Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Și câinii polițiști ies la pensie

* patru polițiști cu blană, care și-au îndeplinit cu succes misiunile specifice de urmărire și prindere a unor infractori periculoși, și-au încheiat activitatea din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila * colegii mai tineri au preluat misiunile *  patrupezii au putut fi adoptați de instructori

 

Câini polițiști care au fost, ani la rând, spaima infractorilor din Brăila, au predat ștafeta colegilor mai tineri. Patru exemplare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila au ajuns la finalul carierei lor, iar în luna mai a acestui an au fost pensionați. Unii dintre ei sunt destul de bătrâni, astfel că nu mai pot executa misiunile polițienești cu succes. Instructorii și-au putut adopta patrupezii alături de care au lucrat în teren.

Potrivit informațiilor transmise de la IPJ Brăila, în urma procedurilor instituționale legale derulate prin grija Serviciului Logistic, spre bucuria polițiștilor instructori, fiecare a avut dreptul să-și adopte patrupedul camarad, cu titlu gratuit, pentru a-l îngriji cum se cuvine și a-i asigura o ”pensie” liniștită.

Cei trei masculi Lip, Liban și binecunoscutul Rex, precum și femela Tuia sunt din rasa ciobănesc german, cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani și au fost antrenați pentru identificare urme.

 

REX - spaima infractorilor, la pensie. Gipsy i-a luat locul în misiuni

Potrivit polițiștilor brăileni, REX “păstrează tradiția familiei”, astfel că agent șef de poliție Hîrjoghe Marian, instructorul său își amintește cu emoție despre camaradul său patruped că este născut tot din câini polițiști de patrulare-intervenție și că l-a crescut atât pe el, cât și pe ceilalți doi frați ai săi, deveniți ulterior și ei câini polițiști. “După perioada de predresaj, în anul 2010, câinele polițist Rex a urmat cursul de «prelucrare urmă miros uman» la Centrul Chinologic Sibiu, unde la vârsta de 9 luni a obținut nota 10, iar odată întors acasă, în același an, a participat cu succes la prima lui misiune, mergând pe urmele unui hoț de locuințe din comuna Movila Miresii. De-a lungul carierei, câinele Rex a contribuit în descoperirea multor infractori, începând de la autori de furturi mărunte, până la tâlhării, omoruri, violuri, precum și dispariții de persoane. Tot agentul șef Hîrjoghe Marian spune că a mizat cu încredere pe abilitățile lui Rex, când în activitatea desfășurată de colegii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale în cazul înfracțiunilor de omor ce au avut loc în anul 2011, în localitatea Silistraru și în anul 2015, în localitatea Grădiștea, camaradul său patruped și-a adus o contribuție majoră în identificarea și prinderea celor patru criminali. În cei opt ani de activitate, câinele polițist Rex a participat aproape zilnic la antrenamente, aplicații practice, exerciții elaborate, dar și la numeroase misiuni, dând dovadă de rezistență fizică și psihică, disciplină și curaj, manifestându-se ca un veritabil câine polițist profesionist”, au transmis reprezentanții Biroului de Presă din cadrul IPJ Brăila.

După opt ani de activitate intensă, arată polițiștii, Rex, câinele polițist care a luat urma multor infractori periculoși își încheie activitatea de polițist din cauza unor probleme medicale specifice rasei de câine ciobănesc german.

Instructorul său spune cu emoție că Rex îi este un camarad pe cinste, prieten credincios și coleg de nădejde și că din punctul lui de vedere Rex a fost și rămâne un câine strălucit, pe care l-a adoptat și-l va îngriji în continuare cum se cuvine.

 

Gipsy ia urma infractorilor

În locul lui Rex, arată reprezentanții IPJ Brăila, în lupta cu infractorii a fost calificat tânărul Gipsy, alături de instructorul său, agentul șef de poliție Hîrjoghe Marian. Câinele este deja cunoscut la nivel național pentru isprăvile sale pozitive în ce privește sprijinul acordat polițiștilor în identificarea infractorilor, precum și a persoanelor dispărute.

După cum se mai arată în comunicatul IPJ Brăila, la rândul său, câinele polițist LIBAN a fost și el adoptat de către instructorul său, agent șef principal Ciocârlan Nelu, care îl va îngriji așa cum se cuvine. În locul său, polițistul își va desfășura activitatea alături de alți doi câini polițiști, respectiv câinele de detectare tutun BOB și câinele de detectare urmă SARA, doi câini care participă la misiuni și care deja au avut rezultate în cariera lor.

De asemenea, câinele polițist LIP a fost primit în adopție, cu căldură de către instructorul său, agent șef adjunct Stoica Alexandru, iar câinele polițist TUIA a fost adoptată de către instructorul său agent de poliție Caraman Ștefan Adrian.

Cei doi câini polițiști pensionați încă își așteaptă camarazii cărora să le predea simbolic ștafeta în activitate, întrucât, după ce vor absolvi cursul de calificare intervenție patrulare, agent șef adjunct Stoica Alexandru va lucra cu tânărul câine CEV, iar agent de poliție Caraman Ștefan Adrian cu câinele BELA.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii