Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

10 ani de puscarie pentru o inselaciune de 4,5 miliarde

Aflat dupa gratii inca din ziua de 7 august 2003, Neculae Necula, 53 de ani, patronul SC "Other Service" SRL Braila, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare si 5 ani pedeapsa complementara constind in interzicerea unor drepturi cetatenesti, pentru savirsirea infractiunii de inselaciune in forma continuata. Fost salariat al societatii de salubritate "Salub" SA Ploiesti, Necula a pagubit sapte societati comerciale, din care una din Braila, fiind deferit Justitiei pentru un prejudiciu total de 4.536.431.268 lei. Potrivit dosarului de urmarire penala, in perioada 23 aprilie - 28 mai 2003, ajutat de indivizi ramasi neidentificati, inculpatul a escrocat firme din Braila, Buzau, Calarasi si Bucuresti, de la care a achizitionat in avans mari cantitati de marfa, in conditiile in care avea contul firmei gol. Ulterior, el a revindut marfa, a incasat banii si a plecat din tara, cu destinatia Olanda. Dat in urmarire generala si in consemn la frontiera, Necula a fost retinut pe 6 august 2003 la Vama Nadlac, fiind apoi adus la Braila si arestat preventiv.
Potrivit anchetatorilor, ploiesteanul Neculae Necula a pus la cale "afacerea" in primavara anului 2003, mai precis in luna martie, cind a preluat SC "Other Service" SRL Braila. El si-a stabilit sediul firmei la blocul 3 de pe B-dul Independentei, dupa care a inchiriat un depozit pe Sos. Baldovinesti 12, ca sa aiba unde sa depoziteze marfa "achizitionata" de la partenerii de afaceri. Desi contul firmei la care devenise asociat si administrator era aproape gol, ajutat de citiva indivizi - Viorel si Doina Necula (zisa "Gina") precum si Gheorghe Dinu zis "Bacau" - ramasi neidentificati pina la finalizarea anchetei, Necula a facut comenzi ferme la nu mai putin de sapte firme mari, reusind sa puna mina pe bunuri de 4,5 miliarde de lei. Metoda folosita a fost cea clasica: emiterea cecurilor fara acoperire. Imediat dupa ce a intrat in posesia marfii, inculpatul a revindut-o si a pastrat banii pentru sine. Societatile inselate au fost SC "Rominstal Construct" SRL Braila (prejudiciu 281.457.500 lei), SC "Meat Prod Grup" SRL Bucuresti (1.535.652.986 lei), SC "Izocom MC" SA Calarasi (153.974.100 lei - produse din carne), SC "Edland" SA Bucuresti (1.064.201.163 lei), SC "Constam Metal" SA Buzau (570.396.034 lei) si SC "Munplast" SA Bucuresti (253.927.551 lei). Intr-un singur caz s-a putut identifica destinatarul marfii livrate de firma escrocului, SC "Other Service" SRL Braila. Despre restul bunurilor, Neculae Necula a declarat ca "nu stie nimic". Un lucru este cert: pe 29 mai 2003, dupa ce a revindut marfa de 4,5 miliarde de lei, infractorul a parasit tara, cu destinatia Olanda. La scurt timp, el a fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera, pentru ca, in ziua de 6 august 2003, sa fie capturat la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac. Pe numele lui Neculae Necula a fost emis ulterior mandat de arestare preventiva, ancheta in acest caz fiind coordonata de Parchetul de pe linga Tribunalul Braila. La acea vreme, procurorii consemnau ca "desi s-au admis mai multe prelungiri ale arestarii preventive, inculpatul nu a cooperat cu organele de urmarire penala, neputind fi identificate celelalte persoane care l-au ajutat sa produca pabube de peste patru miliarde de lei".
Culmea, la firma lui Necula nu a fost tinuta nici un fel de evidenta contabila pentru perioada cind s-au efectuat "tranzactiile" paguboase. De recuperarea prejudiciului nici nu a putut fi vorba. In faza de urmarire penala, inculpatul a declarat ca ar fi intrat in posesia a "doar" 10.000 de euro - partea sa -, bani pe care i-a cheltuit "in Olanda si in Spania". Dosarul "Necula" a fost judecat inca de acum doi ani, insa instanta superioara l-a repus pe rol. Sentinta nu este, inca, definitiva.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii