* este vorba despre fosta Școală nr. 19 din cartierul Brăilița, care a fost scoasă din funcțiune de câțiva ani, iar în prezent a devenit un adevărat focar de infecție, din cauza unora dintre locatarii zonei * aceștia au descompletat gardul, apoi au început să arunce tot felul de deșeuri în curtea unde, pe vremuri, se jucau copiii aflați în recreație
Medicul legist brăilean Gina Ilie, fost consilier local, care locuiește în cartierul Brăilița, se declară exasperată de focarul de infecție cauzat de halda de deșeuri formată ilegal în curtea fostei școli nr. 19, aflată la intersecția străzii Smârdan cu strada Cezar Petrescu. ”Este o mizerie de nedescris, mirosurile au devenit insuportabile. Sunt tot felul de gunoaie aruncate aici, iar din cauză că gardul școlii a fost descompletat, intră cine vrea și cine nu vrea în interior. Se aduc inclusiv cai la păscut, care lasă în urmă dejecții. Este un focar de infecție și nu ia nimeni nicio măsură. Am făcut curățenie de mai multe ori, pe cheltuiala familiei noastre, dar nu se mai poate continua așa, ar trebui ca Primăria să se implice, să pună o cameră de luat vederi ca să îi identifice pe cei care aruncă deșeuri și să îi amendeze. Am făcut sesizări către conducerea Primăriei, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Școala aceasta nu mai funcționează de câțiva ani, iar clădirile au început să se deterioreze, când bate vântul mai tare zboară tablele de pe acoperiș. De ce nu se face ceva cu acest teren? Eventual un teren de sport pe care să se joace copiii din cartier?!”, se întreabă retoric medicul Gina Ilie, șeful Serviciul de Medicină Legală Brăila.
Viceprimarul Doinița Ciocan ne-a declarat că sesizarea referitoare la situația din incinta fostei școli din cartierul Brăilița a fost dată spre rezolvare Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală Brăila, care urmează să iginizeze zona. ”Nu e prima dată când facem curățenie acolo, dar din păcate cei care locuiesc în zonă continuă să arunce deșeuri, profitând și de faptul că gardul a fost descompletat. Vom încerca să înlocuim și acele panouri lipsă din gard, ca să împiedicăm accesul în incinta fostei școli”, ne-a declarat viceprimarul Ciocan. În ceea ce privește încredințarea terenului unui eventual investitor, pentru ca acestuia să i se dea o utilitate, ca să nu mai fie folosit drept groapă de gunoi de brăilenii lipsiți de bun simț, Doinița Ciocan ne-a declarat că deja s-a făcut o licitație pentru închirierea spațiului în cauză, iar un investitor și-a manifestat intenția de a face acolo un teren de sport. Până la urmă, afacerea a căzut, deoarece termenul de închiriere prevăzut în contract era de doar 10 ani, iar agentul economic a considerat că investiția este prea mare pentru o perioadă atât de scurtă. ”O să organizăm o nouă licitație pentru închirierea acele incinte, de data aceasta pentru o perioadă de cel puțin 15 ani”, ne-a declarat viceprimarul Ciocan.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla și cu sediul fostei școli, o clădire cu arhitectură deosebită, ce pare încă suficient de trainică încât să poată fi folosită pe viitor, după o minimă reabilitare.