* o femeie de 71 de ani a fost victima unei înşelăciuni pe internet, ea fiind lăsată fără bani de un escroc pe care îl credea general american şi i-a promis că o ia de soţie * povestea de dragoste nu s-a sfârşit prea bine, ci a costat-o pe brăileancă 36.900 euro * ea a anunţat la Poliţie că a fost înşelată
Dragoste neîmpărtăşită pe Facebook, cu costuri de aproape 40.000 de euro. O femeie din Brăila, în vârstă de 71 de ani, a crezut vorbele de amor ale unui “general american”. A fost convinsă că şi-a găsit soţul ideal, numai că nu s-a gândit că falsul american avea să o lase cu buzunarele goale.
Potrivit poliţiştilor, la data de 27 martie, o femeie a sesizat Poliţia Municipiului Brăila cu privire la faptul că a fost victima unei înşelăciuni pe Internet şi a rămas fără suma de 36.900 euro. Cum dragostea nu ţine cont de vârstă şi distanţă, brăileanca septuagenară a fost învăluită de sentimente care nu au mai lăsat-o probabil să se gândească că poate fi păcălită. A dat banii şi acum plânge. “Convinsă că şi-a găsit iubirea pe Internet şi că poate avea un viitor alături de un american bogat, brăilenca şi-a dat economiile pe mâna unui escroc. Femeia le-a relatat poliţiştilor faptul că, în cursul lunii februarie a acestui an, a cunoscut pe Facebook un bărbat care a pretins că este general în armata americană şi au decis să se căsătorească. Pentru a o convinge de bunele sale intenţii, în cursul lunii martie,« americanul» i-a promis că îi va trimite în România, printr-o firmă de curierat, o moştenire de familie, cu condiţia ca femeia să îi trimită diferite sume de bani. Fără a-şi pune prea multe întrebări, în mai puţin de zece zile, brăileanca a transferat către conturi din Germania şi Turcia, pe numele a două persoane necunoscute, suma totală de 36.900 euro”, a precizat subinsp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al Inspşectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Moştenirea despre care vorbea americanul nu a mai apărut, astfel că femeia a înţeles abia atunci că a fost înşelată. A cerut sprijinul poliţiştilor pentru identificarea autorului şi recuperarea prejudiciului.
Internetul - unealtă a escrocilor
Poliţiştii atrag atenţia cu privire la capcanele de pe internet. Prin intermediul Internetului se pot crea uşor false identităţi, în scopul obţinerii de profituri de pe urma persoanelor naive, dornice de câştiguri uşoare, care nu cunosc minimele măsuri de precauţie privind utilizarea reţelelor de socializare sau neglijează luarea acestora. “Oamenii ajung să cadă în plasa infractorilor care îşi creează profiluri de persoane de încredere, sesizează vulnerabilităţile şi află dorinţele celor pe care urmăresc să îi înşele şi se folosesc de informaţiile puse cu generozitate la dispoziţie de aceştia (date personale, date despre veniturile familiei, bunurile deţinute, perioadele dificile din punct de vedere emoţional prin care trec). Iar dacă persoanele vizate sunt vârstnici ale căror cunoştinţe privind riscurile utilizării Internetului sunt limitate, atunci şansele de reuşită ale infractorilor cresc considerabil”, precizază poliţiştii.
Pentru ca experienţa utilizării reţelelor de socializare să fie lipsită de evenimente neplăcute, poliţiştii recomandă:
- fiţi zgârciţi cu informaţiile personale pe reţelele de socializare. Evitaţi să daţi detalii importante despre dumneavoastră în profilul personal de pe un astfel de site;
- restricţionaţi accesul la postările dumneavoastră, astfel încât să poată fi vizualizate doar de prieteni;
- pentru fiecare cont online, trebuie să folosiţi parole diferite, constând în combinaţii lipsite de logică de cifre, litere mici şi majuscule, caractere speciale;
- nu divulgaţi nimănui parolele conturilor dumneavoastră de pe reţelele de socializare;
- nu acceptaţi cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoaşteţi şi în realitate, chiar dacă pare că aţi avea prieteni comuni;
- dacă alegeţi să conversaţi online cu persoane necunoscute, nu le trimiteţi fotografii cu dumneavoastră, membrii familiei sau prietenii; nu uitaţi că încrederea se dobândeşte în timp. Doar pentru că persoana cu care vorbiţi online are o fotografie de profil şi un nume, nu înseamnă că aceea este adevărata sa identitate.
Cum recunoaşteţi posibilii escroci şi ce faceţi pentru a nu le cădea în plasa?
După cum arată poliţiştii, escrocii sunt persoane inteligente, înzestrate cu perspicacitate şi capacitate de a se adapta rapid la împrejurări noi, atribute care îi ajută să găsească cu uşurinţă motive ori explicaţii pentru anumite situaţii şi a menţine în eroare victimele. Infractorii se folosesc de sentimentele victimei pentru a o manipula. Sunt câteva aspecte care ar trebui să atragă atenţia că este vorba despre un escroc: dacă “iubitul” de pe internet cere conversaţie în privat, trimite mesaje vagi, care conţin greşeli de exprimare, are un profil online care nu corespunde cu ceea ce declară, invocă mereu scuze de tipul “camera mea web nu funcţionează”, “nu am bani să vin să ne întâlnim”.
Pentru a nu ajunge în situaţia de victimă, persoanele abordate online trebuie să fie extrem de atente, să încerce să afle cât mai multe date despre persoana cu care vorbesc vorbiţi şi să evalueze permanent riscurile. “Nu trimiteţi niciodată necunoscuţilor, indiferent de motivul solicitării, bani, datele cardului ori alte detalii financiare sau copii ale actelor personale; dacă vreţi să vă întâlniţi cu o persoană cunoscută pe Internet, spuneţi familiei ori prietenilor locul şi perioada; nu acceptaţi imediat o propunere ce pare foarte tentantă”, atenţionează poliţiştii.
ATENŢIE: Nu tot ceea ce vedeţi pe Internet este adevărat! Fiţi suspicioşi şi vigilenţi! Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că vă aflaţi în vizorul unui escroc.