Mergi la conţinutul principal

“Atac brutal” asupra spaţiului verde al unui bloc de pe strada Mihai Bravu

• locatarii reclamă faptul că, pe nepusă masă, s-au trezit cu un minibuldoexcavator care a început să sape un şanţ pe zona verde de lângă bloc • din spusele lor, reiese că o persoană privată ar intenţiona să toarne o platformă betonată, pentru amenajarea unui modul comercial • locatarii nu se împacă deloc cu această idee şi fac reclamaţii către diverse instituţii ale statului • prima care a răspuns sesizărilor este Poliţia Locală, care a constatat că terenul în cauză este, într-adevăr, proprietate privată şi nu mai figurează ca spaţiu verde • urmează ca şi Garda de Mediu să facă un control oficial, săptămâna viitoare

 

În contextul în care Primăria anunţă că va acorda o mai mare atenţie prezervării spaţiilor verzi dintre blocuri, locatarii unui imobil situat pe Str. Mihai Bravu, intersecţia cu Str. Mioriţei, reclamă faptul că mica oază de verdeaţă de care s-au bucurat până în prezent este acum în pericol. Printr-o sesizarea adresată deopotrivă autorităţilor locale şi cotidianului nostru, brăileanul Gabriel I. ne-a relatat faptul că, zilele trecute, el şi vecinii săi din blocul F situat în zona menţionată mai sus, s-au pomenit cu câţiva muncitori dotaţi cu un buldoexcavator de dimensiuni mici care au început să sape un şanţ pe spaţiul verde. Potrivit cititorului nostru, pe lângă faptul că a distrus rădăcinile unui tei  precum şi gardul viu pe o lungime de circa 10 metri, buldoexcavatorul respectiv a săpat la mai puţin de un metru de zidul blocului şi de o conductă de gaze, periclitând astfel siguranţa locatarilor. 

“Când am întrebat persoanele de la faţa locului despre intervenţia brutală ce se derula sub ochii mei, mi s-a răspuns, de către un domn ce s-a prezentat ca având numele T., că deţine autorizaţie de construcţie şi că spaţiul respectiv îi aparţine încă din anul 2006. Doresc să menţionez faptul că în documentele urbanistice publice ale municipiului Brăila acest spaţiu figurează ca spaţiu verde şi nu a avut niciodată altă destinaţie. Am anunţat Poliţia Locală, care s-a prezentat la faţa locului. Poliţiştilor le-a fost arătat un act de proprietate pe teren, precum şi o aşa-zisă autorizaţie pentru o lucrare de mutare a unui cablu electric de pe acel teren. Extrem de stranie intervenţia unei persoane private în efectuarea unei mutări de cablu electric... Aceeaşi persoană, se pare că în cursul anului trecut a solicitat Primăriei Brăila un certificat de urbanism pentru realizarea unui modul comercial pe platforma betonată - informaţie publică pe internet. Se pare că, de fapt, se caută pretexte pentru ca în locul acestui spaţiu verde să apară o platformă betonată, cu complicitatea unor autorităţi ale statului”, se menţionează în sesizarea primită pe adresa redacţiei.

Locatarii, în principal cei de la parter, se declară indignaţi de posibilitatea ca pe spaţiul verde de lângă bloc să apară, pe nepusă masă, un chioşc sau o altă construcţie de acest gen. Aceştia se întreabă cum a fost posibil ca acel teren de pe domeniul public să intre în proprietatea unei persoane private, în contextul în care expropierile pentru terenul pe care s-a construit blocul au fost făcute în 1981, fie cu răscumpărare fi cu apartamente date la schimb.

“Indiferent de natura proprietăţii asupra acestui teren, distrugerea brutală a gardului viu şi a unui copac de pe spaţiul verde adiacent unui bloc de locuinţe reprezintă un act de barbarie făcut în dispreţul legii. Emitentul unui eventual act de proprietate pentru acest teren a încălcat cu siguranţă orice normă legală în vigoare şi în spatele acestei situaţii se află o succesiune de fapte ilegale ce afectează atât situaţia mediului înconjurător cât şi demnitatea umană a locuitorilor, ce trebuie să suporte demonstraţiile de forţă ale unui sistem de relaţii cel puţin îndoielnic”, afirmă autorul reclamaţiei.

Deocamdată, autorităţile locale nu au luat nicio măsură, precizând că încă analizează situaţia. Conducerea Poliţiei Locale ne-a declarat că, după cum s-a constatat la faţa locului, terenul în cauză este proprietate privată şi nu are statut de spaţiu verde. “Proprietarul intenţionează să obţină autorizaţie de construcţie, iar pentru asta a cerut avize de la mai multe instituţii. I s-a spus că aceste avize nu se pot acorda până când nu sunt mutate reţelele de utilităţi existente pe teren. Electrica a dispus mutarea unui cablu, iar lucrarea a fost executată de o firmă cu care această instituţie are contract”, ne-a precizat Georgică Tănase, directorul Poliţiei Locale.

Locatarii blocului susţin, totuşi, că cei care au săpat şanţul nu păreau deloc persoane specializate să intervină asupra reţelelor de electricitate.

A fost sesizată şi Garda de Mediu Brăila care, până ieri, nu efectuase un control oficial la faţa locului. Conducerea acestei instituţii ne-a transmis că se va face o verificare după Paşte, cel mai probabil miercuri, 11 aprilie, la acţiune urmând să fie convocate şi Poliţia Locală şi Primăria.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro