• pompierii brăileni reamintesc câteva reguli de bază care ne pot feri de astfel de incendii, ce pot lăsa în urmă pagube foarte mari
Subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila au acţionat, marţi, 7 martie, pentru limitarea şi lichidarea a nu mai puţin de şase incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer în municipiul Brăila şi în localităţile Ianca şi Şuteşti, de-a lungul drumului naţional 22. Incendiile au fost cauzate de focul deschis în spaţii deschise lăsat nesupravegheat, jocul copiilor cu focul sau aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigară aprinse. A ars vegetaţia uscată şi gunoi menajer, pe o suprafaţă totală de aproximativ 3.000 metri pătraţi.
Pentru prevenirea incendiilor de această natură, care pot provoca pagube însemnate, ISU Brăila reaminteşte populaţiei câteva dintre măsurile ce trebuie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.
Astfel, arderile se vor executa numai pe timp de zi şi în condiţii meteo fără vânt.
Pentru arderea vegetaţiei uscate (plantele cu rădăcină în pământ care s-au uscat şi care nu se mai utilizează în sistemul economic) şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri: colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. De asemenea, mai trebuie făcută curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanenta a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii. Se interzice acoperirea cu pământ a focarelor, iar copiii aflaţi în jurul focului trebuie supravegheaţi permanent. Se va fuma doar în locuri special amenajate, iar resturile de ţigară trebuie stinse înainte de a fi aruncate în scrumiere.