• activitatea a fost blocată timp de un an, pentru că s-a aşteptat achiziţionarea unui panou de cronometrare mai performant decât cel prevăzut iniţial în proiect • licitaţia pentru livrarea panoului s-ar fi făcut în aprilie a.c., însă contractul nu a fost semnat efectiv până săptămâna trecută • prefectul Cătălin Boboc a anunţat că lucrurile s-au deblocat după ce a intervenit el pe lângă conducerea Companiei Naţionale de Investiţii • primarul Dragomir acuză guvernarea liberală de rea-voinţă, spunând că proiectul a fost blocat intenţionat aproape un an pe criterii politice
Pe şantierul noului Bazin Olimpic din Parcul Monument nu a mai fost activitate de circa un an de zile, iar obiectivul care ar fi trebuit să fie gata deja, este încă neterminat. Situaţia s-ar putea schimba, după ce problema care a ţinut lucrurile în loc - achiziţionarea unui sistem de cronometrare a viitoarelor competiţii de înot - ar fi fost rezolvată. Cel puţin aşa a anunţat prefectul Cătălin Boboc pe pagina sa personală de Facebook, care spune că a intervenit personal la conducerea Companiei Naţionale de Investiţii, instituţia de care depindea achiziţia acelui sistem de cronometrare care a blocat de atât timp şantierul noului bazin. Reamintim că, iniţial, în proiect a fost prevăzut un anumit tip de panou de cronometrare, însă ulterior s-au schimbat standardele în domeniu, fiind nevoie de un panou cu alte caracteristici.
“Proiectul bazinului olimpic de înot de la Brăila a fost deblocat! Săptămâna trecută m-am întâlnit, la Bucureşti, cu directorul Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Irina Pătraşcoiu pentru a discuta despre stadiile mai multor proiecte de infrastructură din Brăila, cum este şi cel al bazinului olimpic de înot. După cum bine ştiţi, este un proiect important pentru Brăila, cu termen de finalizare martie 2016, dar care a suferit întârzieri pe fondul mai multor probleme apărute pe parcurs. Una dintre acestea mi-a fost semnalată, recent, chiar de către constructor şi era legată de achiziţia echipamentelor de cronometrare pentru competiţii. Un subiect pe care l-am adus în atenţia conducerii CNI, iar problema a fost rezolvată şi s-a semnat contractul cu câştigătorul licitaţiei, urmând ca lucrările la bazin să fie reluate în cel mai scurt timp. Totodată, am mai discutat cu directorul CNI despre stadiile mai multor proiecte depuse de primăriile din judeţul Brăila pentru a veni cât mai repede cu eventuale completări sau clarificări. De asemenea, reprezentanţii CNI au anunţat deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor pentru proiectele privind asfaltarea drumurilor în unităţile administrativ teritoriale”, a scris prefectul pe reţeaua de socializare.
După anunţul lui Boboc, primarul Marian Dragomir a venit cu o replică, atrăgând atenţia că licitaţia pentru achiziţia noilor echipamente a fost în luna aprilie a acestui an şi că nu înţelege de ce lucrurile au rămas blocate până acum, în luna august. Mai ales că nici prefectul Cătălin Boboc şi nici conducerea CNI nu au venit cu o explicaţie concretă pentru lipsa de reacţie de până acum.
“Contractul pentru realizarea Bazinului Olimpic este încheiat între Compania Naţională de Investiţii şi constructor. Primăria Brăila a pus la dispoziţie terenul şi a plătit integral contribuţia la acest proiect. Din păcate, CNI, în acest an, nu a fost interesată de oraşele cu primari PSD, iar proiectele noastre au fost blocate şi trecute în plan secundar.
Eu mă bucur că după un an se anunţă că au terminat procedura pentru sistemul de cronometrare... (1 an pentru sistemul de cronometrare!!!)... dar să nu vă imaginaţi că dacă unii simulează o discuţie şi fac o fotografie cunosc realitatea de pe şantier. Ei doar fac poze pe banii noştri!!!”, a punctat Dragomir, referindu-se la fotografia postată de prefectul Boboc, în care acesta apare alături de şefa de la CNI, în biroul unde s-ar fi semnat actele pentru deblocarea proiectului de la Brăila.
Bazinul ar fi trebuit inaugurat în 2016
După cum v-am mai informat, pentru proiectul investiţional Bazin Olimpic de înot s-a alocat un buget de aproape 36 milioane lei, echivalentul a circa 8 milioane euro. Contractul a fost câştigat la licitaţie de firma bucureşteană “Midanne Invest Grup”, cea care efectuează lucrările de construcţie, iar proiectant general este firma “Specialist Consulting”, ambele din capitală. Contractul ce vizează investiţia de la Brăila face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării - “Programul naţional de construcţii de interes public - subprogramul bazine de înot” şi a fost încheiat în 2011, în urma unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii. Deoarece pentru Brăila nu a fost disponibilă finanţare pentru implementarea imediată a investiţiei, au mai trecut 4 ani până când s-au găsit banii necesari. Mai precis, abia în ianuarie 2015 s-a semnat acordul între Ministerul Dezvoltării şi Ministerului Tineretului şi Sportului privind realizarea a 52 de obiective sportive, inclusiv bazinul olimpic de la Brăila. Pentru a putea organiza competiţii continentale, bazinul de înot olimpic are o lungime de 50 metri şi o lăţime de 25 metri, 10 culoare, fiecare dintre ele având lăţimea de 2,5 metri şi o adâncime a apei de maximum 2 metri. Obiectivul trebuia să fie dat în folosinţă încă din primăvara lui 2016, însă din cauza unor situaţii neprevăzute s-a intrat în “prelungiri”. Mai precis, s-a constatat că nivelul pânzei freatice în zonă era mult mai ridicat decât se estimase iniţial, fiind nevoie de lucrări suplimentare pentru corectarea situaţiei reale din teren. Sunt zvonuri că problema infiltraţiilor încă nu ar fi fost rezolvată definitiv.