Mergi la conţinutul principal

“Isteria” legumelor congelate, contaminate cu "Listeria" a ajuns și la Brăila

* după ce 9 persoane de pe teritoriul Uniunii Europene au murit din cauza unei bacterii care a infestat legumele congelate produse într-o fabrică din Ungaria, s-a început o acțiune masivă, la nivel continental, de retragere de la vânzare a produselor suspecte * în România nu a fost confirmat niciun caz de îmbolnăvire, însă mai multe supermarket-uri au început încă de săptămâna trecută să retragă preventiv, din proprie inițiativă, legumele și fructele congelate * între timp, s-a emis o dispoziție oficială pentru scoaterea de la vânzare a alimentelor neconforme, iar autoritățile veterinare au început controale la agenții comerciali * până ieri, de la un supermarket din Brăila s-au retras în vederea distrugerii 146,25 kg de produse congelate, însă acțiunile continuă, după ce lista mărfurilor suspecte a crescut

 

 

Starea de neliniște provocată la nivelul Uniunii Europene de cele nouă decese consemnate până în prezent, ale unor persoane care au consumat sortimente de legume congelate infestate cu Listeria Monocytogenes, se extinde și în România. Câteva supermarket-uri au început, din proprie inițiativă, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, să retragă de la vânzare produsele suspecte, din gama celor produse într-o fabrică din Ungaria. Asta după ce autoritățile europene au stabilit că legumele procesate în fabrica din localitatea Baja, Ungaria, fabrică deținută de compania belgiană Greenyard, au început să fie contaminate cu Listeria încă din august 2016.

Dintre centrele comerciale care activează și în Brăila, Lidl a retras de la vânzare două produse: “Fasole galbenă tăiată marca Freshona” și “Spanac preparat cu smântână, marca Freshona”. Compania și-a anunțat cumpărătorii că pot returna produsele respective și vor primi banii înapoi, chiar și fără bonul fiscal.

De asemenea, supermarket-ul Penny a decis să retragă două tipuri de produse: “Fasole verde păstăi și congelată” și “Mazăre verde congelată”. Reprezentanții companiei spun că au oprit vânzarea acestor produse încă din luna mai și îi roagă pe clienții care mai au aceste produse să le returneze. Vor primi banii înapoi, chiar dacă nu mai au bonul fiscal.

Magazinele Profi recheamă produsele „Fruit Strawberries” (căpșuni congelate FELCO), „Fruit Cherries Pitted” (vișine congelate FELCO), „Mix Mexican Nº3 HG” (GRADENA Amestec Mexican), „Risotto PL GRADENA” (GRADENA Amestec Mexican cu Orez) și „Risotto PL GRADENA New” (GRADENA Amestec Mexican cu Orez). Produsele pot fi returnate la magazin însoțite de bonul de casă, urmând să fie returnată contravaloarea lor.

Carrefour retrage următoarele produse: Amestec legume ciorbă 450g, Amestec Mexican 1 kg, Amestec legume grădină 400 gr, Amestec Mexican 400 gr, Spanac tocat 1 kg, Amestec Mexican legume cu orez 400 gr, Fasole galbenă păstăi 1 kg, Fasole verde păstăi 1 kg. “Motivul retragerii de pe piață al acestor articole îl constituie suspiciunea unei contaminări microbiologice (Listeria monocytogenes), contaminare ce ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorului doar dacă produsele nu sunt tratate termic înainte de a fi consumate”, au precizat, pentru presa centrală, reprezentanții Carrefour, invitând clienții să returneze produsele menționate chiar și fără bon fiscal.

„Acțiunea de retragere de la vânzare a acestor produse nu implică faptul că acestea sunt contamintate, însă compania noastră acționează preventiv pentru a garanta siguranța alimentară a produselor comercializate. Persoanele care au consumat produsele menționate în acest anunț, fără tratament termic, și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum. Femeile gravide, copiii, persoanele cu un sistem imunitar scăzut, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome. Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni”, se explică în notificarea Carrefour.

Până acum, la nivelul UE, nouă persoane care au consumat produse infestate cu Listeria Monocytogenes și-au pierdut viața, iar alte 48 s-au îmbolnăvit. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat zilele trecute că porumbul congelat și posibil și alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.

 

Inspectorii DSV Brăila dau asigurări că sunt pe baricade

 

Autoritățile veterinare brăilene sunt în alertă și efectuează controale la toate supermarket-urile din oraș unde se comercializează legume și fructe congelate, pentru a exista siguranța că acestea retrag în timp util de la vânzare produsele asupra cărora planează suspiciuni. Potrivit directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, Caragață Niță, inițial s-a primit notificare de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSV) doar pentru două tipuri de produse. Este vorba despre “Fasole galbenă tăiată marca Freshona” și “Spanac preparat cu smântână, marca Freshona”. “Pentru aceste produse s-a confirmat faptul că sunt neconforme și s-a dat dispoziție să fie retrase de la vânzare și distruse. A fost găsită o cantitate totală de 146,25 kilograme, la un agent comercial care deja retrăsese de la vânzare cele două tipuri de produse și le avea în depozit, pregătite să fie predate în vederea distrugerii”, ne-a informat directorul Caragață. Acesta a mai precizat faptul că, în cursul zilei de ieri, s-a mai primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, cu o listă mai lungă de produse congelate care trebuie retrase de la vânzare și reținute. “Astăzi (ieri n.n.) s-a mai primit o listă cu produse neconforme, prin sistemul rapid de alertă. În prezent, inspectorii noștri fac verificări la agenții economici care trebuie să retragă de la raft produsele respective. După cum se știe, mai multe supermarket-uri au început din proprie inițiativă să scoată de la vânzare produsele suspecte”, ne-a mai precizat Caragață Niță.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro