“Tancrad”, cel mai “gras” contract semnat cu Primăria | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Tancrad”, cel mai “gras” contract semnat cu Primăria

• contractul de reparaţii stradale încheiat de Primărie cu firma “Micatis Prod” SRL a expirat pe 10 octombrie • ieri, s-a făcut recepţia lucrărilor, iar începând de luni, 15 octombrie, intră “în pâine” noul contract, încheiat cu “Tancrad” SRL Galaţi • acesta este valabil pe durata a trei ani şi are o valoare de aproape 50 milioane de lei • primarul Dragomir spune că este cea mai mare sumă alocată vreodată de Primăria Brăila pentru reabilitarea şi întreţinerea străzilor din municipiu • de aceşti bani, “Tancrad” va trebui să toarne, în umătorii trei ani, covoare asfaltice pe lungime totală de circa 75 kilometri • prima arteră intrată în lucru, începând de săptămâna viitoare, va fi Calea Galaţi, pe tronsonul dintre Piaţa Traian şi bulevardul Independenţei

 

Contractul încheiat de Primăria Brăila cu firma “Micatis Prod” SRL, patronată de afaceristul Aurel Gropeneanu, s-a finalizat oficial, ieri, când s-a făcut recepţia lucrărilor. Contractul fusese semnat pe 10 octombrie 2017 şi a avut valabilitatea de un an. Valoarea contractuală a fost de 5.509.055 lei, fără TVA, însă în final Primăria a plătit mai puţin, deoarece a renunţat la o parte dintre lucrări. Mai exact, suma achitată de municipalitate a fost de 5.135.482,63 lei, făcându-se o economie de 373.572,37 lei. Economia a rezultat din renunţarea la câteva capitole din contract, cum ar fi întreţinerea de borduri, înlocuirea de pavaje sau “întreţinerea pavaje la trotuare parcaje platforme”. De asemenea, întreţinerea carosabilului cu mixtură stocabilă s-a executat în proporţie de doar 82,72%, faţă de cât fusese prevăzut iniţial în contract. În schimb, principalele prevederi contractuale au fost executate 100%. Astfel, s-a turnat strat de uzură (covoare asfaltice n.n.) pe o suprafaţă totală de 100.000 metri pătraţi, s-a pus strat de legătură plus strat de uzură (plombe asfaltice n.n) pe 46.700 mp, s-a făcut completare strat de fundaţie din piatră spartă pe 1.000 mp şi s-a pus un nou strat de piatră spartă pe o suprafaţă totală de 40.000 mp. În cadrul aceluiaşi contract, s-au făcut asfaltări de trotuare pe o suprafaţă totală de 5.500 mp, s-au înlocuit borduri pe 1.500 metri liniari şi s-au montat 85 de indicatoare rutiere.

Concret, toate aceste cifre exprimate în metri pătraţi s-au tradus în repararea prin plombe asfaltice a unor porţiuni de stradă, respectiv prin reasfaltarea integrală, adică turnarea de covoare asfaltice, pe alte străzi. Lucrările au început efectiv în luna octombrie 2017, axându-se în primă fază pe plombe asfaltice, pe străzi din cartierele Viziru sau Pisc. Din vara acestui an, Primăria a schimbat strategia şi i-a solicitat firmei “Micatis” să toarne covoare asfaltice, adică să refacă în totalitate carosabilul, de la un capăt la altul al străzilor sau porţiunilor de străzi, nu doar să astupe gropile existente. S-a intervenit în acest mod pe Calea Călăraşilor, de la intersecţia cu bulevardul Independenţei până în Piaţa Traian, pe Şoseaua Naţională Veche (Drumul Hoţilor), pe bretelele care leagă Calea Galaţi de Şoseaua de Centură şi de Şoseaua Baldovineşti, pe străzile Roşiori, Ştefan cel Mare sau Mihai Bravu.

După cum se ştie, acesta a fost primul mare contract de asfaltare străzi “prins” de firma lui Aurel Gropeneanu, care până în toamna anului trecut a activat doar în domeniul agriculturii. Asta s-a cunoscut la lucrările de plombări asfaltice executate în lunile octombrie şi noiembrie 2017, când calitatea nu a fost chiar atât de bună pe cât şi-o doreau Primăria şi mai ales şoferii care circulă în mod curent pe străzile plombate în acea perioadă. De altfel, Primăria a refuzat să recepţioneze anumite tronsoane de stradă, firma lui Aurel Gropeneanu fiind somată să refacă reparaţiile, deoarece asfaltul proaspăt turnat cedase nepermis de repede. Pe parcurs, însă, după ce angajaţii firmei “Micatis” au început să prindă experienţă, lucrurile s-au reglat suficient de mult încât să nu mai fie probleme cu covoarele asfaltice executate începând din vara acestui an.

 

“Tancrad” - cel mai “baban” contract

Contractul cu “Micatis” fiind încheiat doar pentru un an, Primăria a vrut să fie sigură că, din octombrie, când acesta expiră, va avea cu cine să facă în continuare reparaţiile stradale. Din acest motiv, Primăria a organizat o licitaţie încă din primăvara acestui an, la care s-au înscris trei firme. Spre deosebire de alte licitaţii organizate recent, aceasta a decurs fără probleme, nefiind formulată nicio contestaţie care să ducă la un blocaj. Astfel, Primăria a putut semna încă din luna septembrie contractul cu firma care, începând din 15 octombrie, va prelua ştafeta de la “Micatis” în ceea ce priveşte repararea străzilor din municipiu.

S-a alocat un buget de 53.622.185 lei, pentru un contract cadru cu valabilitate de trei ani, pentru care s-au înscris în cursă trei firme: “Dalex Group” SRL Bucureşti, “Emprime Construct” SRL Bucureşti şi “Tancrad” SRL Galaţi. Surpriză sau nu, licitaţia a fost adjudecată de vechea cunoştinţă a străzilor brăilene, firma gălăţeană “Tancrad” SRL, care a venit cu preţul cel mai bun: 49.853.316 lei. Contractul este valabil până în luna decembrie 2021, iar caietul de sarcini a fost astfel întocmit încât solicită firmei câştigătoare să toarne în total, pe durata celor trei ani, 75 kilometri covoare asfaltice pe raza municipiului Brăila. Astfel, împărţind aceste valori la trei ani, cât durează contractul multianual, “Tancrad” va trebui să realizeze 25 km covoare asfaltice pe an, contra sumei de 16.617.772 lei.

“Este cel mai mare contract pentru reabilitare de străzi pe care l-a avut vreodată Brăila. Ne vom concentra în principal pe covoare asfaltice, dar vor fi făcute şi plombări, în cazul unor situaţii de urgenţă. În paralel cu acest contract multianual de întreţinere şi reparare a străzilor deja asfaltate din municipiu, în prezent avem în derulare contractele de reabilitare şi lărgire pe patru benzi a unei porţiuni din Şoseaua Focşani şi de asfaltare a 35 de străzi din cartierul Chercea. Vor fi demarate, de asemenea, şi alte contracte, pentru asfaltarea străzilor din cartierele Lacu Dulce, Viziru, Călăraşi IV, Radu Negru, Buzăului. S-a semnat deja şi ordinul de începere a lucrărilor pe Calea Galaţi, de la pod Brăiliţa la ieşire din municipiu, pentru data de 17 septembrie. Situaţia străzilor din Brăila se va schimba mult în bine, în perioada următoare”, ne declara, la scurt timp după semnarea contractului cu “Tancrad”, primarul Marian Dragomir.

“Tancrad” va intra efectiv în pâine de săptămâna viitoare, mai exact de luni, 15 octombrie. Prima arteră rutieră pe care Primăria o are în vedere pentru o reabilitare cu covor asfaltic - în genul celei executate recent pe Calea Călăraşilor - este Calea Galaţi, pe tronsonul dintre Piaţa Traian şi bulevardul Independenţei. “Va fi o reabilitare din clădire în clădire, adică trotuare, spaţii verzi şi carosabil, aşa cum s-a întâmplat pe Calea Călăraşilor. În primă fază, se intră pe tronsonul dintre Piaţa Traian şi Independenţei, iar dacă nu se strică vremea va intra în lucru şi tronsonul dintre bulevardul Independenţei şi bulevardul Dorobanţilor. Dacă între timp se răceşte şi vin ninsorile, lăsăm acest tronson pentru la primăvară. Oricum, în paralel cu primul tronson din Calea Galaţi, intenţionăm să dăm în lucru şi strada Pietăţii, din Hipodrom, de la intersecţia cu Calea Călăraşilor până la cimitirul Sf. Constantin, precum şi bretelele cu parcări şi staţii Taxi de pe Calea Călăraşilor, de la intrarea în municipiu până în zona Ciocârlia. Tancrad are trei echipe de lucru şi poate aborda toate cele trei lucrări în această toamnă”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro