Mergi la conţinutul principal

“Botezul cailor” și o cursă cu premii la Cazasu, de Bobotează

* ieri, preotul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate a sfințit apele și a botezat credincioșii * as-a făcut, de asemenea, botezul cailor și căruțelor gospodarilor din sat * șase călăreți, pe tot atâția cai, s-au aliniat apoi la start, la concursul de Bobotează organizat pe islaz * câștigătorul întrecerii a fost Florentin Cristian Ene * acesta a participat la cursă cu o iapă pur sânge englez, Flowers Flow, în vârstă de aproape 5 ani * primii trei clasați au primit premii în bani, diplome și cupe

 

Sătenii de la Cazasu și-au scos miercuri caii din grajd și i-au adus la preot, să fie botezați și ei, în zi de sfântă sărbătoare.

Botezul Domnului a fost sărbătorit cum se cuvine la Cazasu, o localitate cu oameni harnici, gospodari, aflată în imediata apropiere a orașului Brăila. Slujba de sfințire a apelor a fost săvârșită în parohia cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de către preotul paroh Mihai Luncașu, în prezența credincioșilor din sat, a primarului Elena Coadă și a viceprimarului Iulian Brăilă.

A urmat sfințirea Aghiazmei Mari și botezul credincioșilor, precum și botezul cailor și al căruțelor cele mai frumoase de la Cazasu, care au trecut, una câte una, prin fața preotului, ca să fie stropite cu aghiazmă. Vremea frumoasă a fost de partea credincioșilor, astfel că, în jurul prânzului, viceprimarul Iulian Brăilă și consilierul local Nicolae Dobre împreună cu sătenii, au mers pe islazul comunal, unde s-a dat startul cursei tradiționale de Bobotează. La start s-au aliniat șase cai, cu tot atâția călăreți. Bidiviii, împodobiți care mai de care mai frumos și cu canafi roșii la gât, după obicei, ca să nu-i deoache lumea, au alergat încurajați de pe margine de susținătorii veniți la acest eveniment, iar atmosfera a fost una apropiată celei de pe hipodrom. Primul care a trecut linia de sosire a fost Florentin Cristian Ene, care a participat la cursă cu o iapă pur sânge englez, Flowers Flow, în vârstă de aproape 5 ani. “Este al șaptelea concurs la care particip și de patru ori am câștigat cursa de călărie. Flowers Flow este o iapă campioană, pur sânge englez, adusă din Ungaria, am dat 2.000 de euro și sper săștig cât mai multe concursuri pe hipodrom”, ne-a declarat Florentin Cristian Ene, un agricultor în vârstă de 24 de ani, căruia apropiații îi spun “Călărețul numărul 1 din comuna Cazasu”. Câștigătorul a primit premiul cel mare de 900 de lei. Pe locul al doilea s-a clasat Valentin Dinu, în vârstă de 29 de ani, care a concurat tot pe un pur sânge englez, iar pe al treilea, Marius Lazăr, de 17 ani, care a participat la cursă pe un cal al vărului său, Alex Bobircă. Premiul pentru locul al doilea a fost de 600 de lei, iar pentru locul al treilea de 300 de lei. Primii trei clasați au mai primit diplome și cupe.

Cursa a fost urmărită de foarte mulți săteni, care au ajuns pe izlaz fie cu autoturismele personale fie în căruțe trase de cai împodobiți, de asemenea, ca pentru sărbătoarea Bobotezei.

“Din păcate, tradiția privind cursele de cai se află în regres. În urmă cu 20 de ani se aliniau la start în jur de 20-25 de călăreți, acum au fost doar 6. Am preluat prea multe tradiții din alte țări, de aceea prin premiile oferite încercăm să readucem tinerii spre datinile noastre. Eforturile nu au rămas fără ecou, unii dintre săteni au deja cai de rasă, sper ca la anul numărul concurenților să se dubleze”, ne-a declarat consilierul local Nicolae Dobre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro