Mergi la conţinutul principal

“Covor” de găinaţ, lângă Şcoala 6

• problema este cauzată de sutele de ciori care şi-au făcut cuib în copacii de lângă instituţia de învăţământ situată pe strada Gral. Eremia Grigorescu • consilierul municipal independent Lucian Căprariu a semnalat situaţia autorităţilor locale, solicitând ca Seroplant să intervină pentru toaletarea copacilor respectivi, pentru ca păsările să plece în altă parte • deocamdată, nu s-a luat nicio măsură în acest sens, autorităţile fiind de părere că tăierea unor crengi nu ar rezolva eficient problema • în afară de faptul că îndepărtează periodic găinaţul de pe trotuar, Primăria nu vede cum ar putea interveni în această situaţie • combaterea ciorilor cu ajutorul vânătorilor, cum se făcea pe vremuri, nu mai este permisă de legile în vigoare

 

Numeroase ciori şi-au făcut cuib, de mai mulţi ani, în copacii din preajma Şcolii nr. 6 de pe Str. Gral. Eremia Grigorescu (fostă Gării), în apropiere de bulevardul Dorobanţilor. Cum era de aşteptat, prezenţa păsărilor se face simţită nu doar prin  zgomotul specific ci, mai ales, prin dejecţiile care murdăresc deopotrivă curtea şi gardul şcolii, trotuarul dar şi maşinile parcate pe carosabil. Evident, şi trecătorii se pot trezi cu pete nedorite pe creştet sau pe haine. Problema invaziei de ciori din zona Şcolii 6 a fost adusă în atenţia aleşilor locali de consilierul municipal Lucian Căprariu, în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal de săptămâna trecută. Căprariu a solicitat conducerii Serviciului Seroplant din cadrul Primăriei să ia măsuri pentru toaletarea copacilor respectivi, pentru ca păsările să îşi caute cuib în altă parte. De asemenea, consilierul Lucian Căprariu a spus că, într-o situaţie ca aceasta, dar şi în alte situaţii întâlnite în diferite zone din municipiu, cum ar fi crengile rupte care ameninţă să cadă peste oameni şi bunuri sau crengile care obturează semafoare şi semne de circulaţie, Seroplant ar trebui să acţioneze în regim de urgenţă, fără a se mai aştepta constituirea a tot felul de comisii în prealabil.

Din păcate, pentru rezolvarea problemei ciorilor de pe strada Gării, autorităţile locale nu prea găsesc soluţii. Directorul Seroplant, Ligia Drăgan, ne-a declarat, ieri, că Seroplant nu poate toaleta copaci fără să primească o comandă în acest sens de la Primărie. Iar în privinţa copacilor de lângă Şcoala 6 nu s-a dat, deocamdată, nicio comandă. “Indiferent de ce se spune, procedura prevede ca decizia de toaletare să fie luată numai după ce o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei, ai Seroplant şi ai Compartimentului de Protecţie a Mediului din cadrul Poliţiei Locale merge la faţa locului pentru a vedea cum stau lucrurile. Deocamdată, nu am cunoştinţă să se fi întrunit comisia respectivă, pentru copacii de la Şcoala 6”, ne-a spus directorul Drăgan. În ceea ce priveşte problema ciorilor, şefa Seroplant este de părere că nu este de ajuns toaletarea copacilor. “Chiar dacă reducem coronamentul, păsările îşi pot muta cuibul pe alte crengi!”, opinează Ligia Drăgan.

Cam de aceeaşi părere este şi primarul Marian Dragomir. “Degeaba ne apucăm să tăiem crengile copacilor de lângă Şcoala 6, pentru că putem avea surpriza ca păsările respective să îşi mute cuibul la o sută de metri mai încolo, în copacii de pe aceeaşi stradă”, ne-a spus Dragomir. Acesta ne-a informat că, în ultima perioadă, s-au făcut acţiuni repetate de curăţare a trotuarului din zonă dar, în afară de a îndepărta găinaţul, Primăria nu prea are alte soluţii la îndemână pentru îndepărtarea ciorilor. “Chiar nu avem competenţa şi mijloacele necesare pentru ar rezolva această problemă”, ne-a declarat edilul-şef.

Deşi este instituţia care gestionează situaţiile legate de animalele domestice sau sălbatice de pe raza de competenţă, nici Direcţia Sanitar Veterinară nu pare să aibă un răspuns în chestiunea ciorilor. “Nu văd cum am putea interveni. În niciun caz păsările nu pot fi otrăvite şi nici împuşcate, excludem din start aceste opţiuni”, ne-a spus directorul Gicu Drăgan.

 

Vânătorii nu au voie să intervină

Unii brăileni se întreabă, totuşi, de ce nu se mai poate proceda ca în urmă cu câţiva ani, când vânătorii erau chemaţi să împuşte ciorile dar şi graurii care s-au înmulţit în exces. “Eu ştiu că pe vremuri erau chemaţi vânătorii să rezolve problemele astea, cu ciorile sau graurii. Din câte văd aici, s-au adunat mult prea multe ciori, dar şi cu graurii e ceva de speriat. Eu locuiesc în Chercea, pe strada Neagoe Basarab, iar vinerea trecută un stol de grauri mi-a atacat bolta de vie. Erau câteva sute, dacă nu eram acasă să-i gonesc cred că nu mai rămânea un bob de strugure. Ştiam că la ţară se întâmplă situaţii de-astea cu grauri, că nu mai ştiu oamenii cum să scape de ei, dar văd că şi în oraş a început să se întâmple şi nu ia nimeni nicio măsură. Înainte interveneau vânătorii, acum de ce nu se mai procedează aşa?”, se întreabă brăileanul Nicolae E., pe care l-am întâlnit, ieri, pe trotuarul de lângă Şcoala 6, minunându-se şi el de cât de mult găinaţ poate să fie în zonă.

Deocamdată, vânătorii nu pot face nimic, însă situaţia s-ar putea schimba în curând. “Ştiu că s-a luat în discuţie un proiect de lege prin care să fie permisă vânătoarea în intravilanul localităţilor, pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, la solicitarea autorităţilor locale şi cu supravegherea Poliţiei. Urmează să vedem dacă o astfel de lege va fi adoptată şi când va fi publicată în Monitorul Oficial. În prezent, vânătoarea în intravilan este interzisă. În ceea ce priveşte ciorile şi graurii, există cote de recoltă pentru aceste specii, iar până acum avem doar câteva solicitări pentru vânătoare de grauri”, ne-a informat Laurenţiu Radu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro