Mergi la conţinutul principal

Şi Opera Naţională face grevă

Orchestra Operei Naţionale din Bucureşti a refuzat să cânte la spectacolul de balet „DSCH. The Dream", programat sâmbătă seara la ora 19.00. Dirijorul Tiberiu Soare le-a explicat spectatorilor la microfon că aceasta este o formă de protest faţă de actuala situaţie de la Operă, au declara pentru HotNews.ro balerina Marina Minoiu şi un spectator prezent la faţa locului. Aceştia au spus că publicul i-a fluierat şi huduit pe membrii orchestrei, aplaudându-i în schimb pe balerinii care au aşteptat degeaba pe scenă să danseze în spectacolul de sâmbătă seara. „Au fost scene penibile, eu critic lipsa de profesionalism şi de respect faţă de dansatori şi public", a declarat Marina Minoiu.
„Tiberiu Soare le-a spus spectatorilor că balerinii de pe scenă nu reprezintă Opera Naţională. Dar pe scenă eram şi balerini români, şi străini. E o discriminare faţă de dansatorii străini, dar chiar şi faţă de noi, românii de pe scenă", a spus dansatorul Cristi Preda. „După ce dirijorul a anunţat de pe scenă că orchestra nu va cânta, tehnicienii de la masa de comandă nu au vrut nici măcar să deschidă cortina. Atunci au deschis-o doi dansatori, ca spectatorii să vadă că noi, balerinii, suntem pregătiţi pentru spectacol", a relatat Marina Minoiu.
HotNews adaugă că Tiberiu Soare nu a răspuns la apelurile sale pentru a-şi prezenta punctul de vedere. În schimb, Opera Naţională Bucureşti şi-a manifestat „părerea de rău şi profundul regret faţă de imposibilitatea pe care o are în a-şi desfăşura activitatea" şi îi informează publicul „asupra impredictibilităţii ce afectează programul de spectacole şi evenimente, din motive independente de Opera Naţională Bucureşti ca instituţie".
Mai multe spectacole au fost anulate săptămâna trecută, iar cei care cumpăraseră bilete vor primi înapoi contravaloarea lor. Miercuri, de exemplu, Tiberiu Soare a invitat spectatorii să intre în sala mare şi i-a prevenit că, în locul reprezentaţiei (Falstaff), vor asista la un protest. La cererea spectatorilor prezenţi, artiştii Operei au cântat aria „Corul sclavilor" din opera „Nabucco".

Calvarul

Peste 200 de angajaţi ai Operei Române s-au adunat miercurea trecută în Sala Mare a Operei şi au cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, după ce acesta anunţase că George Călin, fostul director, se întoarce la Operă şi va asigura interimatul timp de trei luni, iar apoi postul de director va fi ocupat de „un nou manager de talie internaţională". Ei s-au solidarizat cu Vlad Conta şi Tiberiu Soare, numiţi de ministrul Culturii la conducerea Operei la începutul lunii, dar destituiţi marţi, după ce balerina Alina Cojocaru şi directorul artistic Johan Kobborg fuseseră constrânşi să plece de la Operă.
Coregraful danez Johan Kobborg era coordonator al baletului operei din 2013, dar a intrat în conflict cu dirijorul Tiberiu Soare şi a demisionat. Pe 4 aprilie, Soare a fost numit director interimar al Operei. Ulterior, balerina Alina Cojocaru şi alţi balerini străini au fost huiduiţi de angajaţi care au strigat: „Afară cu străinii din ţară!". Angajaţii au reclamat faptul că majoritatea dansatorilor cu care colaborează Johan Kobborg sunt străini, plătiţi cu salarii mult mai mari decât artiştii autohtoni. Mai mult, contestatarii fostului director artistic s-au plâns inclusiv de faptul că atât Kobborg, cât şi balerinii străini vorbesc în limba engleză, nu în română.
Angajaţii Operei bucureştene au de partea lor sindicatele de la Opera Iaşi, Opera Cluj-Napoca şi Filarmonica „George Enescu". Cele trei sindicate contestă reinstalarea lui George Călin (acuzat de management defectuos) în locul lui Tiberiu Soare şi acuză discrepanţele dintre salariile românilor şi cele ale străinilor. Totodată, ei cer folosirea limbii române în Operă şi „păstrarea identităţii spirituale".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro