• la doi ani după tragedia din clubul Colectiv, familiile celor două victime brăilene, Andrei Bucă şi Loredana Dărescu, încă speră să se facă dreptate, iar cei vinovaţi pentru moartea copiilor lor să plătească • deocamdată, însă, procesul intentat de familiile victimelor bate pasul pe loc, iar guvernanţii par să nu fi învăţat nimic din tragedia de atunci • un raport care arată cât de haotic s-a intervenit pentru salvarea victimelor abia acum a reuşit să iasă la iveală, după ce a fost ţinut ascuns vreme de doi ani prin sertarele Ministerului Sănătăţii • în vieţile marcate de durere ale celor două familii din Brăila au apărut, însă, şi raze de lumină • părinţii lui Andrei Bucă nu s-au împăcat cu gândul că au rămas singuri pe lume şi au mai făcut un copil perfect sănătos, în ciuda faptului că amândoi sunt trecuţi de 50 de ani • este vorba despre o fetiţă pe care au botezat-o Andreea şi care, ajunsă la vârsta de jumătate de an, dă semne că va avea acelaşi caracter deosebit ca al fratelui ei care o veghează din ceruri • tatăl Loredanei Dărescu a fost ajutat de tatăl lui Andrei să îşi găsească un loc de muncă, iar acum este considerat un angajat model • “Toate sunt cum le-a rânduit bunul Dumnezeu!”, crede cu tărie Dorin Bucă
Un raport despre felul cum s-a acţionat după tragedia din clubul “Colectiv”, atribuit Ministerului Sănătăţii dar ţinut ascuns în ultimii doi ani, a fost făcut public de presa centrală săptămâna trecută, când mai erau doar câteva zile până la 30 octombrie, dată ce va rămâne marcată cu litere negre în istoria recentă a României. Potrivit respectivului document, în primele zile după incendiul care a ucis 64 de tineri şi a rănit grav alte câteva zeci de persoane, autorităţile române au refuzat iniţial transferul în străinătate pentru victime. Acestea au început să fie mutate în spitalele din Occident abia după ce opinia publică a exercitat presiuni tot mai mari asupra oficialilor din Sănătate. Totodată, infecţiile apărute în spitalele din România nu au fost raportate de autorităţi, fiind descoperite abia după ce răniţii au ajuns în străinătate.
Sunt doar câteva dintre neregulile care atunci au provocat creşterea numărului de decese şi despre care s-a sperat că nu se vor repeta niciodată, în efervescenţa acelor zile de după tragedie, când românii protestau în stradă provocând căderea Guvernului Ponta şi demararea unor anchete ce păreau foarte serioase. Din păcate, ceea ce atunci semăna cu o adevărată revoluţie în domeniile sănătăţii şi justiţiei avea să se stingă în această mare a nepăsării ce a acaparat în ultimii ani societatea românească. În spitale nu s-a schimbat mare lucru şi, cel mai probabil, România este la fel de nepregătită să facă faţă unei catastrofe de amploarea celei din Colectiv. De asemenea, pedepsirea vinovaţilor bate pasul pe loc, la fel ca procesul intentat împotriva statului român de rudele victimelor.
“Încă nu s-a stabilit cine este vinovatul. Anchetatorii adună probe în continuare, iar judecătorii comută termenele procesului de la o dată la alta. De fapt, de vreo jumătate de an nu a mai fost niciun termen, nu s-a mai întâmplat nimic. Cine ştie când o să vedem o sentinţă...” ne-a spus, profund dezamăgit, brăileanul Dorin Bucă, tatăl lui Andrei Bucă, tânărul arhitect în vârstă de 29 de ani care a murit chiar în noaptea tragediei, acolo, în clubul groazei. Din Brăila a mai fost o victimă: Loredana Dărescu, tot 29 de ani, a pierdut lupta cu rănile cumplite după două săptămâni de agonie prin spitalele înapoiate şi neputincioase din România. Când a fost trimisă, în sfârşit, la un spital din Germania, medicii de acolo n-au mai putut face nimic, fiindcă organismul său a cedat la scurt timp după ce a ajuns în noua locaţie. Loredana lucra la o companie multinaţională, iar în fatidica seară de 30 octombrie 2015 a mers împreună cu câteva prietene în clubul „Colectiv”. Celelalte fete s-au ales cu răni mai mult sau mai puţin grave, dar au supravieţuit. Brăileanca noastră a avut, însă, arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului şi căile respiratorii distruse de aerul încins şi nu a putut să lupte până la capăt.
La fel cum ne declara şi anul trecut pe vremea aceasta, Dorin Bucă rămâne convins că în clubul “Colectiv” s-a întâmplat ceva necurat. “Am avut posibilitatea să discut cu anumiţi experţi a căror părere este că în clubul respectiv s-a întâmplat ceva ciudat, că focul a fost sprijinit cu anumite substanţe care, în mod normal, nu aveau ce să caute acolo. Flacăra a durat puţin, dar căldura a avut o intensitate extraordinar de mare. Andrei nu a avut arsuri pe corp ci doar în zona gurii, din cauza aerului fierbinte pe care l-a inspirat”, continuă să susţină Dorin Bucă, tatăl tânărului mort în condiţii atât de suspecte.
Familiile celor două victime brăilene, apropiate de tragedie
Dorin Bucă face parte în prezent din «Colectiv GTG 3010», una dintre asociaţiile de părinţi care încearcă să îşi găsească dreptatea în Justiţie. El urmăreşte constant mersul procesului şi îi ţine la curent şi pe membrii familiei Loredanei Dărescu, care nu au posibilitatea să ajungă la fiecare termen din Bucureşti. De altfel, tragedia pierderii celor doi tineri a apropiat foarte mult cele două familii brăilene. Dorin Bucă, actualmente directorul Şantierului Naval Cernavodă, i-a oferit un loc de muncă tatălui Loredanei, iar în prezent are numai cuvinte de laudă la adresa acestuia. “Este cel mai bun sudor din şantierul nostru. Are toate categoriile luate în această meserie şi face treabă extraordinar de bună. Suntem foarte bucuroşi să îl avem în echipă şi sperăm să rămână aici până va ieşi la pensie”, ne-a declarat Dorin Bucă, pe care un reporter al cotidianului nostru l-a contactat telefonic, joi, 26 octombrie, pentru un scurt interviu. L-am “prins” exact în momentele când îşi pregătea bagajele ca să vină acasă, la Brăila, unde se făceau ultimele pregătiri pentru parastasul pe care familia îl pregătea, în memoria lui Andrei, pentru sâmbătă, 28 octombrie. “De fapt, nu va fi doar un parastas ci mai degrabă o comemorare, deoarece vor participa toţi prietenii lui Andrei. Unii vor veni din străinătate ca să fie alături de noi şi să se întâlnească cu toţii aşa cum făceau pe vremea când fiul nostru era în viaţă. Vor discuta, vor asculta muzica formaţiei Phoenix, care îi plăcea foarte mult lui Andrei. Casa noastră este permanent deschisă pentru prietenii lui”, ne-a mărturisit Dorin Bucă.
După cum v-am mai informat, Andrei Petru Bucă, tânărul brăilean care a pierit în clubul “Colectiv” la doar 29 de ani, a fost un copil foarte reuşit. Absolvise facultatea de arhitectură şi lucra la o renumită firmă din domeniu, având deja câteva reuşite deosebite pe plan profesional. Tatăl său este convins că, la educaţia şi aptitudinile sale, Andrei ar fi putut oricând să plece în străinătate. “Eu l-am convins să rămână în ţară, pentru că şi aici se pot face lucruri deosebite, iar el a îmbrăţişat până la urmă atât de mult această idee încât încerca să îi convingă şi pe alţii să rămână şi să îşi facă o carieră de succes în ţară. Mi-ar fi plăcut să ajungem să lucrăm împreună în domeniul meu, al construcţiilor navale...”, ne spunea, în toamna anului trecut, la împlinirea unui ani de la tragicul eveniment din “Colectiv”, Dorin Bucă. Acesta a lucrat la renovarea navei cu zbaturi Borcea, iar Andrei şi prietenii săi făceau des croaziere pe cochetul vapor de epocă aflat în prezent în administrarea Palatului Copiilor din Brăila.
L-au pierdut pe Andrei, dar acum o au pe Andreea
După cum se ştie, la circa un an şi jumătate după ce au cunoscut durerea fără margini a pierderii unicului lor fiu, părinţii lui Andrei au trăit o adevărată minune. Neîmpăcaţi cu gândul că au rămas singuri pe lume, cei doi soţi au decis să mai facă un copil şi, deşi amândoi sunt trecuţi de 50 de ani, dorinţa li s-a împlinit în primăvara acestui an, chiar în perioada marii sărbătorii a Paştelui creştin, când Marcela Bucă a născut o fetiţă perfect sănătoasă. Se numeşte Andreea Gabriela, iar bucuria pe care le-a adus-o părinţilor săi este greu de descris în cuvinte. “Pieta, acea sculptură a marelui Michelangelo, este considerată cea mai mare operă de artă a tuturor timpurilor. Se spune că niciun scriitor, oricât de talentat ar fi fost el, nu a reuşit să transpună în cuvinte Pieta în aşa fel încât descrierea să se ridice la nivelul acestei capodopere. La fel putem spune şi noi: nu găsim cuvintele care să exprime bucuria cu care ne-a umplut sufletele acest copil! Nu vom găsi niciodată vorbele de bucurie şi de mulţumire Lui Dumnezeu pentru minunea care a venit la noi în casă!”, ne-a mărturisit Dorin Bucă. Acesta spune că nici el şi nici soţia sa nu s-au putut împăca cu gândul că au rămas singuri, după ce şi-au pierdut unicul fiu în tragedia din clubul “Colectiv”. “În momentul când a plecat Andrei dintre noi, am simţit că viaţa noastră nu mai are niciun sens. Am simţit un gol atât de mare încât, în fiecare zi când ne sculam, ne uitam unul la altul, ne luam în braţe şi plângeam. Dar am strâns din dinţi, nu ne-am lăsat şi ne-am înţeles, tot aşa, din priviri, uitându-ne unul la altul, că nu are rost să continuăm în această lume dacă nu mai facem un copil”, ne-a spus încercatul tată, explicându-ne că numele Andreea a fost pus în memoria lui Andrei, iar Gabriela pentru că vestea că soţia sa este însărcinată a venit, toamna trecută, chiar în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. “Poartă numele arhanghelului Gabriel, cel care a adus veşti pe lume, inclusiv despre venirea Mântuitorului. Am numit-o aşa pentru că tot de Sfinţii Arhangheli ne-a venit şi nouă vestea minunată”, ne-a mai spus Dorin Bucă.
Acum, când deja a împlinit jumătate de an, Andreea îşi bucură nespus părinţii, mai ales că seamănă foarte mult cu Andrei, fratele ei care o veghează din ceruri. “Vedem la ea aceeaşi personalitate ca a lui Andrei, acelaşi nerv, aceleaşi înclinaţii. Andrei avea un simţ deosebit al dreptăţii şi corectitudinii. La 4 ani, le certa pe doamnele educatoare dacă el considera că unii copii erau nedreptăţiţi în felul cum erau recompensaţi pentru activităţile făcute la grădiniţă. Cam la fel se anunţă a fi şi Andreea. Toate sunt cum le-a rânduit bunul Dumnezeu!”, crede cu tărie Dorin Bucă.
La Brăila, cei 55 de platani plantaţi în noiembrie 2015 lângă scena de pe faleză, în memoria victimelor din clubul Colectiv, devin din ce în ce mai înalţi şi viguroşi, aşa cum ar trebui să rămână în conştiinţa tuturor românilor tragedia de atunci şi cauzele care au provocat-o. Din păcate, nici până la ora actuală, nu s-a pus nicio inscripţie care să amintească peste ani ce este cu acei copaci acolo şi ce simbolizează ei.
Marş în memoria victimelor «Colectiv» la Brăila
• întâlnirea va avea loc în centrul oraşului, după care se va pleca spre Primărie, acolo unde vor fi aprinse lumânări • în incendiul din clubul bucureştean, au pierit doi brăileni: Andrei Bucă şi Loredana Dărescu
Andreea ICONARU
Zeci de brăileni şi-au propus să se adune, marţi, la ora 16.00, în centrul municipiului, iar de acolo să pornească într-un marş comemorativ până în faţa Primăriei. Prin această acţiune, Brăila va marca împlinirea a 2 ani de la cea mai mare tragedie din ultimii ani, incendiul din clubul „Colectiv”, în urma căruia au murit 65 de tineri. Pe Facebook a fost creat un eveniment numit „Colectiv Brăila”, prin care brăilenii sunt invitaţi să participe la marş şi rugaţi să vină cu lumânări, pentru a le aprinde în memoria victimelor incendiului.
„Acesta este un eveniment care comemorează 2 ani de la incidentul colectiv. Ar fi bine să aduceţi şi o lumânare. Ne vom întâlni în centru, apoi vom merge în spatele Primăriei (Bază). Dacă vom fi destui, vom scrie COLECTIV, să vadă că nu am uitat de ei!”, au scris organizatorii la rubrica „Descrierea evenimentului” de pe reţeaua de socializare.
Reamintim că în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, un incendiu violent a izbucnit în clubul bucureştean „Colectiv”, acolo unde concerta trupa „Goodbye to Gravity”, în faţa a sute de oameni. 65 de tineri au pierit în flăcări ori în urma arsurilor puternice suferite. Printre aceştia, se numără şi brăilenii Andrei Bucă şi Loredana Dărescu.