Mergi la conţinutul principal

Ședință CL la Ianca pentru micșorarea taxei de gunoi

* ”Consilierii PNL convoacă luni, în şedinţă extraordinară, Consiliul Local Ianca, pentru a solicita modificarea taxei de gunoi de la 22 lei/persoană, la 5 lei/persoană!”, explică Adin Boboc * ”Şedinţa este publică şi vă rog să fiţi prezenţi în număr cât de mare să susţineţi această propunerea de micşorare a taxei! Este momentul să ne facem dreptate!”, declară subprefectul PNL

 

 

”Consilierii PSD Ianca şi primarul Fănel Chiriţă nu îşi vor putea bate joc la infinit de locuitorii din Ianca şi satele componente! Nu îi vor putea jecmăni la nesfârşit! Impunerea taxei pe gunoi la 22 lei/persoană/lună este picătura care a umplut paharul abuzurilor întreprinse de PSD în Ianca. Vorbim despre o taxă enormă, aberantă şi, foarte grav, nejustificată”, atacă subprefectul liberal Adin Boboc, într-un comunicat trimis presei.

 

Sursa citată explică: ”Codul Administrativ ne permite să convocăm Consiliul Local cu 30% din numărul consilierilor. Avem numărul necesar de consilieri locali, aşa că am demarat procedurile de convocare a Consiliului Local Ianca în şedinţă extraordinară în data de 27 martie, ora 15,00, pentru a modifica taxa de gunoi şi a o aduce la un preţ corect, fundamentat pe realitate. Şedinţa Consiliului Local Ianca se organizează la iniţiativa consilierilor locali ai Partidului Naţional Liberal - Alexe Rădel, Buzea Daniel, Bicoiu Iuliana Doiniţa, Grozea Emilian, Manole Ionel, Vlad Relu Alin şi a consilierului independent Ciucaşu Viorel, care au semnat şi depus un proiect de modificare a HCL nr.15/28.02.2023 privind reducerea taxei de gunoi de la 22 lei/persoană/lună, la 5 lei/persoană/lună. Referatul de fundamentare a proiectului de modificare a HCL nr.15/28.02.2023 este întocmit pe baza cantităţilor REALE de deşeuri colectate de pe raza UAT Oraş Ianca, în perioada 1-15 martie 2023”.

 

Cum s-au făcut calculele

 

Subprefectul Adin Boboc detaliază și cum au ajuns liberalii la tariful de 5 lei/lună/persoană. ”În jumătate de lună au fost colectate în total (utilizatori casnici + agenţi economici) aproximativ 50 tone de deşeuri, ceea ce înseamnă că într-o lună de zile se vor colecta 100 tone. Ţinând cont că 30% din deşeuri provin de la agenţii economici, iar restul de 70% de la utilizatorii casnici (8.500 persoane), rezultă următoarele calcule:

            70 tone X 618,38 lei/tona = 43286,60 lei/lună

            43286,60 lei/lună : 8.500 persoane = 5,09 lei/persoană/lună

 

Plecând de la acest raţionament şi conform HCL nr.15/28.02.2023, în care se menţionează că "taxele de salubrizare se ajustează periodic prin hotărârea Consiliului Local, în funcţie de cantităţile REALE gestionate", PNL propune spre aprobare modificarea taxei pe gunoi de la 22 lei/persoană/lună, la 5/lei/persoană/lună”.

 

Liberalii cer susținerea locuitorilor

 

 Subprefectul PNL Adin Boboc: ”Invit pe această cale locuitorii oraşului Ianca şi ai satelor componente să susţină proiectul de modificare a taxei pe gunoi prin prezenţă fizică la şedinţa Consiliului Local, care este publică şi se va desfăşura la sediul Primăriei, în data de 27 martie, ora 15,00. (...)

           

 

Primarul Chiriţă pune biciul pe oameni şi îi obligă să plătească o taxă enormă, în condiţiile în care are la dispoziţie 22 miliarde lei pentru plata gunoiului, bani pe care îi poate folosi la nevoie şi îi poate recupera mai apoi de la oameni, din plata taxei de salubrizare. (...) Să ne explice în ce bază au stabilit o taxă de 4,4 ori mai mare faţă de cea reală. Una e să plăteşti 60 lei/persoană/an şi cu totul alta 264 lei/persoană/an”.

 

           

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro