“Brai-cata” aduce la Brăila o staţie de sortare de 5 milioane de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

“Brai-cata” aduce la Brăila o staţie de sortare de 5 milioane de lei

• operatorul de salubritate anunţă că va începe colectarea selectivă a deşeurilor pe sectorul său de activitate din municipiu, din luna martie a acestui an • pentru ca totul să fie funcţional, “Brai-cata” va aduce şi containere şi pubele, pe care le va împărţi, cu titlu gratuit, tuturor asociaţiilor de proprietari, dar şi gospodăriilor din cartierele de case • în cazul în care brăilenii de pe sectorul “Brai-cata” vor fi cooperanţi, iar colectarea selectivă va avea succes, taxa de salubritate pe care o plătesc toţi cetăţenii municipiului ar putea să scadă, de anul viitor

 

Primul operator de salubritate din Brăila care va începe să facă la modul intensiv colectarea selectivă a deşurilor pe sectorul său de activitate este “Brai-cata” SRL. Firma ne-a transmis un comunicat în acest sens, după ce cotidianul nostru a publicat un articol pe tema selectării colective, în care ne informam cititorii că primarul Marian Dragomir a anunţat într-o conferinţă de presă, fără a preciza despre cine e vorba, că unul dintre cei trei operatori de salubritate care activează în Brăila va face acest lucru. “Brai-cata” vine aşadar cu clarificări, informând că va investi 5 milioane de lei în realizarea unei staţii de tratare şi sortare a deşeurilor municipale. Obiectivul, care va avea o capacitate de prelucrare de 30.000 tone anual, cu posibilitatea de extindere până la 50.000 t/an, ar trebui să ajungă la capacitatea maximă de tratare şi sortare a deşeurilor până în luna iunie a acestui an. În total, existenţa acestei staţii de sortare va asigura peste 45 de noi locuri de muncă, anunţă cei de la “Brai-cata” SRL. În vederea realizării acestei investiţii, firma de salubritate a achiziţionat o suprafaţă de 20.000 metri pătraţi, pe platforma industrială de la Chiscani. Este vorba de un teren care a aparţinut filialei brăilene a firmei de construcţii TMUCB SA. Într-o fostă magazie de pe respectivul teren va fi montată staţia de sortare. Deocamdată, magazia în cauză nu se prezintă într-o stare tocmai bună, însă directorul “Brai-cata”, George Voiculeţ, dă asigurări că totul va fi pus la punct. “Vom face reparaţiile necesare, ca orice buni gospodari”, ne-a spus acesta.

Este de remarcat faptul că staţia de sortare pe care “Brai-cata” o va deschide la Brăila în perioada imediat următoare are o capacitate mai mare decât cea care ar fi trebuit să fie deschisă deja la Vădeni, în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), de implementarea căruia se ocupă Consiliul Judeţean. Staţia de la Vădeni este proiectată la o capacitate de 26.000 tone pe an, iar realizarea ei se ridică la 25,2 milioane de lei. După cum v-am mai informat, acest obiectiv ar fi trebuit să fie funcţional în acest moment, însă, deşi ordinul de începere a lucrărilor a fost emis încă din martie 2015, constructorul care a câştigat licitaţia - asocierea de firme  SC “Efacec Central Europe Limited” SRL, SC “Efacec Engenharia e Sistemas” SA, SC “Teloxim Con” SRL - a avut probleme de ordin financiar şi nu a mai demarat lucrările propriu-zise. Tot ce s-a făcut este o alveolă care poate fi văzută pe şoseaua Brăila - Focşani, la circa 5 kilometri de la ieşirea din municipiu. Este vorba practic de conectarea la drumul naţional a drumului de acces spre staţia de sortare ce urmează să fie construită în apropierea satului Pietroiu, comuna Vădeni, la doi paşi de depozitul ecologic al firmei “Tracon”. Avem, aşadar, conexiunea staţiei la drumul naţional, numai că staţia propriu-zisă nu există încă şi nu se ştie când anume va fi făcută. Consiliul Judeţean a anunţat că va relua licitaţia pentru desemnarea unui nou constructor, însă nimeni nu poate preciza când vor începe efectiv lucrările.

În acest context, “Brai-cata” profită acum de situaţie şi vine cu o staţie de sortare, pe care vrea să o pună în funcţiune într-un timp scurt, după o investiţie de “doar” 5 milioane de lei, deci de patru ori mai mică.

 

Atitudinea civilizată a brăilenilor, condiţia de bază pentru ca sistemul să funcţioneze

Existenţa acestei staţii de sortare este necesară dar nu suficientă pentru a implementa un proiect eficient de colectare selectivă a deşeurilor. Tocmai de aceea, conducerea “Brai-cata” anunţă că va achiziţiona containere pe care să le pună gratuit la dispoziţia asociaţiilor de proprietari, în cartierele de blocuri pe care le deserveşte în municipiu - Viziru, Radu Negru, Călăraşi 2 - dar şi în zonele cu case din Radu Negru şi din Centru. Astfel, potrivit directorului Voiculeţ, fiecare gospodărie ar urma să primească două pubele, una pentru deşeuri uscate - ambalaje din plastic sau metal, hârtie, sticlă -, şi una pentru deşeuri umede, adică resturile menajere obişnuite. Tot ce au cetăţenii de făcut este să pună deşeurile pe categorii, în saci separaţi, iar “Brai-cata” va veni apoi cu maşini diferite - una pentru fracţia umedă, una pentru fracţia uscată, şi le va ridica de la fiecare asociaţie de proprietari sau gospodărie în parte. Deşeurile uscate vor fi duse la staţia de sortare, vor fi luate la mână şi puse plasticul la plastic, hârtia la hârtie etc, apoi vor fi vândute mai departe, către firmele specializate în reciclare.

Reamintim că primarul Marian Dragomir a anunţat că operatorul de salubritate, despre care ştim acum că este “Brai-cata” SRL, va începe colectarea selectivă din luna martie, sau chiar de la jumătatea lunii februarie. Tot primarul a spus că dacă brăilenii din sectorul unde operează “Brai-cata” vor fi cooperanţi şi vor pune deşeurile reciclabile într-un sac, iar pe cele menajere în alt sac, fără să le amestece între ele, colectarea selectivă va fi un succes. Faptul că sectorul “Brai-cata”, adică o treime din municipiu, nu va mai arunca la groapa de gunoi deşeurile reciclabile va face ca Brăila să îşi atingă şi chiar să depăşească ţinta de reducere cu 15% a cantităţii de deşeuri duse la depozitul ecologic de la Muchea. “Dacă se va întâmpla acest lucru, anul viitor am putea reduce taxa de salubritate”, ne-a declarat primarul Dragomir. După cum se ştie, brăilenii sunt obligaţi acum să plătească o taxă de salubritate cu 54% mai mare decât anul trecut, tocmai fiindcă Brăila a generat o cantitate mai mare de deşuri în 2016, faţă de 2015, în loc să o reducă cu 15%, aşa cum prevede un act normativ intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

Pe viitor, ceea începe acum să facă “Brai-cata” pe sectorul său, va trebui făcut în tot municipiul. Practic, colectarea selectivă ar trebui să fie funcţională atât în municipiul Brăila cât şi în toate celelalte localităţi din judeţul nostru, din momentul în care Consiliul Judeţean va desemna un operator unic de salubritate. Licitaţia pentru operatorul unic va fi organizată, cel mai probabil, în primăvara acestui an. Una dintre firmele care vor participa va fi, cu siguranţă, “Brai-cata” SRL. Dacă va câştiga licitaţia, aceasta îşi va putea extinde sistemul de colectare selectivă pe raza întregului judeţ, folosind staţia de sortare pe care urmează să o monteze pe platforma industrială de la Chiscani. Dacă va fi o altă firmă câştigătoare, probabil că aceasta va trebui să încheie un contract de colaborare cu “Brai-cata”, pentru a se putea folosi de staţia de sortare a acesteia, până va fi gata, în sfârşit, staţia de la Vădeni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro