânz bolnavilor Secției de Psihiatrie adulți (cronici) din cadrul Spitalului Județean Brăila (amplasată în cartierul Chercea), însă acest lucru nu a mai fost posibil, din cauza pandemiei.

 

Fruntași la dărnicie

Parohia "Sfântul Cuvios Antonie cel Mare" a fost întemeiată în anul 1996, cu sprijinul primarului de atunci, Anton Lungu, care se numără printre ctitorii sfântului lăcaș. De altfel, biserica a rămas locul "de suflet" al lui Anton Lungu, până la moartea acestuia. Piatra de temelie a sfântului lăcaș a fost pusă în ianuarie 2000, pe un teren pus la dispoziție de municipalitate, iar prima slujbă a fost oficiată aici în ziua de 30 aprilie 2000, când biserica se afla încă în construcție. Din 14 septembrie același an, părintele Cristian Gagu oficiază aici, duminică de duminică, Sfânta Liturghie, și își îndrumă cu înțelepciune enoriașii.

Pictura bisericii a fost realizată în anii 2001-2003 de către pictorul Adrian Vartolomei. Parohia "Cuviosul Antonie cel Mare" a luat naștere ca o necesitate, credincioșii din zona de nord a orașului (cartierele Brăilița, Progesul și Vidin) având o singură biserică la care puteau merge, și anume "Sf. Mare Mucenic Dimitrie" (parohia Brăilița). În anul 2016, a fost inaugurat Centrul social-educațional al parohiei "Sf. Antonie cel Mare" și a fost sfințit sfântul lăcaș, de către ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Centrul a primit ca ocrotitori spirituali pe Sf. Ierarh Mucenic Antim Ivireanul și pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Încă de la inaugurare, centrul a desfășurat un program educațional de tip "after-school" pentru elevi asistați la lecții de învățători voluntari de la Școala nr. 33 "Sf. Andrei". Tot aici, serveau masa de prânz. De asemenea, în fiecare sâmbătă și la marile sărbători creștine, 65-100 de persoane nevoiașe primesc câte o masă caldă din partea parohiei. An de an, până la venirea pandemiei, parohia "Sf. Antonie cel Mare" a recompensat 50 de elevi de la Școlile "Sf. Andrei" și "George Coșbuc", cu rezultate foarte bune la învățătură, oferindu-le o excursie în țară. Toate activitățile social-filantropice ale parohiei sunt realizate prin contribuția donatorilor, oameni cu credință în Dumnezeu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro