In aceasta vara, Camera a III-a a CEDO s-a pronuntat acordindu-i detinutului daune de 143 euro pentru fiecare zi de pedeapsa facuta in plus. Bucuria detinutului nu a fost de lunga durata, insa, fiindca CEDO a calculat, potrivit informatiilor furnizate de Justitia de la noi - cum ca omul s-ar fi liberat pe 6 iunie a.c., desi la acea data el doar isi intrerupsese din motive de sanatate executarea pedepsei cu trei luni - ca detinutul a executat in plus 729 de zile, si nu trei ani. Asa cum cotidianul nostru a mai scris, autor al unor fapte de natura economica, detinutul Virgil Leoaca lupta de ani de zile sa convinga instantele de judecata sa repare o greseala pe care, altminteri, o alta instanta si-a asumat-o si a catalogat-o drept "eroare judiciara". Acum, pentru a repara aceasta a doua eroare, Leoaca trebuie sa se adreseze din nou CEDO si sa mai astepte citiva ani pentru a primi un raspuns, ani in care va ramine in inchisoare.
Victima pentru a doua oara
Ziarul nostru a sesizat, in exclusivitate, ca omul a primit 12 ani de inchisoare, asemenea ucigasilor, pentru o inselaciune cu file CEC, iar in cazul lui nu au functionat practici juridice precum "concursul de infractiuni" si "beneficiul gratierii". Pedepsele, in loc sa fie contopite, au fost adunate, si asa au rezultat 12 ani de inchisoare, cu trei ani mai mult decit ar fi trebuit.
In sfirsit, cind CEDO i-a admis plingerea, Virgil Leoaca a constatat ca este din nou victima sistemului, ca statul roman ar fi dus in eroare CEDO, cum ca la data de 6 iunie a.c. s-ar fi eliberat, iar CEDO a calculat numarul de zile de puscarie facute in plus pina la aceasta data. De fapt, pe 6 iunie, Leoaca a fost eliberat pentru trei luni, iar acum este din nou dupa gratii. El mai are de stat aici pina la finele lui 2007, chiar inceputul lui 2008. Daca pedeapsa lui nu ar fi fost "incarcata", in 2004 s-ar fi liberat.
Societatea Independenta Romana pentru Drepturile Omului, in atentia careia cazul a intrat deja, considera ca detinutului i s-au incalcat din nou drepturile, iar statul roman trebuie sa raspunda exemplar fiindca a informat eronat CEDO.
Ani de zile a purtat corespondente cu CEDO, iar, in sfirsit, in vara lui 2006, cind magistratii europeni s-au pronuntat, a constatat ca a fost, din nou, victima unei erori si trebuie s-o ia de la capat.
Asa a patit Virgil Leoaca, 58 de ani, absolvent al Academiei de Stiinte Economice, care a fost arestat in 1999, pentru o serie de inselaciuni prin cecuri fara acoperire - fapte pentru care a primit 12 ani de puscarie, cu trei anim mai mult decit prevede legea. El isi ispaseste, acum, pedeapsa in Penitenciarul de Maxima Siguranta Braila si, surprinzator, nu este unul dintre detinutii care-si sustine nevinovatia, ci unul care nu vrea decit sa fie "scutit" de cei trei ani de puscarie pe care i-a primit dintr-o eroare judiciara. "Eu am cerut o intrerupere a executarii pedepsei, pentru trei luni. Intre timp, CEDO s-a pronuntat si mi-a acordat despagubiri pentru 729 de zile, insa, cite 143 de euro pe zi. In hotarirea Camerei a III-a a CEDO, se mentioneaza ca eu as fi fost eliberat de tot pe 6 iunie a.c., or eu doar am intrerupt executarea. M-am intors la puscarie si am constatat ca trebuie sa dau din nou statul in judecata la CEDO, fiindca CEDO a fost gresit informata de Justitia noastra ca eu am fost pus in libertate. Nu concep sa fac puscarie dintr-o eroare judiciara. Lupta mea cu Justitia dureaza de ani buni de zile, de cind sint arestat, pentru indreptarea unei greseli facute neintentionat de catre un magistrat de la Judecatoria Braila", ne-a relatat Virgil Leoaca, aratindu-ne documentele care-i argumenteaza sustinerile.
Solutia? Din nou la CEDO.
Cind s-a intors la penitenciar, pentru a-si continua executarea pedepsei, pe 6 august a.c., Leoaca a primit si decizia Camerei a III-a a CEDO in care se mentioneaza ca i s-au calculat despagubiri de 143 euro pe zi, fiind totodata instiintat ca perioada calculata este de 729 de zile, de la 8 iunie 2004 (cind detinutul trebuia sa se libereze) la 6 iunie 2006 (cind detinutul a intrerupt executarea pedepsei, dar nu s-a liberat). Per total, pentru perioada respectiva, detinutul ar trebui sa primeasca de la statul roman daune de 104.247 euro. "Dar eu sint nemultumit, fiindca tot in puscarie sint si mai am de executat pina la sfirsitul lui 2007, chiar inceputul lui 2008, or aceasta perioada o execut in plus. Trebuie sa ma adresez iarasi CEDO, sa spun ca au fost gresit informati si ca trebuie sa mi se calculeze si aceasta perioada. Nu stiu de ce Justitia noastra a informat CEDO ca eu sint liber, asta s-a intimplat de la Bucuresti, bineinteles", a mai spus Leoaca.
Mentionam ca actul forte pe care detinutul l-a prezentat in apararea sa este decizia penala nr. 47/2000, prin care instanta Tribunalului Braila a admis ca "desi se constata ca prin sentinta de contopire s-au comis greseli privind neretinerea concursului de infractiuni si gresita revocare a beneficiului gratierii, aceste erori nu se pot indrepta pe calea contestatiei la executare, ci printr-o cale extraordinara de atac, deoarece hotarirea de contopire este intrata in puterea lucrului judecat, asa cum corect a apreciat si instanta de fond".
Cazul lui Virgil Leoaca este deja in atentia Societatii Independente Romane pentru Drepturile Omului (SIRDO). Iata ce ne-a spus in acest sens, copresedintele SIRDO, Lucia Humeniuc: "Virgil Leoaca va trebui sa refaca intreaga corespondenta cu CEDO si sa formuleze o noua plingere impotriva statului roman, ceea ce poate dura, iarasi, citiva ani de zile. Drumurile acestea catre CEDO sint foarte lungi. Romania este a treia tara ca volum de dosare la CEDO, dupa Turcia si Rusia. Or, Romania a semnat Ordonanta 94/30 august 1999, prin care se angajeaza fata de CEDO. N-am mai intilnit un asemenea caz. Lui Leoaca i s-a incalcat, din nou, un drept. Din punctul meu de vedere, statul roman va trebui sa primeasca o pedeapsa exemplara pentru informarea eronata a CEDO, mai ales ca a semnat un angajament. Aceasta a fost o eroare foarte grava. Detinutul trebuie, acum, sa reia corespondenta cu CEDO, ceea ce, repet, dureaza ani de zile".
Cadre din Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila ne-au confirmat ca Leoaca a fost doar in intreruperea executarii pedepsei, nicidecum pus in libertate si ca in dosarul sau nu scrie altceva.
Ieri, reporterii nostri s-au adresat si agentului guvernamental care se ocupa de relatiile statului roman cu CEDO, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in vederea obtinerii unui punct de vedere. Ni s-a recomandat sa formulam o adresa scrisa, ceea ce am si facut, insa la aceasta ni se va raspunde in termenii legii privind liberul acces la informatiile de interes public, respectiv 10 sau 30 de zile. Vom reveni.