Mergi la conţinutul principal

”Visul” unei seri de ianuarie...

Credeți sau nu, Brăila se numără printre orașele cu un public cunoscător și avid chiar, de muzică clasică. Public ce a traversat, împreună cu noi toți, această lungă perioadă extrem de grea, când și ușa Filarmonicii „Lyra- George Cavadia” a rămas închisă.

 

Dar cum după tristețe vine bucurie, iată că prima lună a anului 2021, cu tot frigul de-afară, ne-a „dezghețat”, puțin câte puțin, sufletele, lăsându-ne să gustăm plăcerea de a urmări, mai întâi online, apoi chiar față în față, două Recitaluri de excepție.

Dacă Recitalul Instrumental din 15 Ianuarie, dedicat Zilei Culturii Naționale și susținut de către cunoscutul Cvintet al Filarmonicii (Cornelia Gheorghiu – V 1; Iulia Sava – V 2; Gabriela Lăzăroiu –Violă; Tereza Gânju – Cello și Gheorghe Constantinescu - Clarinet, s-a bucurat de o prezență în fața monitoarelor, mult peste așteptări și de o multitudine de aprecieri, datorate nu atât repertoriului abordat cât, mai ales, manierei excepționale de interpretare a celor cinci muzicieni. Recitalul Cameral Extraordinar din seara Zilei de 30 ianuarie a fost, cu atât mai mult, o „sărbătoare”, ținând cont de faptul că era prima întâlnire față în față, artiști instrumentiști – public, din an.

Melomanii prezenți, puțini la număr, conform normelor actuale și purtând incomodele măști, au întâmpinat cu legitimă emoție pe cei doi maeștri anunțați: Violonistul Radu Mihai Ropotan și Pianista Mihaela Pavel. Doi muzicieni ce se situează în elita interpretativă a muzicii, poziție datorată atât frumuseții dialogului muzical dintre cei doi, cât și măiestriei, eleganței și lejerității cu care se mișcă în zona aceea „monarhică” a instrumentelor: pianul „rege” și vioara „regină”.

Au cântat lucrări de Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, Ernest Chausson, George Enescu, Fritz Kreisler.

Dumnezeiește!!!

Bisurile, aplauzele, florile și felicitările i-au făcut pe cei doi artiști la fel de fericiți, ca pe noi toți. În plus, am obținut și promisiunea revenirii la Brăila, cât mai curând.

În aceeași ordine de idei, a impactului întâlnirii directe artiști–public, nu pot să trec sub tăcere surpriza de care am avut parte, descoperind o „Sală de Concert”, micuță, ce-i drept, dar extraordinar de primitoare.

De la intrare, ești întâmpinat cu zâmbetele celor ce, de-a lungul timpului, au strâns aplauzele Brăilei, au scris despre ea, i-au dus faima peste hotare, iar acum te invită, parcă, să pășești mai departe în micuța și cocheta sală, numită „de marmură”, din capătul căreia, de undeva de sus te privește, mai mult decât protectiv și binevoitor, însuși George Cavadia.

De o parte și de alta, flori, tablouri, aparatură audio-video, bannere, reprezentând autoritatea sub care pulsează viața culturală a acestui spațiu (Consiliul Județean Brăila), sponsori. Iar în fața spectatorilor, ce-și au locul în scaune elegante și confortabile, pe o scenă inspirat improvizată, tronează pianul.

O atmosferă caldă și primitoare, ce-și așteaptă publicul!

Am înțeles repede cine este artizanul tuturor acestor „artificii”, fără de care sala despre care am vorbit atât, ar fi fost un spațiu impersonal și rece – Managerul!

Managerul, de fapt, Directorul Filarmonicii, Col. Petrea Gogu, care nu a acceptat nici în ruptul capului, cel mai simplu și ieftin mod de a gestiona Arta în aceste vremuri, adică de a reduce totul până la desființare. Cinstit, ferm, cu dragoste de Muzică, de „baghetă” și de Brăila, a reușit să-și atragă de partea sa factorii de decizie din orașul ăsta, în așa fel încât o nouă aparatură audio, de pildă, să deservească actul artistic. Iar Concertele și Recitalurile să aibă loc cât mai des! (Nu mai departe de Sâmbătă 6 februarie a.c., ne-am bucurat de prezența unui Trio Cameral (Gheorghe Constantinescu –clarinet; Tereza Gânju – cello; Ludmila Calalb – pian) și de muzica lui Brahms și Beethoven.

Iar pe 20 februarie, vom fi beneficiarii unui „Concert de concerte”, ce va avea loc în Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” cu participarea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Brăilene și a soliștilor: Tereza Gânju – cello; Gheorghe Constantinescu – clarinet; Cristi Cucu și Marian Cucu – trompetă; Carina Tănase–Ene - pian  -și unde se vor cânta lucrări de Ceaikovski, Donizetti, Vivaldi, Mozart.

O bilă albă, pentru toți! Bravo!

 

Dar aș mai avea ceva de spus...

Îmi permit, cu toate riscurile, să reiau refrenul necesarei deschideri, în totalitate, a cădirii numite cândva „Casa Tineretului”, deși anii au trecut binișor și peste ea și peste tinerii pentru care a fost construită.

Cine poate să-mi răspundă, de ce Filarmonica ocupă doar o aripă?

Oricare dintre noi știm că Teatrul, Filarmonica, Muzeul, Școala, Biblioteca, Lăcașurile de Cult, Presa reprezintă pentru un oraș „aura” ce-i dă dreptul să se înscrie printre centrele culturale ale unei țări!

Și-atunci, ce așteptăm? Brăilenii își doresc acest edificiu destinat culturii! Cu toții suntem datori față de publicul iubitor de muzică, față de artiști!

E de vină „Coronavirusul?”

Ei bine, „Coronavirusul” ăsta, după care mulți se ascund, trebuie să înțeleagă, o dată pentru totdeauna, că viața noastră fără cultură și artă e o viață lipsită de suflet, de emoție artistică, de frumos.

Cred cu tărie acest lucru și am de partea mea, cu siguranță, nu numai Brăila întreagă ci, poate, toate cele 3 miliarde de oameni, pentru care, în întunericul perioadei de un an, singurul medicament salvator a fost, de multe ori, Muzica.

De aceea, visul meu e să uităm complet de „Coronavirus!”.

Eventual, accept, să ne infectăm cu toții de... „Muzicavirus!”

Se poate? Ce ziceți?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro