* primarul Marian Dragomir a vizitat, săptămâna aceasta, șantierul deschis la viitorul Orășel al Copiilor, proiect de 9,5 milioane de lei implementat în colaborare cu Consiliul Județean, cu termen de finalizare în martie 2023 * Orășelul Copiilor va include peste 4.000 mp de alei pietonale, peste 3.100 mp spații verzi, Skate Park, Bike Park, zone de recreere, Parc Dinamic, Fitness, zonă educațională, zone pentru copiii mici și mari cu echipamente de cățărat, tiroliană, leagăne și trambuline * "Montăm, deja, echipamente în zona Copiilor Mari. Urmează Zona Copiilor Mici", a spus reprezentantul "Sport Play" SRL Cluj, firma care instalează echipamentele
Proiect de anvergură, de 9.464.592 lei, implementat de Primăria Municipiului Brăila (6.964.982 lei) și Consiliul Județean Brăila (2.500.000 de lei) care va transforma vechiul loc de joacă din Parcul Monument într-un magnific Orășel al Copiilor și Skate Parc cum nu a mai văzut Brăila. Lucrările se desfășoară, concomitent, pe toate amplasamentele.
Săptămâna aceasta, primarul Marian Dragomir, însoțit de șefii de direcții din cadrul Primăriei Municipiului, a vizitat șantierul viitorului Orășel al Copiilor, pentru a se asigura că lucrările programate sunt în grafic. "Montăm, deja, echipamentele în Zona Copiilor Mari. Urmează Zona Copiilor Mici. Concomitent, se lucrează în zona Corabiei, Zona Dinamic și Zona Fitness. Avem toate instalațiile pregătite pentru toate zonele", a precizat reprezentantul SC "Sport Play" SRL Cluj, firma care se ocupă cu montarea echipamentelor în Orășelul Copiilor.
Proiectul "Amenajare Orășelul Copiilor și Skate Park în Parcul Monument", început în primăvara acestui an, are termen de finalizare la data de 25 martie 2023. Proiectantul lucrărilor este SC "Element Design" SRL Iași, iar constructorul SC "Concivia" SA Brăila. Potrivit contractului, termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni.
Amplasamentul viitorului Orășel al Copiilolor este împărțit în mai multe zone specifice. Prima zonă, intitulată Parc Dinamic, se întinde pe o suprafață de 2.750 mp și cuprinde leagăne cuib, trambulină păianjen, complex Oxygen și complex de cățărat (turn). Celei de-a doua zone, Skate Park, îi este alocată o suprafață de circa 1.100 mp, cu Quartier Pipe, Big Bank, Mine Pipe, Semipiramidă, Fun Box, Table, Bank, Slide, Ledge și Boal. Viitorul Bike Parc, de 1.075 mp, reprezintă o amenajare a terenului natural între arborii existenți, destinată bicicliștilor. Aici, se vor forma rampe de pământ natural tasat, pentru a avea o bună rigiditate.
Căsuțe pentru păsări, fitness și grădinărit urban în Orășelul Copiilor
Zona de recreere, de aproape 3.000 mp, se va afla în imediata vecinătate a Orășelului Copiilor propriu-zis și va fi destinată tuturor categoriilor de vârstă. Zona va fi amenajată cu băncuțe fără spătare așezate în jurul copacilor din parc. Cea de-a cincea zonă, Fitness și Gym, de 1.312 mp, va cuprinde bare cu inele, echipamente pentru exersarea mușchilor spatelui și abdomenului, echipamente pentru exersarea mușchilor picioarelor și a pieptului, echipamente pentru exersarea mușchilor șoldurilor.
Zona educațională, cea mai întinsă din Orășelul Copiilor (4.144 mp), va fi dedicată activităților cu scop educativ. Aici vor fi desfășurate activități de cunoaștere a plantelor, vor fi amplasate 20 căsuțe pentru păsări și va fi montat mobilier urban specific, cu iluminare led și supraveghere video. Următoarea zonă, Zona de grădinărit urban (1.747 mp) e menită "să genereze un ecosistem accesibil tuturor celor care vor să aprofundeze cadrul natural al plantelor, mamiferelor etc". În cadrul acestui proiect, se vor reface aleile existente și vor fi amplasate jardiniere cu vegetație.
Cea de-a opta zonă, Zona Corabiei din Orășelul Copiilor (1.599 mp) cuprinde un complex tematic "Corabie și Far", leagăne cuib, carusel, balansoare, figurine arc și pod pentru balans. Zona Copiilor Mici (1 an) din Orășelul Copiilor va avea 1.151 mp și va cuprinde: turn cu topogan, căsuța din pădure, carusel, leagăne, balansoare, cadru pentru plante, stâlpi echilibristică și bârne echilibristică.
Următoarea zonă, Zona Copiilor "Mari" (de la 4 ani) va avea circa 2.000 mp și va cuprinde: complex activități Goblin (organizat pe două-trei niveluri, cu două căsuțe pentru turnuri, topogane și pasarelă, echipament de cățărat (plasă de pescuit), echipament de cățărare, punte mobilă, pod mobil, ansamblu complex activități, stâlpi de cățărare, leagăne-cuib floare, cuib elf, traseu zig - zag și tiroliană dispusă la o distanță de 30 de metri.
Demn de menționat este faptul că, pe toate zonele enumerate mai sus va fi amplasat mobilier urban (băncuțe, coșuri de gunoi și corpuri de iluminat). Viitorul Orășel al Copiilor va include nu mai puțin de 4.287,40 mp de alei pietonale și 3.128 mp de spații verzi.
"Intrarea copiilor va fi gratuită, deoarece orice poveste frumoasă se repetă din generație în generație cu dragoste, ne aduce bucurie, relaxare și ne readuce pașii în locurile dragi ale copilăriei, în Orășelul Copiilor!", a spus primarul Marian Dragomir.