140 de ani de la infiintarea primei companii de pontonieri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

140 de ani de la infiintarea primei companii de pontonieri

Ieri, Batalionul 72 Poduri a sarbatorit 140 de ani de cind, in Armata Romaniei, a luat fiinta o noua specialitate a armei geniu, si anume "Trupele de Pontonieri". Pentru a marca asa cum se cuvine acest eveniment, Batalionul 72 Poduri a organizat un sir de manifestari la care au participat cadrele din comandament si subunitati, ofiteri in rezerva si reprezentanti mass-media.
"Misiunile indeplinite de catre pontonieri au demonstrat cu prisosinta rolul deosebit al acestei specialitati in cadrul armatei geniu, in asigurarea succesului in operatie. Subunitatile de pontonieri se prezinta, astazi, ca o specialitate de baza a armei geniu, al carei rol in ansamblul armatei a sporit considerabil. In acst context, cadrele de comanda din subunitatile de pontonieri, cit si subunitatile in ansamblul lor, trebuie sa-si organizeze si sa-si desfasoare activitatea de asa natura incit sa fie demni continuatori ai traditiilor pontonierilor si sa-si aduca o contributie de seama la imbogatirea acestor traditii, la perfectionarea, in continuare, a procesului pregatirii de lupta si a dotarii tehnico-materiale a acestor categorii de subunitati", a precizat lt.col. Marin Bazdoaca, comandantul Batalionului 72 Poduri, in deschiderea manifestarilor, dupa prezentarea onorului si primirea raportului.
Manifestarea a continuat cu discursurile invitatilor, dupa care cadrele au depus coroane la monumentul eroilor pontonieri si apoi, impreuna cu invitatii, au admirat defilarea militarilor si au vizitat unitatea si sala traditiilor. Intilnirea de ieri a dat posibilitatea pontonierilor de a prezenta citeva dintre cele mai importante activitati desfasurate pe parcursul anului trecut cind, datorita inundatiilor, ei si-au demonstrat utilitatea si profesionalismul prin misiunile indeplinite. Printre acestea se numara amenajarea unui punct de trecere pe pod peste riul Buzau (in dreptul localitatii Maracineni), au sprijinit autoritatile locale cu un detasament de salvare (pentru evacuarea din zona Corbu Vechi), au executat lucrari de refacere a comunicatiilor din Latinu, au refacut si consolidat portiuni de drum in localitatea Chioijdeni, au asigurat transportul de alimente, apa si ajutoare umanitare pentru populatia evacuata din localitatea Maxineni etc.

Cine au fost "Trupele de pontonieri"

Specialitatea de pontonieri isi are originea in compania independenta de pontonieri din cadrul batalionului de geniu specializat, infiintat la data de 25 februarie 1866 prin Decretul 259 al Locotenentei Domnesti. Formarea si existenta Batalionului 72 Poduri este strins legata de infiintarea si dezvoltarea primelor unitati de geniu dupa Unirea Principatelor, avind originea in "Compania de Pontonieri a Batalionului de Geniu Specializat". In noiembrie 1878, dupa razboiul de Independenta, Compania de Pontonieri este dislocata in garnizoana Braila, unde isi continua activitatea in prezent Batalionul 72 Poduri.
Compania de Pontonieri din Braila a servit ca baza pentru formarea a inca unei Companii de Pontonieri, subordonata, insa, Regimentului 1 Geniu. In 1913, dupa un an, aceasta se constituie intr-un singur Batalion de Pontonieri, cu resedinta in garnizoana Braila. In primavara anului 1916, Batalionul se transforma in Regimentul de Pontonieri. Al doilea razboi mondial gaseste trupele de pontonieri organizate pentru a executa si alte misiuni: de fortificatii, distrugeri poduri, de fortare a principalelor riuri aflate pe directiile de actiune.
Batalionul 72 Poduri,participa si la misiuni de mentinere a pacii in cadrul fortelor aliate NATO. Prima activitate de o amploare deosebita a fost defasurata in august 2003 si a reprezentat un exercitiu demonstrativ prezentat in cadrul grupului de lucru NATO LG - 9. Delegatia straina prezenta la exercitiu a fost placut impresionata si a apreciat activitatea desfasurata de militarii batalionului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro