• groapa de lângă fostul Cazino de la faleza Dunării a fost provocată de lipsa unei guri de scurgere pentru apele pluviale pe care nimeni nu s-a gândit să o facă în zonă timp de zeci de ani • după ce problema semnalată de ghidul turistic Gabriel Lâlă a fost adusă la cunoştinţa conducerii Primăriei de reporterii noştri, s-a dat, în sfârşit, ordin de intervenţie • de câteva zile, o echipă de la CUP “Dunărea” lucrează pentru rezolvarea problemei, însă treaba se dovedeşte destul de complexă şi abia săptămâna viitoare ar putea fi finalizată
Surparea de lângă clădirea monument istoric, fost cazino a Brăilei şi fostă Casă a Tineretului pe timpul regimului comunist, se dovedeşte a fi o problemă destul de dificil de rezolvat. O echipă a Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila lucrează de câteva zile la stabilizarea terenului şi acoperirea surpării şi, cel mai probabil, abia săptămâna viitoare va termina treaba. “Problema este una veche, de zeci de ani, timp în care apa de ploaie de pe acoperişul imobilului nu a fost preluată de sistemul de canalizare şi s-a scurs în acea zonă dinspre faleză, provocând, în timp, o tasare a terenului. Tasarea s-a produs lângă căminul de apă care asigura alimentarea clădirii şi căruia, de ceva vreme, i-a dispărut capacul. Am înlocuit acel capac lipsă, am strâns deşeurile aruncate în căminul de apă şi în groapa cauzată de surpare, iar următoarea etapă va consta în amenajarea unei guri de scurgere pentru captarea apelor pluviale. Aceasta va fi legată la conducta de canalizare din zonă. Lucrările vor fi finalizate, cel mai probabil, săptămâna viitoare”, ne-a informat Ionel Pătraşcu, inginerul şef al CUP “Dunărea” Brăila.
Reamintim că situaţia canalizării fără capac şi a gropii apărute în urma acelei surpări vechi de câţiva ani, care se umpluse de gunoaiele aruncate de persoanele fără cei şapte ani de acasă, ne-a fost semnalată, săptămâna trecută, de ghidul de turism Gabriel Lâlă. Acesta organizează tururi ale oraşului pentru vizitatorii veniţi din alte zone ale ţării şi chiar din străinătate, context în care s-a “lovit” direct de problema în cauză. “Lângă Casa Dumitriu, monumentul istoric fost Cazino, care zace în paragină de atâţia ani, chiar lângă Primărie, se află o canalizare fără capac şi o groapă plină cu gunoaie. Canalizarea aceea este în acest stadiu de câţiva ani. În 2016, când am făcut primele tururi ghidate, aveam două turiste din Grecia cărora le prezentam faleza oraşului. Am mers cu ele în acea zonă de belvedere de lângă fostul cazino şi, fiind mai pe înserat, era să cădem în acea canalizare fără capac. Vă daţi seama, în 2016 se întâmpla asta, iar acum, după trei ani, situaţia este exact la fel, chiar mai gravă, pentru că acea groapă de lângă canalizare şi-a mărit dimensiunile. Dacă aici, la doi paşi de Primărie, se întâmplă aşa ceva, ce pretenţii să mai avem pentru alte zone ale oraşului?!”, se întreaba retoric ghidul Gabriel Lâlă.
După ce reporterii noştri au adus, la rândul lor, problema la cunoştinţa conducerii Primăriei, s-au făcut primii paşi pentru rezolvarea situaţiei. Iniţial, reprezentanţii Primăriei ne-au declarat că surparea şi canalizarea fără capac se află pe un teren care aparţine proprietarilor fostului cazino. Ulterior, după ce au consultat fişele cadastrale ale zonei, şefii din Primărie s-au lămurit că de fapt terenul în cauză se află pe domeniul public al municipiului, iar rezolvarea problemei intră în sarcina autorităţilor. Din acel moment, s-a dat dispoziţie pentru intervenţie, iar lucrurile s-au pus în mişcare, după ani de zile în care nimeni nu a observat această “pată ruşinoasă” pe obrazul oraşului, aflată la doar câţiva paşi de Primărie.
În ceea ce priveşte clădirea fostului cazino, monument istoric de la începutul secolului XX, după cum este afişat pe o plăcuţă de pe faţadă, aceasta aparţine acum unor proprietari care deţin şi un hotel din municipiu. Aceştia şi-ar fi manifestat intenţia de a investi în reabilitarea imobilului, însă deocamdată proiectul s-ar afla într-un stadiu incipient, după cum ne-a informat conducerea Primăriei.