Mergi la conţinutul principal

Şcolile haosului

O să îi cumperi uniformă, ghiozdan, manuale şi rechizite. Dar ştii unde va merge copilul tău la şcoală? O anchetă realizată de jurnaliştii de la "Obiectiv - Vocea Brăilei" îţi arată în ce stadiu se află şcolile brăilene cu doar o lună de începerea anului şcolar: şantiere părăsite, lucrări întârziate, haos total. Explicaţia este simplă şi poate fi rezumată la două cuvinte: lipsa banilor. Rămas fără fonduri, guvernul nu a mai efectuat plăţile către firmele care câştigaseră licitaţiile de renovare ori reabilitare a instituţiilor şcolare, iar acestea şi-au retras muncitorii de pe şantiere. Ce a rămas în urma lor, citiţi în rândurile care urmează.

Debut de an şcolar sub semnul întrebării. Sute de elevi de gimnaziu, copii din grădiniţe şi chiar liceeni sunt în pericol de a nu avea unde să vină la şcoală pe 15 septembrie. Şi asta pentru că, din lipsă de spaţii corespunzătoare, cursurile nu vor putea începe sau, dacă se va apela la soluţii de compromis, se vor desfăşura cu mare dificultate. Această situaţie se întâlneşte în mai multe unităţi de învăţământ din municipiu şi judeţ, în care s-au început lucrări de reabilitare, iar acum, pe fondul crizei economice, Guvernul nu mai are bani să le termine. În celelalte şcoli, unde Primăria a dat bani pentru reparaţii curente şi igienizări, lucrările stau mai bine, şcolile vor fi gata pe 1 septembrie. Concret, la acest moment, la nivelul judeţului, există 63 de instituţii care îndeplinesc condiţiile corespunzătoare desfăşurării activităţii, dintr-un total de 135, adică doar 47%. Cele mai multe probleme le au şcolile şi grădiniţele din mediul rural, unde nu există reţea de apă potabilă şi nu pot obţine autorizaţia sanitară. Nici şcolile care funcţionează în aceeaşi clădire cu grădiniţa nu pot avea autorizaţie sanitară, nici grădiniţele supraaglomerate, nici cele de la parterul blocurilor şi nici cele din clădirile vechi care nu au un traseu adecvat prin grădiniţă. În prezent mai sunt 37 de unităţi care au depus documentaţia şi speră să obţină autorizaţia până la începerea anului şcolar, iar alte 27 de unităţi visează la autorizaţie după ce finalizează lucrările de reabilitare. O situaţie exactă a şcolilor autorizate sanitar Inspectoratul va avea, însă, pe 14 septembrie.

13scoli2Lucrări sistate, copii care nu au unde să meargă la şcoală

Cea mai neagră situaţie se înregistrează în comuna Tichileşti şi satul Gavani, comuna Gemenele. Aici, lucrările de reabilitare au îngheţat, iar şcolile au fost abandonate de constructori, iar elevii nu pot învăţa în acele spaţii. La Găvani valoarea contractată a fost de aproape 130.000 de lei, lucrările s-au realizat 70%, însă constructorul a abandonat şantierul pentru că nu şi-a primit banii. Tot la Găvani era în proiect şi realizarea unui grup sanitar, în valoare de 75.000 de lei. S-au realizat cam 40% dintre lucrări şi construcţia a fost abandonată din lipsă de fonduri. La Grădiniţa din Tichileşti lucrarea de reamenajare şi extindere nu s-a finalizat tot din lipsă de fonduri, iar directorul Violeta Dincă a anunţat deja că nu se pot începe cursurile anului şcolar. "Constructorul a lucrat în avans, însă atunci când a văzut că nu mai primeşte bani deloc şi-a retras oamenii. Practic, la grădiniţă nu pot începe cursurile. Ne-am gândit la soluţii de compromis, dar va fi foarte rău pentru toată lumea. Şcoala nu este nici ea finalizată, dar se pot face totuşi ore. La grădiniţă avem 90 de copii în patru grupe. O grupă va învăţa în şcoală, iar celelalte trei le-am putea duce în sala de sport, o clădire nouă, sau la Căminul cultural, dar acolo nu au încălzire. În sala de sport vom face cumva o compartimentare, astfel încât să se poată face ore cu cele trei grupe de grădiniţă, dar vor fi foarte dezamăgiţi şcolarii, care aşteptau orele de sport în noua sală. Am îngheţat acum câteva zile când mi s-a cerut să spun dacă mai este nevoie de investiţie! Împreună cu domnul primar am scris că avem nevoie de investiţie, am argumentat, dar nu ştiu dacă vom primi ceva. Înţelegem că nu sunt bani de salarii, că trebuie să ne luăm două săptămâni de concediu fără plată, dar măcar să ne dea bani ca să finalizăm investiţiile", a spus directorul Violeta Dincă.
Lucrări sistate din cauza lipsei de finanţare de la Guvern sunt şi la unităţi din municipiu. La Grupul Şcolar "Edmond Nicolau" reabilitarea a fost abandonată când mai era de executat doar 20 - 25% din lucrare. Au fost reabilitate holurile, clasele, însă totul s-a oprit la birourile administraţiei şcolii, care au fost dezafectate şi lăsate aşa. Acum administraţia lucrează în două săli de clasă, iar când începe anul şcolar trebuie să plece şi încă nu se ştie unde. Oricum, şcoala nu arată foarte bine aşa cum a fost lăsată, pe jumătate reabilitată. "Igienizarea am făcut-o cu forţe proprii şi a fost gata la sfârşitul lunii iunie. La corpul D, tot aşa, a fost gata pe 15 iulie, iar la corpul A lucrările sunt sistate. Nu s-a plătit nici 10% din ce s-a lucrat. Cum să mai vină oamenii? La început au adus 20 de oameni, mergea foarte bine, dar când au văzut că nu vin banii, au început să ia muncitorii, până când nu a mai venit nimeni. Acum două săptămâni s-au retras cu totul", ne-a declarat auditorul Valentin Nistor. La Şcoala "Spiru Haret" copiii vor învăţa tot în două schimburi, ca şi anul trecut, până când vor veni bani pentru continuarea lucrărilor de reabilitare. Proiectul a fost abandonat de constructori din lipsa banilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Grupul Şcolar Agricol, unde căminele sunt de nelocuit. Şi la Pedagogic muncitorii s-au retras din şantier de câteva luni bune. Aici procesul de învăţământ se poate desfăşura. Mai greu va fi la iarnă dacă nu va fi pus la punct sistemul de încălzire. De altfel, elevii au stat în frig şi în această primăvară. Conducerea oraşului, a judeţului, a Inspectoratului cunoaşte această situaţie, însă este cu mâinile legate. Totul depinde de Guvern. Primarul Aurel Simionescu chiar a declarat în urmă cu câteva zile că în cazul situaţiei de la Şcoala "Spiru Haret" a făcut toate demersurile posibile, dar nu a reuşit să rezolve nimic. Inspectorul şcolar general Viorel Mortu a precizat că Ministerul Educaţiei solicită în fiecare săptămână situaţia cu şantierele unde e nevoie de finanţare şi de fiecare dată aceste şcoli sunt pe listele ministerului. "Am făcut toate demersurile să mai primim bani şi, în măsura în care va exista disponibilitate, banii vor veni, şcolile nu vor rămâne nefinalizate", a promis inspectorul general Viorel Mortu.

La Batogu igienizarea mai are de aşteptat

Dacă în unele şcoli lucrările de igienizare erau terminate în iulie, în altele, banii pentru igienizare au venit foarte târziu. Aceasta este situaţia şi la Cireşu, unde la şcoala şi grădiniţa din Scărlăteşti s-au făcut doar 10% din lucrări, la Vultureni - 20%, la Şcoala Cireşu - 25%, iar la Batogu nu s-a făcut nimic. Niciun fel de igienizare! Directorul Gina Năstase a declarat pentru "Obiectiv" că banii au venit târziu de la Primărie şi din acest motiv nu au putut face nimic. "Acum achiziţionăm materialele necesare pentru igienizare, dar vom fi gata până la începutul anului şcolar pentru că întotdeauna ne-au ajutat şi părinţii, şi Primăria, care ne-a trimis oamenii obligaţi să muncească în folosul comunităţii pentru ajutorul financiar pe care îl primesc. Nu puteam să facem nimic dinainte pentru că nu ştiam câţi bani vom primi", a subliniat Gina Năstase. Nici la şcoala din Chichineţu, comuna Ciocile, nu s-a finalizat reabilitarea din lipsă de bani. "S-a acoperit şcoala, s-a făcut tencuiala exterioară, fără finisaj, şi am rămas fără bani pentru interior. Şcoala poate să înceapă, pentru că am făcut o minimă igienizare a interiorului, însă am făcut cerere de fonduri către Consiliul Judeţean şi, când vor veni banii, ne apucăm de treabă", a explicat directorul adjunct Gheorghe Ciucă.

Când sunt bani, se lucrează bine şi repede

Multe dintre unităţile şcolare din oraş au realizat igienizarea şi reparaţiile, cu bani de la Primărie. Lucrările sunt realizate între 70 şi 100%, deşi mai sunt unele şcoli abia la început. Toţi directorii sunt optimişti că şcoala va debuta în bune condiţii. La Liceul "Sebastian" curăţenia şi igienizarea erau în curs, însă nu se făceau prea mari cheltuieli şi eforturi pentru că şcoala va intra la anul într-un proces de reabilitare. Până în toamnă se va construi şi un gard în spatele şcolii, în valoare de 10.000 de lei, însă lucrarea este acum la stadiul de licitaţie. La Grupul Şcolar "Istrati" igienizările din corpul A, B şi sala de sport, unde s-a schimbat şi parchetul, sunt gata. Administratorul Angela Gheorghiţă este foarte mulţumită de felul în care a lucrat echipa celor opt muncitori din Slatina. "Dacă au dormit la noi, au lucrat din zori şi până-n seară. Aseară, ca să termine, au lucrat până la miezul nopţii. Acum vor intra şi femeile de serviciu să cureţe şi totul va fi gata până la 1 septembrie", ne-a declarat, satisfăcută, Angela Gheorghiţă. Şi la Şcoala "Aurel Vlaicu" lucrările de igienizare şi reparaţii se vor finaliza până pe 24 august, cu câteva zile înainte de termenul limită. S-au schimbat uşi, parchet, s-au refăcut două vestiare, s-a pus gresie şi s-a renovat grupul sanitar al profesorilor. La şcoala "Fănuş Neagu" Primăria a făcut investiţii substanţiale, în valoare de 200.000 de lei, care se întind pe parcursul a doi ani. Clasele au ferestrele schimbate, sunt igienizate, iar parchetul lăcuit. Conducerea instituţiei speră să se termine lucrările până la începerea anului şcolar. La "Neniţescu", reparaţiile şi igienizările, în valoare de 31.000 de lei, trebuie să se termine până la sfârşitul acestei săptămâni pentru că începe a doua sesiune a bacalaureatului. Administratorul Valerică David a mai precizat că o parte din igienizări au fost făcute cu forţe proprii. Şi la Şcoala "Al. I. Cuza" se face igienizarea obişnuită, pentru că la anul intră în reabilitare. Tot în această vară, din banii părinţilor s-au instalat camere de supraveghere. La Şcoala Waldorf, reparaţiile, în valoare de 48.000 de lei, sunt aproape finalizate, se mai lucrează la curtea interioară, se montează plăci pentru alei şi apoi gazon. Directorul Gabriel Voiculeţ spune că până pe 1 septembrie totul va fi gata. După finalizare se doreşte şi amenajarea unui loc de joacă, pe banii părinţilor.

Şcolile vor grădiniţe noi şi afterschool

În ciuda crizei, şcolile propun ministerului proiecte care de care mai interesante. La Şcoala "Al. I. Cuza" se va construi în prelungirea şcolii o clădire pe trei nivele în care să se amenajeze un afterschool, iar la ultimul etaj să fie sală multi-media. Proiectul valorează 500.000 de lei. La "Moisil" şi la "C. S. Aldea" se vor face reabilitări în valoare de alte sute de mii de lei. La Şcoala Waldorf se doreşte o grădiniţă, dotată, pentru ca în şcoală să rămână numai elevii, care să aibă astfel spaţiu suficient.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro