* gândită pentru curse de agrement, nava a fost lansată la apă în vara anului trecut * între timp, au fost stabilite tarifele de închiriere și i s-a amenajat un ponton pentru îmbarcarea/debarcarea pasagerilor, însă cursele regulate nu vor putea începe până la rezolvarea crizei sanitare * pentru anul 2021, biletul pentru pasageri, curse regulate, va fi de 15,6 lei/oră, iar închirierea navei pentru curse private se va face contra sumei de 342,33 lei/oră - în marș și 98,1 lei/oră - în staționare
Lansată la apă încă din luna iunie a anului trecut, șalupa “Chira Chiralina”, comandată de Primăria Brăila și construită într-un șantier naval constănțean de firma “Cirus Plast” Constanța, stă deocamdată la mal, doarece autoritățile locale evită să organizeze curse în perioada pandemiei. Așa cum v-am mai informat, nava are o lungime de 16 metri și o capacitate de 25 locuri, fiind destinată curselor de agrement. Proiectul privind dotarea Primăriei Brăila cu o șalupă proprie a demarat în 2017, la inițiativa primarului Marian Dragomir care declara la vremea respectivă că a văzut la Mangalia o astfel de navă aflată la dispoziția publicului pentru plimbări pe mare, cu tarife suficient de mici încât să își poată permite oricine o cursă.
Costurile de producție au fost acoperite aproape integral cu fonduri europene nerambursabile, accesate prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Concret, valoarea șalupei este de 975.000 lei, din care 907.500 lei reprezintă fonduri europene, iar 67.000 lei contribuția Primăriei Brăila, de la bugetul local.
În vara anului trecut, când șalupa a fost livrată de șantierul naval constănțean, primarul Dragomir a precizat că s-a ales denumirea “Chira Chiralina” - arhetipul frumuseții feminine brăilene - deoarece “trebuie să existe o poveste, o legendă care să dea o notă de mister de care să-ți aduci aminte mereu cu plăcere ...”. În altă ordine de idei, denumirea “Brăila”, care ar fi fost prima variantă aleasă de Primărie, era deja rezervată de un alt vas.
Între timp, autoritățile locale au stabilit tarifele pentru exploatarea navei, acestea fiind aprobate prin vot de Consiliul Local Municipal. Astfel, au fost aprobate tarifele pentru anul 2020, care însă nu au mai fost aplicate, din moment ce șalupa nu a putut fi folosită. Totodată, au fost adoptate și tarifele pentru anul în curs, 2021, ajustate la rata inflației. Pentru anul trecut, tariful pentru închirierea completă a navei de pasageri ”Chira Chiralina”, de către grupuri de pasageri, pentru curse private, era de 329,80 lei per oră - în marș, și de 94,50 lei/oră - în staționare. Tariful pentru curse de agrement pe bază de bilet a fost, în 2020, de 15 lei pe oră.
Anul acesta, ajustat la rata inflației, tariful pentru curse private făcute prin închirierea navei este de 342,33 lei/oră - în marș, și 98,1 lei/oră - în staționare. La cursele uzuale, tariful pe bază de bilet pentru pasageri va fi anul acesta 15,6 lei/oră.
Ponton construit special pentru „Chira Chiralina”
În ceea ce privește plimbările care vor putea fi efectuate cu șalupa ”Chira Chiralina”, autoritățile locale se gândeau la curse în rada Portului Brăila, curse în jurul Insulei Mici a Brăilei sau chiar curse între Brăila și Galați.
Pentru ca îmbarcarea să fie cât mai facilă, Primăria a comandat, în toamna anului trecut, realizarea unui ponton dedicat acestei nave, care este deja gata, fiind amplasat în dreptul scenei de pe Esplanadă. Pontonul a fost făcut cu bani de la bugetul local, costul final fiind 249.999 lei, după cum ne-a informat conducerea Serviciului de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară din cadrul Primăriei Brăila. Licitația pentru realizarea pontonului a fost câștigată de firma brăileană ”Dunav”. Primarul Marian Dragomir ne-a precizat că pontonul respectiv este strict pentru îmbarcarea/debarcarea pasagerilor, șalupa aflată în repaus fiind ținută lângă nava ”Lacu Sărat”, acolo unde există deja personal angajat pentru pază și întreținere.
”Sperăm ca din primăvara sau cel mai târziu din vara acestui an să putem începe efectuarea curselor de pasageri pentru care este destinată șalupa «Chira Chiralina». Totul depinde de evoluția pandemiei de coronavirus”, ne-a declarat edilul-șef al Brăilei.
Deocamdată, șalupa este folosită doar ocazional, la diverse evenimente, cum a fost cel din ziua Bobotezei, când a fost pusă la dispoziția preoților pentru lansarea la apă a unei cruci de flori.