Mergi la conţinutul principal

Ţăranii brăileni nu prea s-au îngrămădit la vot

• ieri după-amiază, prezenţa la urne era scăzută, chiar şi în secţiile care în mod tradiţional, la alegerile locale sau parlamentare, se pot lăuda cu un procentaj foarte bun • mulţi dintre sătenii care au mers, totuşi, să voteze la europarlamentare nu au cerut buletine şi pentru referendum • au fost, însă, şi alegători din mediul rural care au votat pentru că s-au săturat de corupţii din funcţii publice

 

În mediul rural brăilean, prezenţa la vot nu era prea încurajatoare, în miezul zilei din duminica alegerilor. Până la ora 12.30, de exemplu, în Secţia nr. 243 din comuna Şuţeşti votaseră doar 100 din cei 1.200 de alegători arondaţi. Asta deşi slujba de la biserică se terminase de ceva vreme, iar în logica alegerilor din anii trecuţi lumea care fusese la slujbă ar fi trebuit să treacă şi pe la urne în drum spre casă. De data asta însă, lucrurile n-au mai funcţionat chiar aşa. “Poate că nici nu a fost prea multă lume la biserică duminica asta, fiindcă mulţi s-au dus marţi, că a fost slujbă mare, de Sfinţii Constantin şi Elena. Sperăm să iasă lumea la plimbare, după-amiază, şi să treacă şi pe la secţia de votare”, ne-a prezentat pe scurt situaţia Marioara Toică, locţiitorul preşedintelui secţiei de votare respective.  Cine a vrut neapărat să voteze însă, a făcut-o cu sau fără să treacă mai înainte pe la biserică. Unul dintre alegătorii conştiincioşi din Şuţeşti este Caraman Mitică, un pensionar în vârstă de 82 de ani care ne-a arătat cu mândrie cartea de identitate plină de abţibilduri lipite pe spate, ca dovadă că a votat de fiecare dată, de când cu democraţia. În drum spre secţie, nea Mitică ne-a spus că o să pună ştampila pe partidul care “ne-a mărit pensiile şi ne-a promis că ne mai dă...”. Bătrânul părea hotărât să voteze şi la referendumul pentru Justiţie, cu toate că nu prea era dumirit despre ce este vorba. “Ce scrie acolo nici nu prea ştiu, dar o să votez, cum să nu?!”.

Prezenţă foarte scăzută era şi în unica secţie amenajată în satul Mihail Kogălniceanu, comuna Şuţeşti, într-o şcoală al cărei tavan mai are puţin şi se prăbuşeşte. Din 298 de alegători arondaţi, până la ora 13.00 votaseră doar 43, dintre care unii nici măcar nu erau localnici ci îşi exercitaseră dreptul electoral pe listele suplimentare. Constantin Surugiu, 60 de ani, este fiu al locului, însă în prezent are domiciliul stabil în Galaţi. În satul Mihail Kogălniceanu se află gospodăria părintească, pe la care mai trece din când în când, ca să vadă ce mai e de făcut. Ieri, în ziua votului, dacă tot a ajuns în sat a ţinut neapărat să îşi exprime opţiunea. “Am votat pentru mai bine, pentru noi, ăştia bătrânii, dar şi pentru tinerii care vin în urma noastră. Am votat şi la referendum, că nu mai vrem corupţi în funcţii de conducere...”, ne-a spus bărbatul.

La câţiva kilometri de Mihail Kogălniceanu, în comuna Movila Miresii, preşedintele secţiei nr. 213, Nicolae Răileanu, era sceptic că se va atinge o prezenţă mai mare de 40%, cu toate că, în mod normal, la secţia respectivă se înregistrează o prezenţă peste media pe judeţ. “La alegerile parlamentare sau locale, avem de obicei o prezenţă de peste 70%. Chiar şi la referendumul pentru familia tradiţională am avut 46%, cea mai bună participare la nivel de judeţ. La europarlamentare însă, nu prea vine lumea. Astăzi sperăm la 40%, la alegeri. La referendum, nu pot să dau un prognostic”, ne-a spus preşedintele secţiei 213.

În ciuda acestor prognoze pesimiste, unii localnici din Movila Miresii păreau decişi, totuşi, să nu renunţe la dreptul lor de a vota chiar dacă, la ţară fiind, aveau treabă inclusiv în ziua de duminică. Pe Lucian Gheorghe, 51 ani, l-am găsit păzind o cireadă de vaci, lângă drumul care leagă Movila Miresii de Gemenele. “Mai pe seară, după ce duc vacile acasă, merg şi eu la votare, cum să nu?! Votez şi la referendum, dar măcar să se respecte ce vrea lumea, să nu votăm degeaba!”, ne-a spus Gheorghe.

Acelaşi scepticism l-am găsit şi la Marcu Georgel, un bărbat de 36 de ani din comuna Gemenele, care, după ce a votat atât la europarlamentare cât şi la referendum, ne-a mărturisit că nu crede că votul său va conta prea mult. “Am votat pentru că nu mai vreau corupţi în ţara mea, numai că ceea ce vrem noi nu prea contează, că ăia de la putere fac tot ce vor ei”, ne-a zis Georgel. Acesta a lucrat ca sudor în Franţa timp de aproape 10 ani, dar de ceva vreme s-a întors acasă, la Gemenele. “Aici muncesc cu ziua pe unde apuc, că n-am unde să mă angajez, iar ca să fac naveta până la Brăila nu prea se merită”, ne-a spus alegătorul care, în speranţa că va vedea, totuşi, o schimbare în bine, a mers să voteze.

La secţia din Gemenele, până la ora 13.25, votaseră ieri pentru alegerile parlamentare 300 de persoane şi numai jumătate dintre acestea solicitaseră buletine de vot şi pentru referendum.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro