Mergi la conţinutul principal
InfoCons avertizează

100% dintre pastilele de supt conțin E-uri

* totodată, 70% dintre acestea nu menționează cantitatea de zahăr conținută * potrivit studiului InfoCons, toate produsele analizate, fie că a fost vorba de Strepsils, Tantum Verde, Septolete, Decasept sau Faringosept conțin între unu și șase E-uri, zahăr și îndulcitori * "Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau E-uri?!", precizează, într-un comunicat, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

 

Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons a realizat, zilele acestea, un studiu deosebit de interesant pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt. Au fost luate în considerare următoarele aspecte: cantitatea de aditivi alimentari (E-uri), cantitatea de zahăr și îndulcitori, arome, substanțe active, informații referitoare la prospect, iar constatările au fost pe cât de relevante pe atât de îngrijorătoare.

În cadrul studiului realizat de Infocons, au fost analizate nu mai puțin de 31 de produse (comprimate de supt) având ca distribuitori/producători Reckitt Benckiser Romania SRL România (cu produsele Strepsils Plus, Strepsils Clasic, Strepsils Mentă, Strepsils Mentol, Strepsils Miere și Lămâie, Strepsils Prune, Strepsils Eucalipt, Strepsils Orange Vitamina C, Strepsils Intensiv Portocale Fără Zahăr, Strepsils Căpșuni Fără Zahăr, Strepsils Lemon Fără Zahăr, Strepsils Intensiv Miere și Lămâie), Angelini Pharma Österreich GMBH Austria (Tantum Verde Lămâie, Tantum Verde Mentă, Tantum Verde Eucalipt), Engelhard Arzneimittel GMBH & Co. KG Germania (Trachisan), KRKA, D.D., Novomesto Slovenia (Septolete Eucalipt, Septolete Lămâie și Miere, Septolete Lămâie și Soc), Terapia SA România (Faringosept, Faringosept Lămâie, Faringosept Cafea, Faringosept Fructe de Pădure, Faringosept Mentă, Faringosept Miere și Lămâie, Faringosept Rom, Faringosept Scorțișoară, Faringosept Vanilie) și SC Amniocen SRL România (Decasept, Decasept Propolis, Decasept Lămâie).

În urma studiului efectuat de InfoCons, s-a constatat că 100% dintre pastilele de supt, ale căror etichete au fost supuse "radiografiei", conțin E-uri într-o mai mică sau mai mare măsură (în medie, căte două E-uri, numărul maxim de E-uri descoperit într-un singur produs fiind de șase). Un sfert dintre produse conțineau câte trei aditivit alimentari (E-uri), iar 12% dintre acestea câte cinci aditivi alimentari. Aproape 40% dintre produsele analizate conțineau cel puțin un aditiv alimentar. Cele mai des întâlnite au fost E953, E570, E334, E104 sau E954.

Mai mult, în urma studiului efectuat, s-a constatat că pe 70% dintre etichete nu era menționată cantitatea de zahăr conținută în pastilele de supt, în condițiile în care majoritatea menționau în mod clar că produsul conține zahăr.

Conform studiului InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 grame/pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 grame. S-a remarcat, de asemenea, faptul că pastilele de supt pot conține îndulcitori de diferite tipuri - informație care trebuie luată în considerare, cu precădere, de pacienții care suferă de diabet.

"Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau E-uri? Sau ar trebui să luăm medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi: puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap", a precizat Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro