• firma de salubritate afirmă că, fără o creştere de tarif, nu va mai face faţă cheltuielilor presupuse de taxele de mediu dar şi de majorările salariale, putându-se ajunge în situaţia de a opri activitatea în municipiul Brăila • primarul Dragomir consideră poziţia RER drept un şantaj şi spune că nu îi va da curs
RER Ecologic Service SRL, unul dintre cei doi operatori de salubritate brăileni care încă mai funcţionează la capacitate maximă la ora actuală, solicită o majorare de tarif începând cu 1 ianuarie 2020, avertizând că, dacă autorităţile locale nu îi vor accepta cererea, ar putea opri activitatea în municipiul Brăila. Potrivit RER, modificarea de tarif ar fi justificată de trei factori, şi anume creşterea contribuţiei pentru economia circulară, creşterea salariului minim pe economie şi indexarea tarifului de depozitare a deşeurilor. Firma de salubritate a făcut acest anunţ, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă. Conducerea Primăriei Brăila nu s-a arătat, însă, foarte impresionată de avertismentele emise de RER. “Transmiterea unui comunicat de presă prin care se încearcă forţarea unei creşteri a tarifului este un şantaj la care Primăria nu va da curs”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.
După cum se ştie, în municipiul nostru activitatea de salubritate este asigurată de firma privată RER Ecologic Service şi de “Eco” SA, societate la care acţionar majoritar este Consiliul Local Municipal. Cel de-al treilea operator care are contract cu municipalitatea, “Brai-Cata” SRL, întâmpină mari dificultăţi financiare, astfel că, în ultima perioadă, şi-a restrâns foarte mult activitatea, colectarea deşeurilor de pe sectorul său fiind preluată temporar de RER şi “Eco”. RER are, aşadar, o poziţie consolidată pe piaţa locală şi pare că nu mai acceptă să achite din propriul profit obligaţiile de mediu care îi revin comunităţii locale. După cum se ştie, statul impune o “suprataxă” de 50 lei/tonă în cazul neîndeplinirii obiectivului de reducere cu 35% pentru anul 2018; 42% pentru 2019; 60% pentru 2020 din cantităţile de deşeuri municipale eliminate prin depozitare. Aceste ţinte sunt departe de a fi atinse în Brăila, unde colectarea selectivă încă se face într-o foarte mică măsură, cea mai mare parte a deşeurilor reciclabile fiind aruncate în groapa de gunoi de la Muchea, laolaltă cu deşeurile menajere.
Iată cum îşi justifică RER solicitările: “Conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2018, a Legii 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor din ambalaje şi a ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, de la 1 ianuarie 2020, valoarea costului de mediu denumit «contribuţia pentru economia circulară» va creşte de la 30 de lei la 80 de lei/tonă de deşeuri depozitată. Acest cost, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, se va reflecta în tariful de colectare al deşeurilor. Operatorul de colectare RER Ecologic Service SRL va încasa această taxă de la utilizatorii serviciului printr-o suplimentare de tarif şi o va plăti mai departe către operatorul depozitului de deşeuri – Tracon – din judeţul Brăila. Destinaţia finală a acestei taxe este Fondul pentru Mediu gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu. De asemenea, o suplimentare minimă de 5% se va aplica tarifului existent şi pentru a acoperi creşterea generată de majorarea costurile salariale.
Propunerea de modificare a tarifelor a fost înaintată spre aprobare Consiliului Local al municipiului Brăila, creşterea fiind de 58,34 lei/tonă fără TVA începând cu 1 ianuarie 2020 (tarif actual 272,3 Lei/tonă, tarif propus fără TVA 330,64 lei/tonă); respectiv 19,27 lei/mc fără TVA (tarif actual 89,85 lei/mc, tarif propus 109,12 lei/mc)”.
În comunicatul remis presei, operatorul de salubritate nu explică şi cum se va traduce această majorare a tarifului per tonă perceput municipalităţii în tariful de salubritate plătit efectiv de populaţie. După cum se ştie, la ora actuală taxa de salubritate pentru persoane fizice este de 11 lei/persoană/lună.
În altă ordine de idei, RER Ecologic Service SRL atrage atenţia în mod public asupra faptului că în municipiul Brăila nu au fost luate măsuri pentru realizarea unei infrastructuri tehnico-edilitare specifice unui serviciu de salubrizare performant, în scopul atingerii ţintelor de reducere a cantităţilor de deşeuri supuse depozitării, în acord cu cerinţele legale de mediu. “Incompetenţa autorităţii publice locale de a realiza o infrastructură tehnico-edilitară specifică serviciului de salubrizare, adică: staţii de producere a compostului;staţii de transfer; staţii de sortare; incineratoare; staţii de tratare mecano-biologice, face ca, azi, serviciul de salubrizare să se realizeze doar prin: puncte de colectare separată a deşeurilor; mijloace de colectare şi transport separat al deşeurilor, aparţinând firmelor de salubritate; depozitul de deşeuri al firmei Tracon.
Încercarea autorităţii publice locale de a transfera aceste obligaţii legale în mod abuziv în sarcina operatorilor de salubritate va genera disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea serviciului de salubrizare conducând în mod inevitabil către colapsul serviciului de salubrizare.
În acest moment, între municipalitatea Brăila şi RER Ecologic Service SRL există înregistrate deja pe rolul instanţelor de judecată, 4 litigii rezultate din acţiunile municipalităţii de a transfera în sarcina operatorului responsabilitatea neîndeplinirii obiectivelor de reducere a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare. (...) Primăria Municipiului Brăila, începând cu luna noiembrie 2015 şi până în decembrie 2018, a reţinut societăţii RER abuziv 15% din plata fiecărei facturi de prestaţii confirmate, respectiv 1.921.987 lei (sume plus penalităţi). Din acest motiv, RER ECOLOGIC SERVICE SRL, membru al RER GROUP, este obligată să ia toate măsurile financiare şi legale pentru realizarea scopului în care a fost înfiinţată societatea şi continuării activităţilor economice pe care le desfăşoară şi, în funcţie de decizia instanţelor judecătoreşti, va lua în considerare inclusiv încetarea activităţilor în Municipiul Brăila”, se mai precizează în comunicatul de presă al RER SRL.
Primarul Dragomir: “Nu dau curs şantajului!”
Primarul Marian Dragomir consideră că solicitarea RER de majorare a tarifului de colectare a deşeurilor este nejustificată. Acesta a trimis redacţiei noastre un punct de vedere prin care îşi justifică poziţia, răspunzând punctual la argumentaţia firmei de salubritate. “Singura indexare susţinută de mine este reprezentată de rata inflaţiei. Creşterea preţului în motivarea RER priveşte următoarele aspecte: creşterea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2020. Acest aspect va fi analizat când va fi cazul, dacă va mai creşte salariul minim. Suma de bani percepută de la locuitorii tuturor localităţilor are ca destinaţie finală Fondul de Mediu. Banii sunt folosiţi de Guvern şi nu au ca destinaţie directă beneficiul cetăţeanului. Nici măcar un leu din această taxă nu rămâne în municipiul Brăila pentru proiecte de colectare selectivă sau modernizarea infrastructurii. În anul 2017, guvernul PSD a suspendat acest bir aplicat locuitorilor. Solicit ca şi acest nou guvern să suspende colectarea banilor de la populaţie pentru cheltuielile guvernului. Nu aceasta este România Normală în care brăilenii plătesc bani pentru îndestularea bugetului naţional”, declară Dragomir.
Primarul mai atrage atenţia că firmele de salubritate au obligaţia legală de a-şi crea singure infrastructura necesară colectării selective a deşeurilor. “Aşa cum şi-au făcut o infrastructură pentru facturare trebuia să îşi facă infrastructură şi pentru colectare selectivă. Este o obligaţie legală, nu ceva care să ţină doar de contractul încheiat cu Primăria”, ne-a spus edilul-şef. Acesta precizează că, în sprijinul activităţii firmelor de salubrizare, Primăria Brăila a montat în ultima perioadă peste 250 module de colectare selectivă, iar această activitate va continua. “În paralel, a fost plătită integral contribuţia municipiului pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, proiect cu finanţare europeană. În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean a finalizat staţia de sortare de la Vădeni şi urmează să organizeze licitaţia pentru un operator unic care să activeze la nivelul judeţului”, ne-a declarat Marian Dragomir.
În fine, primarul a ţinut să mai precizeze că penalizarea de 15% aplicată tuturor societăţilor de salubrizare din Brăila care nu au respectat procentul de colectare selectivă - Eco, RER şi Brai-Cata - este conform legislaţiei în vigoare şi hotărârilor de consiliu local care au fost votate în unanimitate.