Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

15 ani de puscarie, pentru viol asupra unei fetite de 10 ani

Pentru prima data in istoria recenta a justitiei brailene, autorul unui viol a fost condamnat la 15 ani de inchisoare si 5 ani pedeapsa complementara, constind din interzicerea unor drepturi cetatenesti. Nicusor Lipan, in virsta de 32 de ani, recidivist cu o "coada" de 428 de zile de inchisoare, este acuzat ca, timp de mai multe luni, a abuzat sexual de nepoata lui in virsta de doar 10 ani, amenintind-o cu moartea si obligind-o sa faca sex normal, oral si anal. Sentinta nu este, deocamdata, definitiva. Anchetatorii precizeaza ca victima s-a plins bunicii si mamei, insa nu a fost crezuta. In decembrie 2005, ea a ajuns in stare grava la spital din pricina hemoragiei provocate de violator, dar cadrele medicale nu s-au sinchisit sa anunte politia, desi in fisa de solicitare a Serviciului de Ambulanta scrie clar: "Viol". Cadrele medicale sint in prezent cercetate pentru "omisiunea sesizarii organelor judiciare" (art. 263 Cod Penal), infractiune pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani. Calvarul fetitei din Plopu a luat sfirsit abia in martie 2006, cind directorul scolii din localitate a sesizat politia. Cercetarile in acest caz cutremurator au fost coordonate de Parchetul de pe linga Tribunalul Braila.

Copilarie distrusa de poftele unui recidivist

In ziua de 2 martie 2006, directorul Scolii Generale Plopu, Viorel Drugan, s-a adresat Politiei orasului Ianca, pe motiv ca eleva Ionela M., in virsta de 10 ani, refuza sa mai mearga acasa. Copila era ingrozita ca unchiul ei, Nicusor Lipan, o va batjocori din nou, asa cum facea inca din vara anului trecut. Din acel moment, au fost declansate ample cercetari, finalizate cu arestarea agresorului sexual.
Ionela M. se afla de mai mut timp in ingrijirea bunicilor materni, din pricina ca parintii ei erau divortati. Mama fetei, Elena L., traieste in concubinaj si locuieste tot in Plopu, in apropierea casei parintesti. Potrivit dosarului de urmarire penala, in vara anului trecut, Nicusor Lipan, unchiul minorei, a luat-o pe aceasta si a dus-o in spatele locuintei, unde se afla o casa parasita, si acolo a violat-o. Lipan a continuat s-o violeze pe Ionela chiar in casa bunicilor ei - in momentul in care acestia erau plecati de acasa -, mai intii amenintind-o cu un cutit, mai apoi folosind si alte violente. In ziua de 24 decembrie 2005 - Ajunul Craciunului -, din pricina leziunilor provocate de agresorul sexual, copila de 10 ani a singerat in zona organelor genitale. Speriat, fratele bunicii, Ilie S., a chemat ambulanta. Victima a spus cadrelor medicale ca a fost agresata sexual de catre unchiul ei, iar in fisa de solicitare a Serviciului de Ambulanta, la rubrica "diagnostic", este trecut "Colica abdominala. Viol". Procurorul anchetator relateaza: "Atit din registrul de internari si iesiri din spital, al Spitalului de Urgenta Braila, cit si din declaratia bunicii, rezulta ca s-a refuzat internarea. Desi personalul medical a fost pus in fata unor indicii privind comiterea infractiunii de viol, nu au sesizat organele de politie". Oamenii legii s-au sesizat acum din oficiu, personalul medical urmind a fi cercetat pentru "omisiunea sesizarii organelor judiciare".
Mai grav este ca, atit bunica fetitei, cit si mama acesteia, au recunoscut ca aflasera despre calvarul Ionelei, chiar de la ea, insa nu au crezut-o. In plus, "le-a fost frica sa discute cu unchiul" violator sau sa sesizeze politia, pe motiv ca acesta "are o fire violenta". Serviciul de Medicina Legala Braila a confirmat faptul ca minora Ionela M. a fost victima unui viol. Fetita a fost evaluata si din punct de vedere psihiatric, specialistii concluzionind ca aceasta "prezinta intelect liminar, cu indicatori de alarma pentru anxietate crescuta, dezechilibru emotional, deprimare si regresie de tip nevrotic". Cit despre unchiul acuzat de viol, acesta a recunoscut, initial, ca a batjocorit-o pe fetita de 10 ani, pentru ca, ulterior, sa declare ca e nevinovat si ca este victima unei inscenari. Judecatorii au fost, insa de alta parere, dovada fiind sentinta pronuntata in urma cu citeva zile.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii