Şahul românesc în doliu. A murit marele campion Nicolae Doroftei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Şahul românesc în doliu. A murit marele campion Nicolae Doroftei

* brăileanul Nicolae Doroftei a decedat duminică 17 noiembrie * “Părintele”, aşa cum era cunoscut în ţară , a avut rezultate notabile ca sportiv * a fost consilier al preşedintelui FR Şah, arbitru de lot naţional, iar între anii 1992 şi 1999 a fost vicepreşedintele Federaţiei * a publicat peste 500 de articole de specialitate în revistele Şah, Gambit, TIMŞAH şi Europe - Echecs din Franţa * trupul neânsufleţit este depus la capela cimitirului Sfântul Constantin * înmormântarea va a vea loc mâine, miercuri, 20 noiembrie, la ora 10.30

 

 

Lumea şahului românesc este mai săracă, după ce maestrul FIDE Nicolae Doroftei a plecat dintre noi duminică, 17 noiembrie. Trupul neânsufleţit este depus la capela cimitirului Sfântul Constantin, înmormântarea urmând a avea loc miercuri, în jurul orei 10.30. Deţine titlul de maestru FIDE, arbitru de lot naţional şi antrenor la Clubul de şah “Fairplay” din Brăila. Cu o experienţă de peste cinci decenii în lumea şahului, Nicolae Doroftei a fost consilier al preşedintelui Federaţiei Române de Şah şi arbitru de lot naţional. Între 1992 şi 1999, a fost vicepreşedintele Federaţiei Române de Şah. De-a lungul timpului a publicat peste 500 de articole de specialitate în revistele Şah, Gambit, TIMŞAH şi Europe - Echecs din Franţa.

Născut pe 4 septembrie, 1951, la Suceava, absolvent al Facultăţii de Chimie Industrială, Nicolae Doroftei a fost fascinat de şah. A descoperit mirajul celor 64 de pătrate pe când avea doar cinci ani. Poreclit de cei din lumea sportului practicat, “Părintele”, Nicolae Doroftei a simţit pentru prima dată gustul victorie în clasa a X-a, când a câştigat Turneul Naţional de Şah. În 1968 a fost campionul României la juniori şi a uimit toată lumea sportului minţii pentru că a fost singurul copil din finală care nu avea antrenor. Component al echipei naţionale de juniori a României, în perioada 1967-1971,

“Părintele” a câştigat numeroase turnee internaţionale şi a participat ca sportiv la şase finale naţionale de şah pentru juniori şi seniori. Ca antrenor, Nicolae Doroftei a obţinut zeci de titluri de campioni ai României la juniori. De asemenea, Nicolae Doroftei a fost antrenor delegat la Şcoala marilor maeştri” de la Kiev, cu cel mai mai bun jucător din generaţia actuală, marele maestru internaţional Dieter Nisipeanu. A crescut generaţii de copii ce au devenit oameni adevarăţi.

A fost director de turneu la toate ediţiile Memorialului “Maria Albuleţ”, turneu internaţional de şah feminin. De altfel, “Părintele” a fost cel care a propus administraţeiei locale acest proiect. S-a căsătorit cu Luiza, de asemenea o şahistă cu rezultate în plan naţional care ulterior a predat şahul la Palatul Copiilor Brăila. Nicolae Doroftei are două fete, Anca şi Laura, iar cea de a doua i-a călcat pe urme. A fost campioană naţională şi a reprezentat România în concursuri internaţionale.

Matematica a fost una dintre pasiunile lui Doroftei. A participat la baraje pentru olimpiada internaţională de matematică. Literatura a reprezentat, de asemenea, o mare pasiune a lui Nicolae Doroftei, iar prima sa performanţă şcolară a fost aceea că a luat bacalaureatul cu nota 10 pe linie. I-au mai plăcut handbalul şi fotbalul, sporturi pe care le-a practicat, dar performanţele sale notabile, care l-au făcut cunoscut în ţară şi peste hotare, au fost cele din lumea şahului.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro