După ce în urmă cu aproape o săptămână judeţul Brăila s-a confruntat cu prima suspiciune de infecţie cu virusul West Nile, iată că judeţul vecin, Galaţi, înregistrează primul caz confirmat, după cum a anunţaţ joi, Ministerul Sănătăţii. Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat în România la o lună de la punerea în funcţiune a sistemului de supraveghere privind această maladie. După cum a precizat consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, citat de MEDIAFAX, este vorba despre o femeie 37 de ani, din judeţul Galaţi, internată în spital, starea acesteia fiind bună. Cele mai afectate zone sunt în general cele de pe malul Dunării, singura măsură care poate fi luată fiind combaterea "populaţiei de ţânţari infecţioşi" care transmit această maladie. Geza Molnar a ţinut să precizeze că nu se poate vorbi despre o epidemie, ci doar de un caz punctual.
După cum ne-a precizat dr. Andreia Gavrilescu, şef Serviciu Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, suspiciunea care a apărut în cursul lunii iulie în judeţul nostru a fost infirmată de către Institutul Cantacuzino din capitală. "La acest moment, în Brăila nu există nicio altă suspiciune de infecţie cu virusul West Nile", a precizat dr. Andreia Gavrilescu. Reprezentantul DSP Brăila a reamintit măsurile care se impun în fiecare sezon pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile: instalarea de plase la geamuri, efectuarea dezinsecţiei în zonele locuite, utilizarea substanţelor repelente, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, seara. De asemenea, specialiştii recomandă desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, din subsolul cladirilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută.
Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om. Simptomele meningitei West Nile sunt similare unei viroze: febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri musculare.
În 1996, ţara noastră a avut de înfruntat prima epidemie cu virusul West Nile. Atunci au fost semnalate aproape 300 de cazuri de îmbolnăviri.