Mergi la conţinutul principal

”Comoara” dezgropată pe bulevardul Independenței

* în urma lucrărilor de decopertare au ieșit la iveală cantități importante de piatră cubică și lave folosite pe vremuri pentru pavarea trotuarelor și a carosabilului * primarul Dragomir ne-a declarat că tot ce se găsește va fi păstrat și folosit la amenajarea noilor parcări, respectiv la reabilitarea trotuarelor din Centrul Vechi * deși a început abia la finalul lunii octombrie, în prag de sezon rece, șantierul de pe bulevard are un ritm de lucru neașteptat de bun

 

În urma decopertărilor făcute pe bulevardul Independenței, s-a recuperat o cantitate importantă de piatră cubică dar și de pavele din granit, de mari dimensiuni, așa-numitele lave, folosite pe vremuri pentru pavarea trotuarelor. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că piatra cubică a fost recuperată de pe spațiul dintre linia de tramvai și trotuarul central al bulevardului, în timp ce lavele au fost scoase de pe trotuarele laterale. Deocamdată, au fost recuperate doar o parte din cele folosite pe timpuri pe sectorul de bulevard dintre Calea Călărașilor și strada Școlilor. Urmează să fie scoase la lumină și cele aflate la vedere sau sub stratul de asfalt și pe pe celelalte segmente intrate în lucru. Atât lavele cât și piatra cubică vor fi inventariate și transportate în incinta unui depozit ”Braicar”. ”Tot ce recuperăm va fi folosit în cadrul unor amenajări sau reparații de pe raza municipiului. Nu vindem nimic! Piatra cubică va fi folosită în special în parcările nou amenajate, iar lavele vor fi folosite pentru reabilitarea unor trotuare de pe străzile din Centrul Vechi”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

În altă ordine de idei, lucrările de pe bulevard, începute în urmă cu doar câteva săptămâni, se derulează într-un ritm neașteptat de bun. Deocamdată, se procedează la desființarea liniilor de tramvai, care urmează să fie înlocuite cu unele noi. În paralel, s-au făcut decopertări pe carosabil, de la Calea Călărașilor până spre strada 1 Decembrie 1918. De asemenea, s-au săpat șanțuri pe spațiul verde, pentru intervenții asupra unor rețele de utilități.

Reabilitarea bulevardului Independenței este un megaproiect în valoare de circa 15,5 milioane de euro. Lucrările sunt executate de firma ”Tancrad” Galați care a câștigat licitația organizată în acest sens. Șantierul s-a deschis oficial abia la sfârșitul lunii octombrie, din cauza unor contestații făcute de o firmă care a licitat pentru contractul de supervizare a lucrărilor. Termenul de execuție este de trei ani de la începerea lucrărilor. Proiectul de reabilitare urmărește: modernizarea sistemului rutier destinat transportului în comun - tramvaie; înlocuirea șinelor, stâlpilor, firului contact și sistemul de prindere al acestuia; modernizarea stațiilor - peroanelor - de tramvai; înființare de sistem E-Tiketing; modernizarea părții carosabile destinate traficului de autovehicule; înființare de piste pentru bicicliști; modernizarea trotuarelor și aleilor din parc; lucrări de amenajare a două fântâni arteziene noi; modernizarea fântânii arteziene existente; locuri de parcare noi; modernizarea spațiilor verzi și înființarea unui sistem de irigații inteligent aferent acestora; relocarea cablurilor aeriene în subteran; amenajare de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete și stâlpi de iluminat pietonal în parc; ridicarea căminelor de vizitare la cota curentă și înlocuirea capacelor existente cu unele noi). Toate acest lucrări enumerate mai sus vor viza, însă, doar porțiunea de bulevard dintre Calea Călărașilor și Calea Galați, pe unde trece linia de tramvai. Porțiunea dintre Calea Galați și strada Carantinei urmează să fie reabilitată în cadrul unor proiecte ulterioare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro