• parc industrial la Brăila, este anunţul surpriză făcut, ieri, de către primarul Marian Dragomir, de directorul Regiei Autonome “Adminstraţia Zona Liberă” Brăila, Ionel Duma, alături de preşedintele CJ, Francisk Chiriac • este vorba despre semnarea unui contract de concesiune pentru 11 ha, în Perimetrul 2 al Zonei Libere, între Yazaki şi DN Brăila-Slobozia, cu societatea Eli Industrial Park, unul dintre primii 5 dezvoltatori de parcuri logistice din România • cu această ocazie, s-a prezentat şi ceea ce a realizat echipa de la Zona Liberă în ultimii doi ani • potrivit lui Dragomir, construcţia parcului industrial ar trebui să înceapă anul viitor
Lovitură de graţie din partea primarului Marian Dragomir în campania electorală pentru Alegerile Locale din 2020. Acesta a anunţat că tocmai a dat startul unui mega-proiect nou la Brăila, de altfel, un deziderat prezentat şi de o parte dintre contracandidaţii PSD: realizarea unui parc industrial! Pe scurt, candidatul PSD la Primăria Municipiului Brăila, Marian Dragomir, alături de Ionel Duma, directorul Regiei Autonome “Administraţia Zona Liberă” Brăila, precum şi de opţiunea social-democraţilor pentru încă un mandat în fruntea Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la foişorul din Grădina Mare, că s-a semnat contractul de concesiune pentru cele 11 hectare de teren unde se va realiza parcul industrial. Mai exact, este vorba despre Eli Industrial Park, unul dintre primii 5 dezvoltatori de parcuri logistice din România. De altfel, parcul industrial care se va realiza la Brăila, începând cu anul viitor, după cum a subliniat Dragomir, este al şaptelea din palmaresul societăţii. După cum a mai punctat primarul, cele 11 hectare de teren concesionate, se află în Perimetrul 2 al Zonei Libere, între Yazaki şi DN Brăila - Slobozia.
Dragomir a anunţat că lucrările la parcul industrial vor începe în 2021
Primarul Marian Dragomir, a precizat că în data de 14 iulie a acestui an, CLM Brăila a aprobat scoaterea la licitaţie şi desemnarea reprezentanţilor Consiliului la una dintre licitaţiile de mare însemnătate pentru Brăila, cea pentru realizarea unui parc industrial. Potrivit sursei citate, în 11 august 2020 s-a desfăşurat licitaţia, căştigătoare a fost firma Eli Industrial Park, astfel, că s-a semnat şi contractul de concesiune pentru cele 11 ha de teren.
“Astăzi noi anunţăm semnarea celei mai mari investiţii economice din Municipiul Brăila. Este vorba de Parcul Industrial, cu o suprafaţă de 11 ha, situat în Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila, între Yazaki şi drumul Brăila-Slobozia. Cine este câştigătorul licitaţiei? Este Eli Park, Element Industrial. Unul dintre cei mai mari dezvoltatori, în top 5 naţional, în domeniul parcurilor industriale. O să vă transmitem la final şi toate link-urile legate de această societate, care are parcuri industriale în Bucureşti, cel mai mare chiriaş de acolo fiind societatea Arctic. Încă un parc în zona Bucureştiului în parteneriat cu Dedeman. La Ploieşti - 49 ha, la Târgovişte, Craiova, Timişoara. Şi, de curând, şi la Brăila. 11 ha în Perimetrul 2 al Zonei Libere. În perioada următoare vom avea şi prima întâlnire tehnică cu proiectanţii societăţii pentru a discuta detaliile privind începerea acestei investiţii, construirea halelor logistice, a accesului şi a tuturor celorlalte detalii. Vreau să mulţumesc în mod special, colegilor şi angajaţilor de la Zona Liberă Brăila, care au reuşit ca într-un an de zile să atragă toate aceste investiţii şi să putem să vorbim astăzi că la Brăila avem parc industrial, care va începe foarte curând să fie şi construit”, a declarat Dragomir.
Acesta a ţinut să vorbească şi despre faptul că primul său job a fost la Zona Liberă Brăila, ca dispecer, ulterior devenind şef birou marketing şi membru în Consiliul de Administraţie. Dragomir a dorit să sublinieze că este legat emoţional de echipa de la Regia Autonomă. Totodată, primarul a vorbit despre companiile care şi-au deschis sedii în oraşul nostru în ultimii patru ani.
“Eu consider că şi cei şapte ani în care am fost director de expansiune la una dintre cele mai mari societăţi din România, şi-au pus amprenta. Şi astăzi, vorbim despre una dintre cele mai mari investiţii pe care le-am adus în Municipiul Brăila. Dar să nu uităm că în 2016 spuneam că Brăila este un oraş fără Mc Donalds. Astăzi avem Mc Donalds la Brăila. În actualul mandat, 2016-2020, Yazaki şi-a dublat fabrica şi numărul de angajaţi. Astăzi, Yazaki este cel mai mare angajator, cu 3.500 de angajaţi. În anul 2018 au fost create la Brăila 4.095 de noi locuri de muncă, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică şi Ziarul Financiar. Am câştigat atunci trofeul de excelenţă pentru susţinerea mediului de afaceri. Trofeu oferit la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, sub patronajul Preşedintelui României. Iar în anul 2019, Municipiul Brăila a fost declarat de Consiliul Naţional al întreprinderilor Mici şi Mijlocii private din România, capitala antreprenoriatului. În anul 2018, într-o conferinţă de presă am anunţat atragerea unei societăţi pe zona fostului Mall Armonia. În 2019, Glorious Lithing a început să producă la Brăila corpurile de iluminat pentru IKEA, astăzi are 620 de angajaţi şi încă se mai extinde. În 2020 au început lucrările în Portul Brăila la cea mai mare investiţie portuară din ultimii ani. Este vorba despre un siloz de mare capacitate, cu deschidere la Dunăre, al societăţii COFCO, cel mai mare trader de produse agricole din China. Am asfaltat străzile care aveau accesul direct către societăţile comerciale. Am dus transportul public până la Yazaki, Şantierul Naval sau Glorious Lighting şi aşa mai departe. În patru ani, am participat la diverse deschideri de societăţi comerciale, afaceri mai mici sau mai mari, pentru că am avut un singur scop. Cel mai important lucru pentru noi a fost ca acestea să vină la Brăila şi să ofere locuri de muncă, indiferent de mărimea lor”, a adăugat acesta.
Revenind la parcul industrial, Dragomir a adăugat că potrivit estimărilor sale, construcţia acestuia va începe anul viitor, după obţinerea tuturor avizelor necesare.
Ce alte companii desfăşoară activităţi pe terenurile Zona Liberă Brăila
Tot cu această ocazie, Ionel Duma, directorul Regiei Autonome “Administraţia Zona Liberă” Brăila, a prezentat o parte din investiţiile atrase în ultimul an de către echipa pe care o are în subordine. De asemenea, acesta a prezentat şi modul în care este structurată Zona Liberă.
“În ultima perioadă, 2019 - 2020, echipa Zonei Libere a reuşit să atragă un număr de 12 noi investitori, ce au concesionat o suprafaţă de teren de aproximativ 17 hectare, suprafaţă administrată de Zona Liberă. După cum ştiţi, Regia Autonomă are peste 111 ha. Suprafaţă pe care funcţionează 36 de societăţi comerciale, ce au în total peste 4.025 de angajaţi”, a declarat Duma.
Punctual, acesta a enumerat cele mai mari societăţi care desfăşoară activităţi în perimetrele Zonei Libere Brăila.
“Perimetrul 4 este situat în zona Trecere bac către Tulcea şi are o suprafaţă de 4 hectare, concesionat în totalitate către «Petrom». Perimetrul 3 care este situat în zona Portului Brăila, are o suprafaţă de 7,33 ha şi în ultimul an am concesionat 2.772 mp către 4 societăţi comerciale. Cea mai mare societate din acest perimetru este «Nuova Trefo», unul din primii producători din ţară în domeniul fabricării produselor din sârmă. Perimetrul 1 este situat în zona Trecere bac către Tulcea şi are o suprafaţă de 67,5 ha. Cea mai mare societate din acest perimetru este «Romanel International» cu activitate în domeniul operaţiunilor portuare a mărfurilor ce fac obiectul activităţii de import - export în 25 de ţări. În anul 2020 am concesionat: 15.911 mp către «Balkan Geda Cement» în vederea realizării cheului la Dunăre pentru nave maritime, cale ferată şi dezvoltarea propriei afaceri. 47.306 mp către 5 societăţi: «VP Cereale BZ», «Ezean Grain», «Interagro Cereale Agricultura», «Ilas Mihai Marius» care vor finaliza lucrările la clădirile existente, vor construi hale pentru depozitare şi spaţii de producţie. Perimetrul 2 este situat la intrarea în Brăila dinspre Slobozia şi are o suprafaţă de 33 ha. Cele mai mari societăţi din acest perimetru sunt «Yazaki», producător de cablaje BMW cu peste 3.500 de angajaţi şi «Mistral Confezioni». În anul 2020 am concesionat: 8.000 mp către «Prepdro Farm», «Arsk Nets» şi «Cheleş Georgian» în vederea construirii de hale pentru depozitare şi spaţii de producţie”, a subliniat directorul, fără să omită că 115.300 mp au ajuns la Eli Industrial Park.
Chiriac a vorbit despre importanţa dezvoltării zonei din apropierea podului
La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac (candidat PSD pentru încă un mandat), a dorit să sublinieze implicarea actualei administraţii în susţinerea mediului de afaceri, făcând precizarea că acest aspect va fi continuat, cu girul brăilenilor. Chiriac a amintit şi despre importanţa dezvoltării zonei din apropierea podului suspendat peste Dunăre.
“După cum aţi auzit, cu o echipă competitivă, am reuşit acest lucru. De astăzi, această prioritate se va muta în zona celei mai mari investiţii de infrastructură - podul peste Dunăre, adică terenul dintre Brăila şi Galaţi. Atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria Municipiului Brăila, cât şi Primăria Vădeni deţin terenuri acolo şi va fi o zonă care se va dezvolta în curând, astfel încât, investitorii să poată veni să concesioneze acele terenuri. Concluzia este că după cum bine-ştiţi şi după cum bine-vedeţi, şi Brăila este pusă pe harta investiţiilor din România”, a declarat Chiriac.
Cine este «Eli Industrial Park»
Potrivit site-ului companiei, Element Industrial este un dezvoltator, investitor şi administrator de active pentru logistică şi imobiliare industriale cu activitate în România şi Europa de Sud-Est. Pe scurt, Element Industrial dezvoltă ELI PARKS, o platformă integrată de parcuri logistice, amenajate în locaţii strategice din România. Aceştia susţin că proiectează, construiesc şi închiriază clădiri logistice şi industriale pentru companii din domeniile comerţului cu amănuntul, comerţului electronic, producţiei, logisticii şi distribuţiei, oferind astfel soluţii “la cheie” către cei interesaţi să închirieze astfel de locaţii şi să îşi desfăşoare ulterior diverse afaceri.