Şapte statui pentru bulevardul Independenţei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şapte statui pentru bulevardul Independenţei

După mai bine de jumătate de an de la finalizarea Simpozionului Internaţional de Sculptură "Nicăpetre", consilierii locali municipali au aprobat, ieri, Planul de Urbanism de Detaliu (PUD), prin care s-a stabilit că cele şapte statui realizate în cadrul respectivului simpozion vor fi amplasate pe bulevardul Independenţei. 

Din septembrie 2015, de când a fost terminat simpozionul, operele de artă au stat în curtea fostului liceu de chimie de pe Şos. Buzăului, acoperite cu folii de nailon. În timpul scurs de atunci, autorităţile judeţene şi municipale au fost întrebate în repetate rânduri de ce nu folosesc acele opere de artă pentru realizarea cărora s-au plătit circa 2,1 miliarde de lei vechi, sumă ce include atât organizarea simpozionului propriu-zis, cât şi onorariile sculptorilor. Principalul motiv invocat a fost că evaluarea artistică a statuilor costă prea mult, iar fără îndeplinirea acestei formalităţi ele nu pot fi predate din patrimoniul Consiliului Judeţean în patrimoniul Primăriei, cea care le va amplasa pe domeniul public al municipiului. Au trecut câteva luni până când statuile au fost trecute, într-un final, de la CJ la Primărie, aşa încât să poată fi începute formalităţile pentru amplasarea lor.
Chiar dacă ieri a fost aprobat PUD-ul de către consilierii municipali, brăilenii mai au de aşteptat până când vor vedea efectiv statuile pe bulevardul Independenţei. Deşi iniţial s-a spus că se va încerca montarea lor până pe 1 mai, reporterii noştri au aflat că formalităţile pentru obţinerea autorizaţiilor de construire a postamentelor abia de acum vor începe. De întocmirea PUD-ului, dar şi de obţinerea avizelor care mai sunt necesare se ocupă benevol, fără a pretinde niciun onorariu, arhitectul brăilean Marian Pascu. "Ar fi păcat ca efortul făcut de sculptorii care au realizat aceste statui să fi fost în zadar, iar creaţiile lor să rămână aruncate pe undeva, aşa cum s-a mai întâmplat şi cu alte statui pe care le vedem împrăştiate prin Parcul Monument, fără o expunere corespunzătoare", ne-a declarat arhitectul Pascu. Acesta trebuie să meargă acum la Comisia Monumentelor de For Public de la Bucureşti, cu documentaţia necesară obţinerii avizelor în baza cărora va fi eliberată autorizaţia de construire a postamentelor. Misiunea sa nu va fi tocmai uşoară, pentru că, după cum am aflat de la consilierul judeţean Marian Căpăţână, cel care a avut de la bun început ideea de organizare a simpozionului de sculptură, statuile nu au fost evaluate nici până acum din punct de vedere artistic, de un evaluator autorizat. "Directorul economic al Consiliului Judeţean, Maria Vlad, a considerat că din moment ce CJ a încheiat un parteneriat cu Primăria Brăila pentru amplasarea acestor statui, nu mai are obligaţia de a aloca fonduri pentru evaluarea artistică", ne-a declarat Marian Dragomir. În consecinţă, statuile au fost transferate la Primărie în baza unei valori contabile, stabilite în funcţie de costurile implicate de organizarea simpozionului de sculptură. Problema e că în lipsa evaluării artistice, comisia de la Bucureşti ar putea refuza eliberarea acelor avize care sunt necesare pentru amplasarea statuilor.
De operaţiunea de montare pe poziţie a operelor de artă se va ocupa Primăria Brăila. Primarul Simionescu spune că s-a alocat deja o sumă de la bugetul local pentru realizarea soclurilor şi dat fiind faptul că valoarea investiţiei este destul de mică, nu va fi nevoie de organizarea unei licitaţii pentru găsirea unei firme specializate, pentru că soclurile pot fi făcute de serviciile din cadrul Primăriei, cum ar fi Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală. Simionescu ne-a mai explicat că cele şapte statui care tratează tema "Mitul pescarului" vor fi expuse pe tronsonul de bulevard cuprins între intersecţia cu Calea Călăraşilor şi Str. Şcolilor. "Încă nu s-a stabilit cu exactitate poziţia fiecăreia, dar vom încerca să punem două pe partea centrală, şi aici vorbim de cele care au fost gândite de artişti să poată fi văzute din toate părţile, iar celelalte, care pot fi văzute doar din faţă, vor fi amplasate pe lateral, pe spaţiul verde, stânga, dreapta", ne-a explicat Simionescu, care spune că speră ca partea legată de avize să fie finalizată cât mai repede.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro