Ţi-ai abandonat maşina pe domeniul public, te-ai ars! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ţi-ai abandonat maşina pe domeniul public, te-ai ars!

Poliţia Locală Brăila susţine că a luat în serios semnalul de alarmă tras de comitetul de iniţiativă al Asociaţiei "Brăila, capitală culturală europeană 2021". Reamintim că, săptămâna trecută, unul dintre membrii fondatori ai acestui comitet, omul de afaceri Cristian Nicolae, a luat poziţie împotriva celor care ocupă abuziv domeniul public, depozitându-şi autovehiculele pe străzile municipiului luni de zile în acelaşi loc. Acesta a oferit şi câteva exemple concrete, cu fotografii de maşini care sunt parcate de foarte mult timp în acelaşi loc, îndemnând cât mai mulţi brăileni să facă acelaşi lucru.
Drept răspuns, Poliţia Locală a ieşit pe teren, identificând câteva autovehicule parcate de foarte mult timp în aceeaşi locaţie. Este vorba despre 7 astfel de maşini, situate pe străzi precum Belvedere, Vadul Schelei, Împăratul Traian, Ana Aslan, Griviţei, Goleşti, Petru Maior şi Mărăşeşti. Proprietarii vehiculelor în cauză au fost somaţi să elibereze domeniul public, iar şase dintre ei s-au conformat. Într-un singur caz, pe Str. Mărăşeşti, proprietarii nu s-au grăbit să mute autovehiculul care le-a atras atenţia poliţiştilor locali, deoarece stătea în aceeaşi poziţie de peste un an de zile, conform mărturiilor locatarilor străzii. Este vorba despre un Ford care aparţine societăţii "Gambino Control" SRL din Bucureşti. Autovehiculul a fost ridicat de Poliţia Locală, cu ajutorul echipei de lucru a "Braicar" SA, fiind dus într-un spaţiu de depozitare special, de unde proprietarul îl va putea recupera numai după achitarea unor taxe.
Curios este faptul că printre maşinile luate în vizor de agenţii Poliţiei Locale nu s-au aflat şi cele menţionate de brăileanul Cristian Nicolae, care se aflau şi încă se află pe străzi precum Calea Călăraşilor, Frumoasei sau Bastionului. Directorul Traian Jipa spune că vor fi verificate şi acestea în perioada următoare. "Vom ţine cont de toate sesizările primite de la cetăţeni. Invit pe toţi cei care ne pot semnala astfel de situaţii să o facă la numărul de telefon 0785.265.025, sau la adresa de mail politialocalabr@yahoo.com, la orice oră din zi şi din noapte", ne-a declarat Jipa.

"Aici o las, că nu am unde să o duc!"

Există, totuşi, situaţii când autorităţile nu aplică cu stricteţe maximă reglementările existente. De exemplu, proprietarul autoturismului care este ţinut luni de zile, sub o prelată, pe Str. Bastionului, spune că nu are de gând să îl ducă în altă parte, fiindcă nu are unde. "Eu circul foarte rar cu această maşină, e adevărat, dar nici nu se poate spune că am abandonat-o. O ţin sub prelată pentru că mi-au lovit-o mai demult cei care vin să ia gunoiul de pe stradă. Dar maşina e nouă, nu e vreo vechitură. N-am unde să o duc în altă parte, în curte nu pot să o bag, deci o ţin în stradă", ne-a spus brăileanca Ileana Ilie. La întrebarea adresată de reporterul nostru dacă e în regulă ca o maşină să stea sub prelată pe domeniul public, nemişcată cu lunile, conducerea Poliţie Locale ne-a spus că a dat dispoziţie să se verifice situaţia la faţa locului şi că s-a constatat că nu este nicio problemă, fiindcă autoturismul în cauză nu încurcă circulaţia.
În temeiul Legii 421, poliţiştii locali consideră ca fiind abandontate acele vehicule care stau cel puţin un an în aceeaşi poziţie. Pentru acestea există o procedură specială, care presupune somarea proprietarului să mute maşina. Dacă proprietarul nu se conformează, atunci se mai face o somaţie privind ridicarea maşinii în termen de trei zile apoi, în baza unei dispoziţii eliberate de primarul oraşului, vehiculul este ridicat de pe domeniul public şi valorificat în beneficiul municipalităţii. "În general, proprietarii îşi iau maşinile de pe domeniul public încă de la prima somaţie. Rar se întâmplă să ajungem în situaţia de a le ridica noi", ne-a declarat Dumitru Hahui, directorul adjunct al Poliţiei Locale Brăila. Potrivit acestuia, în ultimii cinci ani, Poliţia Locală a identificat 1.158 de autovehicule abandonate sau fără stăpân. Dintre acestea, 1.135 au fost ridicate de proprietari ca urmare a somaţiilor primite, şi doar 23 au fost ridicate de municipalitate.
Un alt instrument aflat la dispoziţia Poliţiei Locale este Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 5 din 2003, care prevede că staţionarea unui autovehicul pe domeniul public pe o perioadă mai mare de 15 zile, împiedicând activitatea de salubrizare, se sancţionează cu amendă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro