* consilierii municipali au aprobat la finele anului trecut un proiect prin care municipalitatea preia de la ”Braicar” anumite bunuri rezultate în urma lucrărilor ce se derulează pe Bulevardul Independenței * este vorba despre șinele de tramvai, dalele, cablurile electrice etc. * potrivit primarului Marian Dragomir, aceste materiale fie vor fi depozitate și ulterior casate, fie vor ajunge să fie păstrate pentru eventualitatea în care vor mai putea fi folosite, așa cum este cazul pietrei cubice scoase de pe anumite porțiuni din bulevard
Primăria Municipiului Brăila inventariază bunurile ce au rezultat în urma începerii lucrărilor de pe Bulevardul Independenței. Este vorba despre șinele de tramvai, dalele de sub acestea, cabluri electrice etc. Cele mai multe dintre acestea vor ajunge în cele din urmă la casat, potrivit primarului Marian Dragomir, deoarece nu prea mai pot fi reutilizate. Mai exact, în cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM Brăila de anul trecut, consilierii au aprobat preluarea din administrarea societății Braicar SA a bunurilor publice înscrise în Inventarul domeniului public al Municipiului Brăila, la capitolul ”Sisteme de transport public local, în comun, de persoane, cu terenurile aferente”, ca urmare a lucrărilor ce vor fi executate conform proiectului ”Modernizare transport electric Bulevardul Independenței” și aprobarea trecerii acestora din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Brăila. Pe lângă acest lucru, în proiect s-a mai stabilit că materialele rezultate în urma demarării lucrărilor de desfacere a căii de rulare a tramvaiului (șină tramvai, fir contact și accesoriile acestuia), de către executantul lucrării, vor fi predate pe bază de proces-verbal de predare - primire către societatea ”Braicar SA” Brăila, depozitate într-o locație agreată, mai precis în depoul Vidin situat pe Str. Jderului nr. 2 și vor fi valorificate conform prevederilor legale în vigoare.
”Bunurile reprezentând dale de beton vor face obiectul prevederilor HG nr. 841/1995, privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor ce aparțin instituțiilor publice”, se mai precizează în cadrul proiectului. Totodată, celelalte bunuri rezultate în urma dezafectării ca urmare a lucrărilor de modernizare, vor rămâne în custodia ”Braicar”, depozitate pe sortimente, dimensiuni, urmând a fi valorificate sau utilizate în funcție de proiectele Municipiului Brăila. Aici este vorba despre piatra cubică scoasă din anumite porțiuni ale Bulevardului.
Primarul susține că majoritatea materialelor vor ajunge la casat
Potrivit datelor prezentate în proiect, sumele obținute după deducerea cheltuielilor de casare vor fi virate la bugetul local. Tot din aceeași sursă aflăm că rețeaua electrică de pe Bulevardul Independenței datează din 1900 și a fost modernizată în 1979. Aceasta are o valoare de inventar de 848.168,60 lei. Este și cazul rețelei de contact. Linia de tramvai datează tot din 1900, dar a fost modernizată în 1991-1992 și este împărțită în două porțiuni cu o valoare de inventar de 2.999.261,10 lei, respectiv, de 3.014.340,35 lei.
”Este vorba despre șinele de tramvai și dalele în care sunt încastrate șinele. Este o chestiune efectiv, de contabilitate, inventar, patrimoniu. Și suntem obligați să facem lucrul acesta pentru că materialele trebuiesc, după aceea, casate. Din punctul meu de vedere nu avem ce să mai facem cu acele dale de beton”, a explicat Dragomir motivele ce au stat în spatele acestei hotărâri de CLM.
Edilul-șef a mai adăugat că dalele de sub șinele de tramvai au fost turnate inegal și nu vor mai putea fi reutilizate. Potrivit lui Dragomir, dalele au partea superioara distrusă de trecerea zilnică a tramvaielor, fără posibilitatea de a fi reparate. De asemenea, pe partea lor inferioară prezintă denivelări, astfel că este foarte greu ca materialele să fie refolosite. Doar piatra cubică rezultată în urma lucrărilor de pe bulevard ar putea să fie reutilizată, a subliniat primarul.
”Piatra cubică, în schimb, este inventariată și depozitată la «Braicar» și în momentul în care vom avea anumite proiecte care necesită piatră cubică, putem să o folosim așa cum în mandatul 2012-2016 domnul Simionescu a făcut niște parcări utilizind astfel de materiale. Și noi putem să o folosim. De asemenea, dacă vreodată va fi nevoie de repavat, pe o stradă dintr-o anumită zonă unde se înregistrează lipsuri, să spunem, vom avea un stoc tampon permanent. Nu o vindem, nu o înstrăinăm. E a noastră și o păstrăm”, a mai completat edilul-șef.
Reamintim că administrația Dragomir a dat startul lucrărilor pe Bulevardul Independenței la finele lunii octombrie 2021. ”Tancrad” - firma care a obținut contractul de execuție - a împrejmuit la vremea respectivă prima porțiune care urma să intre în lucru, iar șantierul a fost deschis oficial pe 28 octombrie. De atunci s-au efectuat săpături pentru scoaterea liniilor de tramvai, a asfaltului, dar s-au făcut și spărturi la nivelul trotuarelor, iar lucrările continuă. Valoarea totală a proiectului este de 15,5 milioane de euro, fonduri europene, din care 13,38 milioane reprezintă contractul de proiectare și execuție. Proiectul prevede că vor fi modernizate liniile de tramvai, carosabilul, spațiile verzi pe tronsonul de bulevard dintre Calea Călărașilor și Calea Galați, iar șantierul are termen de execuție de aproape trei ani. Porțiunea dintre Calea Galați și Strada Carantinei va face obiectul unui proiect ulterior.