Mergi la conţinutul principal

Şapte declaraţii fiscale într-una sigură

• este vorba despre formulare fiscale ce vizează sfera veniturilor din activităţi independente • declaraţia unică a fost aprobată deja de Guvernul Dăncilă

 

Executivul a aprobat, zilele acestea, proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal astfel încât să fie clarificată situaţia contribuabililor care obţin venituri din activităţi independente şi care trebuia să depună la Fisc controversata Declaraţie 600, al cărei termen de depunere a fost amânat până pe 15 aprilie, dar fără a fi modificat şi primul termen de plată, care a rămas 25 martie.

În forma ordonanţei pusă în dezbatere de Ministerul de Finanţe, Declaraţia unică ar uni şapte declaraţii: D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605. Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit documentului Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Pentru anul în curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online. “Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10% dacă suma este achitată integral până la 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie”, se arată în documentul suport care însoţeşte proiectul aflat în dezbatere publică. Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până la 15 iulie, bonificaţia este de 5% şi de 2% până la 30 septembrie, menţionează MFP.

În ceea ce priveşte plăţile pe care o persoană trebuie să le facă în urma estimării veniturilor, acestea pot fi oricâte ca număr sau valori până la data de 31 martie a anului următor veniturilor.

“Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie, unică”, a anunţat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, precizând, de asemenea, că plata nu se mai face în patru tranşe, anticipate, ci o singură dată. Ordonanţa mai prevede că impozitul pe venit va fi plătit la venitul estimat.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, numărul estimat de contribuabili care vor depune Declaraţia unică este de 964.166.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro