Guvernul afgan şi armata americană au confirmat duminică moartea liderului grupării Statului Islamic în Afganistan Abdul Hasib, într-o operaţiune comună a forţelor americane şi locale, în estul ţării, la sfârşitul lui aprilie, relatează News.ro.
„Mai mulţi alţi reprezentanţi de rang înalt” ai organizaţiei au fost de asemenea ucişi, dar şi 35 de combatanţi, în acest raid efectuat de comandouri afgane în parteneriat cu forţele americane, precizează cartierul general al Forţelor americane în Afganistan, într-un comunicat.
Într-o declaraţie separată, preşedinţia afgană „confirmă că Abdul Hasib, liderul Statului Islamic-Khorasan (numele aripii locale a Statului Islamic în Afganistan) a fost ucis în provincia Nangarhar”, la frontiera cu Pakistanul şi fieful Statului Islamic.
Pentagonul a anunţat pe 29 aprilie, fără să poată să confirme acest lucru, moartea ”probabilă” a lui Abdul Hasib în cursul unei operaţiuni în care au fost ucişi doi rangers americani, posibil ucişi într-un ”friendly fire”.
„Această operaţiune comună reuşită constituie un nou pas important în campania noastră hotărâtă vizând aneantizarea SI-K în 2017”, subliniază şeful forţelor americane la Kabul, generalul John Nicholson, care dispune de 8.400 de oameni în Afganistan, în cadrul NATO.
„Este al doilea emir al Statului Islamic pe care-l ucidem în nouă luni, printre alţi zeci de şefi şi sute de combatanţi de-ai lor. De doi ani, SI-K duce o campanie barbară de asasinate, tortură şi violenţe împotriva populaţiei afgane, în special în sudul Nangarhar”, adaugă generalul Nicholson.
Pentagonul şi-a stabilit ca obiectiv să anihileze Statul Islamic în Afganistan în următoarele luni.
Foreţele americane amintesc că au lansat la începutul lui martie o ofensivă împotriva Statului Islamic cu scopul de a-i discola pe islamişti „şi de a transmite un mesaj clar Statului Islamic care să arate că nu va exista vreun sanctuar pentru combatanţii săi în Afganistan”.
„În acest stadiu, campania a permis eliberarea a jumătate din districtele de sub controlul Statului Islamic şi populaţiei să se întoarcă acasă”, dar şi „capturarea a sute de combatanţi” jihadişti.
Armata americană a lansat la jumătatea lui aprilie cea mai puternică bombă convenţională din arsenalul ei asupra unor poziţii subterane ale Statului Islamic în districtul Achin, în Nangarhar, care ar fi ucis 96 de jihadişti.