Mergi la conţinutul principal
Când deciziile instituțiilor se bat cap în cap

“Independenței”, sub blestemul contestațiilor

* chiar dacă contractul pentru proiectare și execuție a lucrărilor a fost atribuit deja, câștigător fiind asocierea de firme Peisi - Tancrad, încă nu a fost atribuit și contractul pentru verificatorul de proiect * una dintre firmele care a licitat pentru acest aspect, Konsent SA Iași, a făcut sesizare la  Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, după ce Primăria Brăila i-a respins oferta  * CNSC i-a dat dreptate, municipalitatea brăileană fiind somată să ia în calcul și oferta respectivă * potrivit unor surse administrative, această decizie este surprinzătoare, deoarece o altă instituție, Agenția Națională de Achiziții Publice, dăduse aviz condiționat, cu alte cuvinte considerase oferta ca fiind neconformă * cert este că, până când se vor lămuri aceste aspecte, șantierul nu poate fi deschis pe bulevardul Independenței, fiind puțin probabil ca lucrările să mai înceapă anul acesta * asta în contextul în care constructorul Tancrad spune că e gata să înceapă în orice moment, proiectul tehnic fiind deja finalizat * de asemenea, au fost achiziționate și noile șine de tramvai

 

Proiectul de reabilitare a bulevardului Independenței n-a scăpat de blestemul contestațiilor, chiar dacă s-a finalizat cu succes procedura de contractare a firmei care va executa lucrările. După cum v-am mai informat, este vorba despre societatea ”Tancrad”, cea care a câștigat licitația pentru stabilirea constructorului. Cu toate acestea, șantierul nu poate începe deoarece lucrurile s-au blocat când a venit vorba despre licitația pentru verificatorul de proiect. Este vorba despre firma sau asocierea de firme care ar trebui să urmărească stadiile de execuție și calitatea lucrărilor. Un fel de diriginte de șantier, potrivit unor surse administrative. Ei bine, una dintre asocierile de firme care au depus oferte pentru acest contract din cadrul proiectului a fost respinsă de Primăria Brăila, motiv pentru care a sesizat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). La sfârșitul lunii august, mai exact în data de 31, CNSC i-a dat câștig de cauză asocierii firmelor din Iași ”Konsent” SA - ”Consilium Management & Engineering” SRL, obligând Primăria Brăila ca, în termen de 15 zile de la primirea deciziei, să reevalueze oferta depusă de asocierea de firme menționată, prin reanalizarea tuturor documentelor/înscrisurilor depuse de aceasta, să elaboreze un nou raport și să transmită noua comunicare a rezultatului procedurii. 

Surse administrative din cadrul municipalității brăilene ne-au precizat că oferta depusă de asocierea  ”Konsent” SA - ”Consilium Management & Engineering” SRL a fost respinsă deoarece aceasta primise un aviz condiționat din partea Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP). În termeni administrativi, avizul condiționat indică faptul că o anumită ofertă prezentată în cadrul unei licitații nu respectă toate criteriile solicitate, deci nu este în totalitate conformă. Din câte ni s-a explicat, dacă Primăria ar fi acceptat o ofertă pentru care nu există un aviz necondiționat din partea ANAP există riscul ca finanțatorul proiectului, în cazul de față Uniunea Europeană - bulevardul Independenței urmând să fie reabilitat și modernizat cu fonduri europene - să aplice anumite corecții, micșorând fondurile alocate cu 25% sau chiar mai mult. Este motivul pentru care Primăria Brăila își menține poziția, sursele noastre indicând faptul că urmează să fie transmise către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor observațiile făcute de Agenția Națională de Achiziții Publice pe marginea ofertei depuse de asocierea de firme menționată, observații care au stat la baza respingerii ofertei cu care s-a licitat pentru obținerea contractului de verificator de proiect. În acest context, deschiderea șantierului ar putea fi întârziată cu câteva săptămâni, chiar luni de zile, fiind puțin probabil că lucrările vor mai putea începe până la finalul acestui an.

 

Tancrad așteaptă ordinul de începere a lucrărilor

Proiectul de reabilitare a bulevardului Independenței, în valoare totală de 15.504.605 euro, prevede asfaltarea părții carosabile și a trotuarelor, realizarea a 605 locuri de parcare, înlocuirea liniei de tramvai, a liniei de contact și, parțial, a stâlpilor de susținere a liniei de contact, montarea de semafoare inteligente, stații și peroane noi, modernizare spații verzi și realizarea de fântâni tematice, amenajarea unei piste de biciclete, precum și îngroparea rețelei de utilități. Licitația pentru stabilirea constructorului și proiectantului s-a finalizat încă de anul trecut, municipalitatea semnând, în octombrie 2020, contractul cu Asocierea Peisi - Tancrad. Potrivit conducerii Tancrad, între timp a fost finalizat proiectul tehnic și s-a început achiziția materialelor, fiind deja adusă linia de tramvai care urmează să fie montată pe bulevard. Șantierul nu poate fi deschis, însă, până când Primăria nu emite ordinul de începere a lucrărilor. ”Avem proiectarea finalizată, am achiziționat noile șine pentru calea de rulare a tramvaielor, așteptăm ordinul de începere a lucrărilor. Sper ca problema aceasta legată de activitatea de supervizare să fie rezolvată în cel mai scurt timp. Urmează să avem o întâlnire cu conducerea Primăriei, pentru a ști și noi ce avem de făcut în continuare, cum procedăm, cum ne organizăm”, ne-a declarat Ionuț Țilea, directorul general adjunct al ”Tancrad” Galați, precizând că termenul de execuție prevăzut în contract este de 36 de luni de la începerea lucrărilor.

În ceea ce privește proiectul tehnic întocmit de asocierea Peisi - Tancrad, directorul Țilea ne-a declarat că s-au respectat toate cerințele inițiale ale beneficiarului. Reamintim că în planurile Primăriei, pentru reabilitarea bulevardului Independenței erau incluse următoarele aspecte: modernizarea sistemului rutier destinat transportului în comun - tramvaie; înlocuirea stâlpilor, firului contact și sistemul de prindere al acestuia; modernizarea stațiilor - peroanelor - de tramvai; înființare de sistem E-Tiketing; modernizarea părții carosabile destinate traficului de autovehicule; înființare de piste pentru bicicliști; modernizarea trotuarelor și aleilor din parc; lucrări de amenajare a două fântâni arteziene noi; modernizarea fântânii arteziene existente; locuri de parcare noi; modernizarea spațiilor verzi și înființarea unui sistem de irigații inteligent aferent acestora; relocarea cablurilor aeriene în subteran; amenajare de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete și stâlpi de iluminat pietonal în parc; ridicarea căminelor de vizitare la cota curentă și înlocuirea capacelor existente cu unele noi).

Toate aceste lucrări enumerate mai sus vor viza, însă, doar porțiunea de bulevard dintre Calea Călărașilor și Calea Galați, pe unde trece linia de tramvai.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro