Mergi la conţinutul principal

14 milioane de lei pentru reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Mare

* după o perioadă în care lucrurile păreau să bată pasul pe loc, Primăria Municipiului Brăila a postat recent în SEAP un anunț privind reabilitarea fostului turn de apă, ce va fi transformat în observator astronomic cu destinație turistică * potrivit anunțului, proiectul de reabilitare a monumentului istoric cuprinde atât lucrări de arhitectură peisagistică, cât și lucrări aferente instalațiilor electrice, sanitare și de stingere a incendiilor * până pe 23 iunie, au fost depuse două oferte pentru execuția efectivă a lucrărilor, firma brăileană Concivia concurând cu o firmă italiană * procedura de analiză a ofertelor este încă în derulare

 

După o perioadă în care lucrurile păreau că s-au blocat, reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Mare și transformarea lui în Observator Astronomic, idee agreată și mult așteptată de brăileni, e cu un pas mai aproape să devină realitate! În urmă cu o lună, mai exact pe 8 iunie, Primăria Municipiului Brăila a lansat în noul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) o procedură simplificată de licitație online pentru atribuirea contractului de execuție lucrări în cadrul proiectului „Reabilitarea Castelului de Apă din Grădina Publică, Brăila”, finanțat din fonduri europene.

Potrivit anunțului, licitația are o valoare de peste 14 milioane lei, fără TVA, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

”Lucrările propuse se vor realiza pe amplasamentul existent și sunt următoarele: lucrări de arhitectură; lucrări de peisagistică; cercetare arheologică; lucrări de rezistență (suprastructură și infrastructură); lucrări aferente instalațiilor electrice, instalațiilor sanitare, instalații de stingere a incendiilor cu hidranți, instalațiilor termice, instalațiilor de irigație”, se precizează în anunțul din SEAP.

Ofertele s-au depus până pe 23 iunie, ora 15.00, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai mic.  Au participat la licitație doi competitori: firma brăileană Concivia, respectiv asocierea formată din firma italiană Research Consortio Stabile ARL și firma românească Șantier în Lucru SRL, cu sediul în județul Ilfov.  În prezent, procedura de analiză a ofertelor este încă în derulare, după cum ne-a informat Iuliana Neagu, directorul Direcției Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila. “După stabilirea ofertei câștigătoare, semnăm contractul și în maxim două săptămâni vor începe lucrările. Proiectul tehnic există deja, deci constructorul stabilit prin licitație se poate apuca de treabă imediat”, ne-a declarat directorul Neagu.

Proiectul tehnic, cel în baza căruia se vor face lucrările efective de reabilitare și modernizare a Castelului de Apă, a fost întocmit de firma “Optimal Project” din Iași, contra sumei de 285.600 lei.

Investiția în reabilitarea castelului de apă se va face cu bani europeni, contractul de finanțare pentru suma de 4,3 milioane de euro fiind semnat în 2018. Potrivit respectivului contract, lucrările trebuie finalizate până cel târziu în luna decembrie 2023.

 

Din castel de apă, observator astronomic

Așa cum cotidianul nostru v-a mai informat de-a lungul timpului, Primăria intenționează să facă din fostul castel de apă din Grădina Mare una dintre principalele atracții turistice ale Brăilei. Reamintim că, în 2017, a fost aprobat în Consiliul Local Municipal planul de transformare a monumentului într-un spațiu expozițional axat, la parter, pe istoricul orașului și al castelului de apă în sine, iar la etajele superioare pe astronomie și corpuri cerești. În conformitate cu documentul aprobat în CLM, totul va culmina cu un observator astronomic amenajat în cupola din vârful turnului. La subsolul monumentului vor fi amenajate șase mini-săli de cinema 7D și o cameră a oglinzilor. Pe casa scării, pe toată înălțimea turnului, ar urma să fie pictate în culori UV planetele sistemului solar și alte corpuri cerești. Etajele 1, 2, 3 și 4 vor deveni, de asemenea, spații expoziționale cu imagini 2D, dar și 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii și corpuri cerești. La etajul 5, cota 18,10 metri, va fi amenajată o sală de proiecție, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă.

Proiectul aprobat atunci în CLM presupune și refacerea platformei rotative de la etajul 6, cota 25,45 m, unde a funcționat, în anii '80, celebrul restaurant care oferea o panoramă la 360 de grade a orașului și a Dunării. Acolo vor fi montate două telescoape mobile, imaginile captate de acestea putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. Evident, refacerea platformei rotative va readuce posibilitatea observării panoramice a orașului nostru. În fine, în cupola din vârful turnului, situată la cota 28,06 m, va fi amenajată camera observator astronomic, dotată cu un telescop de mare putere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro