Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

“Cursurile de maiestrie artistica, Master Classes de la Braila sint o adevarata institutie culturala fondatoare, in Romania, in Europa si dincolo de ea”

Numarul record de tineri inscrisi la editia Master Classes 2006, nu mai putin de 76, a depasit toate asteptarile. Bucuria lor de a face muzica impreuna, sub indrumarea cordiala si riguroasa a marii soprane Mariana Nicolesco, isi arata efectele inca de la bun inceput. Intr-o pauza a repetitiilor, Domnia Sa a raspuns intrebarilor noastre.

- Doamna Mariana Nicolesco, desfasurati o activitate continua si acest lucru, care ar dobori de oricine, pare in schimb sa va reincarce mereu cu noi valuri de energie.
- Asa e. Bucuria de a face muzica impreuna cu tinerii mei prieteni ma exalta, ca intotdeauna, si acest lucru se intimpla si cu ei, dovada fiind atmosfera incintatoare in care lucram ore in sir in fiecare zi. In acest an ne consacram atentia si eforturile in special interpretarii muzicii lui Mozart, de la nasterea caruia, in 2006, se implinesc 250 de ani. Or, Mozart este tot ce poate fi mai stimulator, daca ne gindim la geniul sau muzical si la faptul ca este simbolul insusi al tineretii, splendorii si perfectiunii.

- Cum apreciati faptul ca in acest an la Master Classes s-au inscris peste 70 de tinere noi talente?
- Este un record impresionant. Ospitalitatea Brailei, teatrul in care ne reunim sub egida legendarei Darclee, spiritul de camaraderie artistica, dar si de rigoare pe care l-am promovat din prima clipa si l-am impus de atitia ani nu puteau sa nu aiba impactul pe care l-ati remarcat asupra talentelor ce-si cauta un drum in arta, asupra artistilor in devenire.

- Ati patronat si prezidat in acest An International Mozart mai multe evenimente muzicale de prestigiu in tara si in strainatate.
- Intr-adevar, in afara tarii am facut parte din Juriul International al Concursului Muzical Schubert si Modernitatea de la Graz, unde Mozart a fost, bineinteles, la ordinea zilei. Apoi, la invitatia Operei din Lausanne si a Conservatorului din Lausanne, am oferit o serie de Master Classes Mozart in Elvetia, la care au participat tineri artisti din tara gazda, din Italia, Franta, Spania, Anglia, Argentina si sapte artisti din Romania.

- Unii dintre artistii pe care-i cunoastem de la editiile precedente ale Concursului Darclee si de la Master Classes nu sint prezenti in acest an, in schimb, multe figuri noi si-au facut aparitia la Braila pentru prima oara.
- Cei pe care-i cunoasteti au si ei nevoie de o vara de odihna, dupa ce an de an au venit aici la Concurs, la Master Classes ori pentru diferite concerte. Cei pe care nu-i cunoasteti, in schimb, vor constitui o mare si fericita surpriza pentru toti cei care iubesc vocea si cintul. Planeta intreaga se plinge ca azi nu prea mai apar tenori. Este adevarat. Noi, aici, la Braila, am avut insa privilegiul sa acordam Premiul I ex-equo in 2005 la nu mai putin de trei tenori extraordinari, dupa cum va amintiti, italianul Antonino Interisano, sud-coreeanul Cho Yongkap si romanul Tiberius Simu. Acesta din urma incheie in prezent primul an la Accademia di Canto a Teatrului alla Scala din Milano. Si fiindca este vorba de tenori, veti fi uimita, mai mult ca sigur, odata cu publicul, ascultind duminica seara alti trei tenori exceptionali, doi mexicani, Cesar Sanchez si Hector Lopez, cel de al treilea fiind romanul Liviu Iftene, care abia a implinit 19 ani. Pe linga acestia, am mai putea mentiona soprane, mezzosoprane, baritoni si basi cu virtuti vocale si muzicale deosebite.

Mariana Nicolesco pregateste impreuna cu tinerii sai discipoli doua seri muzicale extraordinare

- Simbata, incepind de la ora 18.00, sint programate doua manifestari succesive consacrate muzicii lui Mozart, conferinta pe care ne-o va prezenta dr. Stephan Poen si opera intr-un act Bastien und Bastienne.
- Da. Dr. Stephan Poen, medic foniatru si cercetator in muzicologie, ne propune o conferinta dedicata marilor roluri dramatice mozartiene interpretate de mine pe diverse scene ale lumii, relevind punctual dificultatile partiturilor, modalitatile de a le surmonta si explicind de la caz la caz in ce consta exceptionalitatea performantei. Fireste, expunerea sa va fi ilustrata de secvente din opere ca Don Giovanni, Idomeneo, La Clemeza di Tito sau Le Nozze di Figaro. Va fi, cred, o experienta interesanta pentru tinerii mei prieteni, dar si pentru publicul brailean care a aplaudat si ovationat in fermecatorul sau teatru reprezentatiile pe care le-am propus in anii trecuti cu Idomeneo, opera prezentata atunci pentru prima oara in Romania, sau Don Giovanni. Revenind la evenimentele de simbata seara, dupa conferinta, va avea loc reprezentatia cu opera intr-un act "Bastien und Bastienne" compusa de Mozart la virsta de numai 12 ani. Spectacolul ne este propus de studentii Catedrei de Canto pe care o conduc la Facultatea de Muzica a Universitatii Transilvania din Brasov.

- Ce va aduce publicului brailean sesiunea finala a editiei Master Classes 2006 ?
- Ziua de duminica, incepind cu ora 17.00, se anunta a fi o adevarata sarbatoare a marii muzici la Braila, intrucit vom asista la Concertul final in care toti participantii la aceste zile de foc ne vor da masura frumusetii vocilor, talentului, personalitatii lor, incitindu-ne sa asteptam cu sporita nerabdare Concursul International de Canto Hariclea Darclee 2007.




Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii