• o bucată de gheaţă s-a desprins, în urmă cu câteva zile, de pe clădirea Teatrului Maria Filotti şi a lovit în plin o femeie de pe trotuar • aceasta a scăpat cu viaţă, iar echipajul de poliţie care a cercetat incidentul a constatat că vina a fost a ei, pentru că a ignorat banda de delimitare ce avertiza trecătorii că trebuie să ocolească zona • obligaţia de a îndepărta ţurţurii şi zăpada de pe acoperiş aparţine proprietarilor clădirilor • pompierii intervin doar în cazul instituţiilor de stat care administrează clădiri înalte, cu acces dificil pe acoperiş
La fel ca şi în anii trecuţi, ţurţurii formaţi la streşinile clădirilor din centrul vechi al Brăilei pot fi foarte periculoşi pentru persoanele aflate pe trotuarele de dedesubt. A simţit-o pe propria piele o femeie care, vineri, 13 ianuarie, a fost lovită de o bucată de gheaţă căzută de pe acoperişul teatrului “Maria Filotti”. Brăileanca se afla în Piaţa Traian şi a ignorat faptul că o porţiune a trotuarului era înconjurată de o bandă din plastic ce avertiza trecătorii că trebuie să ocolească zona. A trecut peste banda respectivă şi a continuat să circule pe trotuar, pe lângă faţada impunătoarei clădiri a teatrului, iar inevitabilul s-a produs. Un ţurţure s-a desprins de pe streaşină şi i-a căzut în cap, provocându-i o leziune destul de serioasă. La faţa locului a sosit imediat un echipaj SMURD, dar şi un echipaj al Poliţiei, care a verificat din vina cui s-a produs incidentul. Lucian Sabados, directorul teatrului “Maria Filotti”, ne-a declarat că instituţia sa nu a avut nicio vină, deoarece delimitase zona periculoasă. “Noi nu avem personal specializat pentru îndepărtarea ţurţurilor. N-am cum să pun maşiniştii teatrului să facă aşa ceva fiindcă, dacă se întâmplă vreun accident, se consideră accident de muncă, din moment ce aceştia nu sunt abilitaţi să desfăşoare astfel de operaţiuni. Nu au nici instrumentele necesare. Singurii în măsură să îndepărteze ţurţurii sunt pompierii, care au în dotare o cange specială. De altfel, vineri, după ce s-a produs acel accident cu doamna respectivă, am făcut o solicitare oficială către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar pompierii au sosit destul de repede la faţa locului şi au îndepărtat ţurţurii de pe latura dinspre Piaţa Traian, iar pe latura dinspre strada Mihai Eminescu au dat jos zăpada acumulată la marginea acoperişului, în două valuri destul de mari”, ne-a declarat directorul Sabados.
Brăileanca accidentată de bucata de gheaţă a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, pentru îngrijiri medicale. Din câte spune directorul teatrului “Maria Filotti”, aceasta şi-ar fi recunoscut vina de a fi ignorat banda de avertizare, intrând în zona periculoasă. “Acelaşi lucru l-a constatat şi echipajul de Poliţie venit să cerceteze incidentul”, ne-a mai declarat Lucian Sabados.
Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, lt. col. Ştefan Stoian, precizează că pompierii intervin pentru îndepărtarea ţurţurilor doar la solicitarea instituţiilor statului care administrează clădiri înalte. În cazul clădirilor proprietate privată, ţurţurii şi zăpada de pe acoperiş intră în sfera obligaţiilor proprietarilor. “Dacă nu au posibilitatea de a interveni în siguranţă pentru îndepărtarea ţurţurilor, proprietarii sunt obligaţi să ia măsura delimitării zonelor periculoase”, a punctat lt. col. Stoian.
În ultimele zile, pompierii brăileni au avut intervenţii pe astfel de situaţii, la teatru, la muzeul din Piaţa Traian, la şcoala Waldorf de pe Calea Călăraşilor, la sediul Paşapoartelor, pe Calea Galaţi, şi la liceul Murgoci, de pe Calea Călăraşilor.