* după mai multe tentative de fixare ale dalelor cu probleme părea că situaţia s-a rezolvat * ultima dată s-a intervenit în vara anului 2018 * recent, au început să se disloce din nou dalele din dreptul unor burlane, iar pietonii riscă fie să se împiedice de muchiile ieşite în afară, fie să se stropească, pe timp ploios, cu apa acumulată sub pavajul cu probleme
Ca un făcut, trotuarul străzii Mihai Eminescu, fosta Regală a Brăilei, nu poate scăpa şi pace de “blestemul” dalelor care nu vor sub niciun chip să se fixeze cum trebuie, desprinzându-se din făgaşul lor într-o manieră ce le transformă în adevărate capcane pentru pietoni. Unii se împiedică de muchiile ieşite în afară, alţii se stropesc din belşug, pe timp de ploaie, cu apa care ţâşneşte de sub o astfel de dală “rebelă” atunci când este călcată cu piciorul.
După cum se ştie, problemele au apărut imediat după marea reabilitare a străzii Mihai Eminescu, din perioada 2007 - 2008. La scurt timp după ce a fost finalizat trotuarul, dalele de granit au început să se disloce în special în dreptul burlanelor, deoarece apa de ploaie “spala” patul de nisip de sub acestea. Încercări pentru remedierea situaţiei s-au făcut inclusiv în timpul mandatului primarului Aurel Simionescu, însă metoda folosită s-a dovedit a fi inadecvată, astfel că trotuarul a rămas cu probleme, iar dalele mişcătoare, care clămpăne sub paşii trecătorilor, au devenit un fel de marcă înregistrată nedorită a Brăilei.
În vara anului 2018, când a intrat în “pâine” Divizia de Întreţineri Stradale din cadrul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) s-a mai făcut o încercare, folosindu-se un adeziv special, iar noua metodă părea a fi fost cea potrivită, deoarece timp de mai bine de un an nu au mai fost probleme. Recent, însă, au apărut iar dislocări în dreptul unor burlane, astfel că “marca înregistrată” a fostei străzi Regale loveşte din nou, atât din punct de vedere estetic, cât mai ales fizic, reprezentând un adevărat pericol pentru pietonii mai neatenţi.
Conducerea SUPAGL a luat notă de situaţia din teren şi promite o nouă intervenţie, însă mai spre primăvară, când nu va mai exista riscul unei perioade cu temperaturi sub limita îngheţului. “În general, dalele asupra cărora s-a intervenit în vara anului 2018 nu au mai provocat probleme. Dislocările recente sunt în alte locuri. Vom face reparaţii şi acolo, cu acel adeziv special, dar deocamdată nu putem interveni, pentru că dacă vine o ninsoare sau o perioadă cu îngheţ-dezgheţ, lucrarea nu ar rezista”, ne-a explicat Dumitru Munteanu, directorul SUPAGL Brăila.